Hlavní obsah
Lidé a společnost

Vraždící „Barbie“ Karla Homolka: Měla české kořeny, v Kanadě spolu se svým „Kenem“ zabíjela školačky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: DaVinci, generováno AI

Ilustrační foto

„Vraždící Barbie a Ken“ – takovou přezdívku dostali Karla Homolka a Paul Bernardo, navenek atraktivní pár, který společně spáchal otřesné zločiny. Zatímco Paul Bernardo stále sedí ve vězení, Karla Homolka už je na svobodě.

Článek

Na první pohled tvořili Karla Homolka a Paul Bernardo krásný pár. Lidé je přirovnávali k Barbie a Kenovi. Málokdo by si pomyslel, že jsou schopni spáchat ohavné zločiny. Karla Homolka se narodila v kanadském Ontariu, ale měla české předky, její otec do Kanady emigroval. Karla byla ve školním kolektivu velmi oblíbená, lidé ji popisovali jako hezké děvče, které si dávalo záležet na svém vzhledu a také dodávali, že byla Karla chytrá a měla moc ráda zvířata. Nikoho nepřekvapilo, když po absolvování střední školy začala pracovat na veterinární klinice.

Setkání s „Kenem“

V roce 1987 se seznámila s Paulem Bernardem, jehož osobnímu kouzlu zcela propadla. I jeho lidé líčili pozitivně, jako „šťastného chlapce, který se často usmíval“. Paulova rodina mohla na první pohled působit idylicky, ale v polovině 70. let byl jeho otec obviněn ze zneužívání dětí a objevily se i spekulace, že měl obtěžovat vlastní dceru. V 16 letech přišla další rána, když matka Paulovi sdělila, že jeho biologickým otcem je někdo jiný, se kterým měla „úlet“. Toto zjištění jejich vztah nadobro pokazilo. Po dokončení střední školy Paul Bernard započal svá univerzitní studia na Univerzitě Toronto. Už během studentských let se k ženám choval hrubě, ponižoval je a bil je. Své oběti vyhledával v místních barech, do karet mu hrála jeho pohledná tvářička, za kterou se ovšem skrýval násilník a zdatný manipulátor.

V té době policie nevěděla, že měl Paul Bernardo na svědomí sérii znásilnění na předměstí Scarborough v Ontariu. Vybíral si ženy ve věku 15 až 21 let, své oběti znásilňoval a vyhrožoval jim ve snaze je odradit od toho, aby šly na policii. Ale to se přece jen stalo a kriminalistům rychle došlo, že všechna znásilnění v dané lokalitě spáchala jedna a tatáž osoba, které začali přezdívat „násilník ze Scarborough“. Paul Bernardo měl znásilnit nejméně 19 žen, často na ně „číhal“ na autobusových zastávkách. Ačkoliv jej policie dvakrát vyslýchala, žádné obvinění nepadlo.

V roce 1987 však Paul potkal dívku, která ho naprosto okouzlila, jmenovala se Karla Homolka. Kromě toho, že byla krásná, měli společné i sexuální fantazie, a tak započal jejich sadomasochistický vztah, ve kterém byl Paul „pán“ a Karla se mu musela podřídit. Karla Homolka dokonce neprotestovala, když Paul navrhl, že by si své zvrácené sexuální představy, ve kterých figuroval i únos a sexuální zneužití oběti, mohli vyzkoušet na Tammy, mladší sestře Karly. Nejprve Karla sestře podala anestetikum smíchané s alkoholem a pak na kameru natočila, jak Paul její sestru zneužil. Tammy bohužel tento násilný čin nepřežila, udusila se totiž vlastními zvratky. Policie následně případ uzavřela jako nešťastnou náhodu. Dvojice spolu zůstala a v roce 1991 se vzali, jejich pohádková svatba se konala v kostele poblíž Niagarských vodopádů.

Vraždící „Barbie a Ken“ zabíjeli školačky

Zatímco se novomanželé veselili na své svatbě, policie v ten samý den učinila hrůzný nález. Pod vrstvou betonu totiž objevili tělo 14leté Leslie Mahaffy, školačky, která před dvěma týdny záhadně zmizela. Kriminalistům však trvalo rok a půl zjistit, že za její smrt byli zodpovědní právě Karla Homolka a Paul Bernardo. Později vyšlo najevo, že nebohá dívka byla unesena v blízkosti svého bydliště, následně byla znásilněna a uškrcena. Další dívkou, kterou si pár vyhlédl o 10 měsíců později, byla Kristen French. Karla a Paul využili lsti, když se vydávali za ztracené turisty, s dívkou navázali kontakt a následně ji unesli. Dívku čekal stejný osud jako Leslie.

Karla se rozhodla Paula udat

Vztah Karly a Paula se po spáchaných zločinech začal zhoršovat, Paul Karlu stále častěji bil a jednou to přehnal natolik, že se Karla rozhodla jít s pravdou ven a Paula udat policii. V únoru roku 1993 byl Paul Bernardo zatčen a obviněn ze série znásilnění, ke které došlo ve Scarborough. Později byla do vazby vzata i Karla a oba čelili obvinění z vraždy Leslie Mahaffy a Kristen French.

Karla Homolka s vyšetřovateli aktivně spolupracovala, nakonec byla uzavřena dohoda a Karla díky ní byla obviněna ze zabití, nikoliv z vraždy. Byla odsouzena k 12 letům odnětí svobody, Paul Bernardo byl odsouzen na doživotí. Až poté, co padl rozsudek pro Karlu, byly objeveny videokazety, které zpochybňují, že Karla byla pouze tou, která jen plnila příkazy, nahrávky ji vykreslují v zcela jiném a horším světle. V roce 2005 byla Karla Homolka propuštěna. Znovu se vdala a dle dostupných zdrojů má být matkou třech dětí. Bernardo v roce 2018 žádal o podmínečné propuštění, což bylo zamítnuto. Rodinám obětí se Paul Bernardo nikdy neomluvil, a neprojevil ani náznak lítosti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz