Hlavní obsah
Lidé a společnost

„Živý kostlivec“ Isaac W. Sprague: Stal se cirkusovou hvězdou. Propadl však hazardu, zemřel chudý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Public domain, via Wikimedia Commons

Isaac W. Sprague vážil pouhých 20 kilogramů, což mu život značně komplikovalo. Běžnou práci vykonávat nemohl, a tak se přidal k cirkusu. Povedlo se mu stát se hvězdou. O vydělané peníze však přišel kvůli závislosti na hazardních hrách.

Článek

Isaac W. Sprague vešel do dějin cirkusu jako „Živý kostlivec“. Jeho životní příběh se začal psát 21. května 1841. Narodil se v malém městě East Bridgewater poblíž Bostonu. Prvních 12 let života vyrůstal stejně jako jeho vrstevníci, nic nenasvědčovalo tomu, že by Isaac mohl být něčím zvláštní. Vše se ale změnilo, když bylo chlapci 12 let. Jednoho dne po plavání se začal cítit špatně – a tento pocit už ho neopustil. Přidaly se křeče a Isaac navzdory velké chuti k jídlu konstantně hubl.

To samozřejmě vyděsilo jeho rodiče, kteří se rozhodli nechat Isaaca vyšetřit. Ale tehdejší medicína nebyla na takové úrovni jako dnes, a tak se lékařům nedařilo zjistit, co se s Isaacovým tělem děje. Jeden z lékařů dokonce přišel s bizarním vysvětlením, že za chlapcův úbytek váhy může moc času stráveného plaváním. Proto byly chlapci s okamžitou platností zakázány náročné aktivity a sporty. Historici, kteří zpětně jeho případ zkoumali, jsou dnes toho názoru, že Isaac pravděpodobně trpěl progresivní svalovou dystrofií, tedy vrozeným onemocněním, které vede ke ztrátě svalové hmoty a úbytku na váze. Isaac Sprague postupně zhubl až na hmotnost 20 kilo, což bylo při jeho výšce 170 cm zoufale málo.

V cirkusu se stal hvězdou

Jak Isaac Sprague dospíval, začal se poohlížet po práci. Vzal zavděk zaměstnání u svého otce, který byl obuvníkem a posléze také vlastníkem obchodu s potravinami. Pracovat bylo pro mladíka neskutečně náročné, jelikož jeho váha byla velmi nízká a neměl žádnou energii. V 60. letech 19. stoleté mu zemřeli rodiče, a Isaac načas pracovat přestal. Zesláblý mladý muž přemýšlel, co se životem, kde by se mohl uchytit.

Štěstěna byla tehdy na jeho straně, náhodou si jej v roce 1865 všiml promotér místního lunaparku, který mu nabídl práci. Isaac Sprague zprvu odmítl, brzy ale změnil názor. Přemýšlel o tom a došlo mu, že tohle je jeho šance vydělat peníze na svém netradičním vzhledu. Začal proto působit v různých show, kde se stal známý pod pseudonymem „Živý kostlivec“. Jeho popularita raketově rostla. Našli se i jiní umělci, kteří neváhali nezdravě hladovět jen proto, aby se Isaacovi vyrovnali. Netrvalo dlouho a stal se hvězdou v tehdejší „mekce zábavy“, P.T. Barnumovu americkém muzeu na Manhattanu. Zde dostával fixní plat 80 dolarů týdně. Majitel muzea v Isaacovi viděl potenciál, skvěle mu pasoval mezi ostatní hvězdy show, mezi které patřili obři i vousaté dámy.

Propadl hazardu a zemřel chudý

V roce 1868 došlo k požáru v muzeu, Isaac Sprague naštěstí vyvázl živý. Na chvíli zmizel z očí veřejnosti. V té době se se seznámil s ženou Tamar Moore, která jej okouzlila natolik, že ji pojal za manželku. Narodili se jim3 synové, všichni se těšili dobrému zdraví. Naštěstí Isaacovo onemocnění nezdědili. Aby rodinu uživil, vrátil se opět k cirkusu avystupování. Běžnou práci nebyl schopen zastávat. Procestoval Spojené státy americké, Kanadu a podíval se i do Evropy. I když byl v tomto odvětví úspěšný, svou práci rád neměl, dělal ji jen z donucení.

Bohužel s penězi zacházel nerozvážně. Propadl totiž hazardu, ze kterého se stala jeho závislost. Kvůli gamblingu se dostal do dluhů, které postupně narostly do takové výše, že je nebyl schopný už nikdy zaplatit. Ze zoufalství měl prý souhlasit s nabídkou ze strany Harvardu, aby bylo jeho tělo po smrti použito ke zkoumání, kdy by se při pitvě zjistilo více o tom, proč je tak vychrtlý. Chudý a zesláblý Isaac Sprague navždy odešel 5. ledna 1887. Povídá se, že měl před svou smrtí vsadit 250 dolarů na to, že se nedožije příští soboty. Co se podělo s jeho tělem po smrti se neví, ale jistá je poloha Isaacova hrobu, ten se nachází v Hansonu, kde kdysi žil se svou rodinou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz