Hlavní obsah
Cestování

Žraloka k sobě můžete nevědomky přilákat: Pozor na třpytivé šperky a barvu plavek

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Ilustrační foto

V minulém roce došlo celkem k 69 potvrzeným útokům žraloka na člověka. Víte, jak napadení žralokem předcházet a co dělat v případě, kdy na vás žralok začne útočit?

Článek

V loňském roce se dle dat Univerzity Florida zdvojnásobil počet smrtelných útoků žraloka na člověka. Zároveň se také lehce zvedla míra útoků žraloka, které nebyly fatální. Ředitel Floridského přírodovědného muzea Gavin Naylor k tomu uvedl: „Je to na škále normálního počtu kousnutí, i když míra úmrtnosti je letos trochu znepokojivá“. Rozhodně není důvod k panice, stále platí, že útoky žraloků na lidi jsou velmi vzácné, ale je dobré vědět, jak těmto událostem předcházet. Žraloky k sobě totiž můžete „přivábit“ i nevědomky.

Žraloky lákají třpytivé šperky i výrazná barva plavek

Je hned několik věcí, kterými k sobě můžete přilákat žraloka, aniž byste to zamýšleli. První z nich jsou blyštivé šperky, různé třpytky a flitry. Tyto ozdoby jsou dozajista velmi efektní a na slunci se krásně třpytí, ale žralokům mohou evokovat lesklé šupiny ryb, což je může zmást a mohou vás zaměnit za svou potravu. Navíc například v kalné vodě jsou tyto blýskavé doplňky dobře vidět, což opět může upoutat nevyžádanou pozornost žraloků. Odborníci z Floridského přírodovědného muzea proto doporučují, abyste zvážili, zda šperky raději před koupáním nesundáte.

Pokud jde o váš outfit na koupání, platí, že výrazné barvy plavek jsou ve vodě mnohem lépe viditelné, a tak mohou zaujmout i obávané mořské predátory. V současné době se má za to, že žraloci jsou zřejmě barvoslepí, avšak orientují se na základě kontrastu. A ten je vyšší u výrazných barev, jakými jsou žlutá a oranžová. Nathan Scott Hardt, jeden z vědců působících na Západoaustralské univerzitě v Perthu, k tomu říká: „Zářivě žlutá barva láká žraloky z toho důvodu, že se jim ve vodě jeví jako velmi zřetelný objekt.“

Proto nedoporučuje, abyste tyto svítivé barvy nosili na surfování. Opět totiž platí, že žralok by si vás mohl splést se svou kořistí, kterou loví běžně. Na druhou stranu mají tyto neonové barvy tu výhodu, že v případě tonutí jste pro plavčíky a záchranáře lépe vidět. Pozor byste si měli dát i na výrazně barevné nalakované nehty, v roce 2015 došlo k útoku žraloka na ženu, přičemž se spekuluje, že mohla být dvakrát kousnuta do nohy právě z důvodu, že měla nehty nalakované zářivou barvou.

Další opatření

Odborníci dále doporučují, abyste se vyhýbali koupání v místech, kde lidé rybaří nebo v blízkosti odpadních vod. Větší pozor si musíte dávat i v kalných vodách, kde jste pro žraloky lépe viditelní. Nevěřte mýtu, že žraloci útočí jen daleko od břehu, to není pravda. Naopak, například písčiny žraloky přitahují, protože se zde vyskytuje hodně ryb. Co se týče krvácení z rány a menstruace, nebylo prokázáno, že by to žraloky nutně muselo přilákat. Pokud možno, koupejte se ve větší skupině osob, pravděpodobnost, že na vás žralok zaútočí, je menší. Co se týče času, žraloci jsou aktivnější brzy ráno a pak po soumraku a v noci, kdy hledají potravu.

Pokud už žraloka ve vodě spatříte, rozhodně se k němu nepřibližujte. Pokud vás napadne, jednejte v duchu hesla „nejlepší obrana je útok“. Udeřte jej do čumáku, použít můžete i nějaký předmět. Pokud vás žralok ani v tento moment nenechá na pokoji, praštěte jej opakovaně. Citlivým místem pro tohoto predátora jsou také žábry a oči, na které můžete v případě, že na vás žralok zaútočí, cílit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz