Hlavní obsah
Obchod a průmysl

Česko: Polovodičové srdce Evropy?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jonas Svidras, Unsplash

V druhé polovině června ovládla český mediální prostor zpráva, že americký výrobce polovodičů onsemi plánuje investovat zhruba 2 miliardy dolarů (46,3 miliard Kč) do rozšíření výroby čipů v českém městě Rožnov pod Radhoštěm.

Článek

Jedná se o největší investici v moderní historii České republiky, která má vytvořit až 1300 pracovních míst. Tato investice má jak ekonomický, tak strategický význam nejen pro Českou republiku, ale i pro Evropu, která se v sektoru polovodičů snaží výrazně zvýšit svou konkurenceschopnost a strategickou odolnost.

Kromě Američanů je v Česku aktivní také Tchaj-wan, jenž je ve výrobě polovodičů světovou supervelmocí. ČR by tak mohla hrát významnou roli i v rámci dodavatelských řetězců k plánované drážďanské továrně předního tchajwanského výrobce mikročipů TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Corporation), která má otevřít v roce 2027. Pokud se podaří udržet nastolený trend, Česká republika by mohla být nejen geografickým, ale i polovodičovým srdcem Evropy.

Jaké jsou širší souvislosti?

Společnost onsemi v ČR působí od roku 2003 a aktuálně zde vyrobí 10 milionů čipů denně. Díky plánované investici se má však toto číslo navýšit o stovky procent, což bude mít významný přínos pro schopnost Evropy vyrábět strategické technologie doma, včetně technologií nezbytných pro zelenou transformaci. Čipy společnosti onsemi se mohou využít např. v elektromobilech, což je pro Českou republiku s ohledem na důležitost jejího automobilového průmyslu zásadní faktor. Také proto podpoří česká vláda tento projekt investiční pobídkou, o jejíž podobě se nyní bude jednat. Česko tím vytvoří v regionu nová pracovní místa, posílí odolnost dodavatelských řetězců a navýší svou strategickou soběstačnost v oblasti polovodičů. Podle ministra průmyslu a obchodu Josefa Síkely, jenž je momentálně také jedním z adeptů na příštího českého eurokomisaře, dává tato investice Česku možnost stát se „evropskou čipovou velmocí“. Z Rožnova a jeho okolí by se tak mohla stát „Silicon Valley střední Evropy“, jelikož tato investice přiláká další technologické firmy z příbuzných high-tech oborů.

Slibně se rozvíjí spolupráce také s Tchaj-wanem, který patří ve výrobě polovodičů k absolutní špičce. V listopadu loňského roku spustily Univerzita Karlova a tchajwanská National Chengchi University společný projekt Centra na posílení odolnosti dodavatelských řetězců (angl. Supply Chain Resilience Center) v oblasti polovodičů. Centrum je financováno tchajwanskou vládou v rámci tzv. megaprojektu, jenž má podpořit rozvoj polovodičového prostředí v Česku. Právě Česko má díky své výhodné geografické poloze v srdci Evropy, vyspělému průmyslu a mj. i díky dobrým neformálním vztahům s Tchaj-wanem sloužit jako základna na dodávky pro čipovou továrnu TSMC v Drážďanech. Letos v červnu byl také ohlášen start Výzkumného centra pro design pokročilých čipů (angl. Advanced Chip Design Research Center) v Brně, které bude založené na spolupráci českého CyberSecurityHubcz a jeho tchajwanského protějšku NARLabs (the National Applied Research Laboratories). Dvě zmíněná centra má navíc na podzim doplnit vůbec první mezinárodní tréninkové centrum na návrh čipů Tchajwanského polovodičového výzkumného institutu (TSRI), které se bude nacházet v Praze. Prohlubování vzájemné spolupráce mezi ČR a Tchaj-wanem přispívá mj. také přímá letecká linka mezi Prahou a Tchaj-pejí zavedená loni v červenci.

Proč je to důležité?

Čipy mají v dnešním moderním světě plném technologií cenu zlata. Mezi jejich nejvýznamnější producenty patří USA a Tchaj-wan, následované zejména Japonskem a Jižní Koreou, potažmo Čínou. Evropa je tedy v této naprosto zásadní strategické oblasti poměrně pozadu. Jednou z motivací situaci změnit je stále se zhoršující bezpečnostní situace na mezinárodní scéně, kdy přibývají obavy o potenciální čínskou agresi vůči Tchaj-wanu a s ní souvisejícím strategickým zničením jeho produkčních kapacit čipů, aby se nedostaly pod kontrolu Číny. V zájmu diverzifikace a strategické autonomie tak rapidně roste zájem o vývoj a výrobu čipů na starém kontinentu. Právě proto má v Drážďanech vzniknout čipová továrna TSMC a Česká republika chce být u toho, přičemž dosavadní plody jejího přátelství s Tchaj-wanem či investice onsemi v Rožnově jí v tom mohou významně pomoci.

Rožnov patří mezi menší česká města a jednou z jeho hlavních turistických atrakcí je největší a nejstarší skanzen ve střední Evropě. V posledních letech však v Česku přibývají obavy, že bez potřebných inovací a diverzifikace ekonomiky, jež je aktuálně postavená zejména na automobilovém průmyslu, může být jednoho dne skanzenem celá země. Pokud ale Češi setrvají na cestě, po které se vydali, mohou se naopak stát oním polovodičovým srdcem Evropy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz