Hlavní obsah
Aktuální dění

Foxconn je v Číně vyšetřován v souvislosti s blížícími se volbami na Tchaj-wanu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Flickr

Čínské úřady zahájily daňové vyšetřování činnosti tchajwanské společnosti Foxconn, významného dodavatele společnosti Apple, založené jedním ze čtyř kandidátů na prezidenta v roce 2024, Terrym Kouem (郭台銘).

Článek

Jak jako první informoval čínský státní deník Global Times, čínské daňové úřady a úřady pro správu přírodních zdrojů v provinciích Che-nan a Che-pej prohledaly 22. října zařízení společnosti Foxconn. Probíhající vyšetřování je pravděpodobnou formou vměšování čínských orgánů do nadcházejících prezidentských a parlamentních voleb na Tchaj-wanu. Ten Čínská lidová republika prohlašuje za součást svého území, přestože ostrovu nikdy nevládla. Peking nadále potvrzuje hrozbu použití vojenské síly s cílem anektovat Tchaj-wan.

Jaké jsou širší souvislosti?

Společnost Foxconn je jedním z největších světových smluvních výrobců a poskytovatelů technologických služeb. Nevyrábí zboží pod vlastním jménem, ale je dodavatelem všeho od iPhonů přes Xbox až po počítače MacBook. Společnost založil Terry Kou (郭台銘), který v současné době kandiduje jako nezávislý prezidentský kandidát ve volebním klání na Tchaj-wanu v roce 2024. Kou se již dříve snažil získat nominaci na prezidentskou kandidaturu za stranu Kuomintang (KMT; 中國國民黨) v letech 2020 a 2024, avšak bez úspěchu. V rámci tchajwanského systému dvou stran zůstává modrý tábor kolem KMT hluboce rozdělen, neboť je svědkem soupeření tří kandidátů: Chou Jou-ie (侯友宜) ze samotné KMT, Kche Wen-čeho (柯文哲) z Tchajwanské lidové strany (TPP) a Koua.

V Kouově případě se ukazuje, že je obtížné oddělit politiku od obchodu. Ačkoli Kou v roce 2019 oficiálně předal vedení společnosti Foxconn Liou Jang-wejovi (劉揚偉) a v roce 2023 odstoupil z představenstva společnosti Foxconn, je jeho pověst stále silně spojena s jeho podnikatelskou kariérou. Když se snažil vystupovat jako pragmatický vůdce, který by byl schopen vyžehlit složité vztahy napříč průlivem, tvrdil: „Nikdy jsem nebyl pod kontrolou Čínské lidové republiky. Neřídím se jejich pokyny.“

Společnost se zavázala dodržovat všechna čínská soudní řízení. „Dodržování právních předpisů všude na světě, kde působíme, je základní zásadou společnosti Hon Hai Technology Group (Foxconn). Budeme aktivně spolupracovat s příslušnými jednotkami na souvisejících pracích a operacích,“ uvedla společnost.

Současně je třeba poznamenat, že společnost Foxconn se zjevně nadále snaží „zbavit rizika“ svých vztahů s Čínou tím, že diverzifikuje své aktivity. Pozoruhodným příkladem je Indie. Továrna společnosti Foxconn ve Sriperumbuduru, průmyslovém městě ve státě Tamilnádu, je jedním z nejdůležitějších středisek společnosti Apple pro montáž iPhonů mimo Čínu.

Proč je to důležité?

Probíhající vyšetřování proti společnosti Foxconn, kterou založil Terry Kou, lze interpretovat jako formu čínského volebního zásahu do demokratického procesu na Tchaj-wanu. A jak řekl agentuře Bloomberg Gabriel Wildau, výkonný ředitel poradenské společnosti Teneo Holdings se sídlem v New Yorku: „Opatření proti společnosti Foxconn nesou všechny znaky politického zásahu. Takovýto druh koordinované akce ve více provinciích by téměř jistě musel být schválen nejvyššími stranickými představiteli.“ To jasně ilustruje, že politický proces na Tchaj-wanu je stále velmi náchylný k vnějšímu škodlivému vlivu autoritářských aktérů, včetně Pekingu a pročínských skupin se sídlem na Tchaj-wanu.

Tento článek je součástí brífinku Bezpečnostního centra Evropské hodnoty Indo-pacifik aktuálně.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Terry Gou

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz