Hlavní obsah
Obchod a průmysl

Jaderná dohoda s Českem zajistila Jižní Koreji místo mezi největšími vývozci jaderné energie

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons

Jihokorejská firma KHNP získala ostře sledovaný tendr na výstavbu nových jaderných reaktorů v České republice.

Článek

Co se děje?

Česká republika vybrala 17. července společnost Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) jako preferovaného uchazeče o výstavbu dvou nových jaderných reaktorů o výkonu 1000 MW v Dukovanech. Tomuto rozhodnutí předcházelo výběrové řízení, v němž se o zakázku ucházely společnosti KHNP a francouzská EDF. Celkové odhadované náklady na projekt činí přibližně 400 miliard Kč (cca 17,3 miliardy USD), přičemž konečná výše kontraktu bude stanovena na základě budoucích jednání. KHNP spolu s Team Korea – konsorciem jihokorejských společností zahrnujícím KEPCO E&C, Doosan Enerbility, Daewoo E&C, KEPCO NF a KEPCO KPS – bude zodpovědná za komplexní stavební služby. Tyto služby zahrnují projektování, zadávání veřejných zakázek, výstavbu, uvedení do provozu a dodávky jaderného paliva.

KHNP byla vybrána na základě několika faktorů. Korejský tým navrhl konstrukci reaktoru optimalizovanou pro geografické a infrastrukturní podmínky České republiky a prokázal vynikající technologickou zdatnost a bezpečnostní standardy, neboť získal certifikaci evropského provozovatele. Jejich nabídku posílily i nashromážděné zkušenosti z více než 50leté účasti na jaderných projektech a úspěšné realizace projektu Barakah ve Spojených arabských emirátech. Kromě toho nabídla společnost KHNP konkurenceschopné ceny, kvalitu a spolehlivý harmonogram dodávek, které byly pro získání zakázky klíčové. Česká média také zdůrazňovala, že náklady navržené společností KHNP byly výrazně nižší než náklady společnosti EDF, což slibovalo včasnou výstavbu v rámci stanoveného rozpočtu.

Jaké jsou širší souvislosti?

Rozhodnutí České republiky uzavřít partnerství s KHNP odráží její strategický posun směrem k jaderné energii a obnovitelným zdrojům energie, neboť do roku 2033 se plánuje v zájmu snížení emisí uhlíku vzdát uhlí. Tento krok ostře kontrastuje s jejími západními sousedy, Rakouskem a Německem, kteří od jaderné energie ustupují. Závazek české vlády k jaderné energetice je patrný z jejího plánu na výstavbu dalších dvou velkých jaderných elektráren v Dukovanech a Temelíně, jehož cílem je zvýšení energetické bezpečnosti a nezávislosti.

Tento projekt je pro Jižní Koreu významným milníkem, neboť představuje její první vývoz jaderného reaktoru do Evropy. Očekává se, že úspěch této nabídky otevře Jižní Koreji cestu k získání dalších jaderných dohod v Evropě, včetně Finska, Nizozemska, Polska a Švédska. Pro KHNP a korejský tým je tento projekt důkazem jejich konkurenceschopnosti na světovém jaderném trhu a posiluje jejich mezinárodní pověst.

Spolupráce také podtrhuje rostoucí strategické vazby mezi Jižní Koreou a Českou republikou. Zapojení řady jihokorejských společností do projektu ukazuje hloubku hospodářské spolupráce mezi oběma zeměmi. Kromě toho se očekává, že projekt bude pro Českou republiku ekonomicky přínosný, neboť vytvoří nová pracovní místa a podpoří partnerství v místním průmyslu.

Proč je to důležité?

Tento vývoj má významné důsledky na mnoha frontách. Pro Českou republiku je rozšíření kapacity jaderné energetiky zásadní pro dosažení energetické bezpečnosti a snížení závislosti na fosilních palivech. Jaderná energie nabízí stabilní nízkouhlíkový zdroj energie, který může pomoci uspokojit budoucí energetické potřeby země a zároveň je v souladu s jejími environmentálními cíli. Očekává se, že výstavba nových jaderných reaktorů zajistí spolehlivé dodávky energie, zmírní dopady energetických krizí a sníží emise skleníkových plynů.

Pro Jižní Koreu je vítězství v tendru významným úspěchem, který potvrzuje její schopnosti v oblasti jaderných technologií a posiluje její postavení na světovém energetickém trhu. Tato dohoda je mimořádná také vzhledem ke konkurenčnímu charakteru výběrového řízení a tomu, co bylo v sázce. Znamená průlom v úsilí Jižní Koreje o oživení jaderné energetiky, která se v posledních letech potýkala s problémy. Úspěch tohoto projektu by mohl vést k dalším mezinárodním zakázkám, což by podpořilo ekonomiku země a její odvětví jaderné energetiky.

Dohoda je pro obě země důležitá i z politického hlediska. Pro českou vládu je to důkaz proaktivních opatření k zajištění energetické nezávislosti a udržitelnosti, jež by mohla získat veřejnou a politickou podporu. Pro Jižní Koreu je to diplomatické a ekonomické vítězství, které by mohlo podpořit vládu prezidenta Juna Sok-jola, zejména v době, kdy se potýká s domácími politickými problémy. Dohoda rovněž posiluje dvoustranné vztahy a ukazuje úspěšné partnerství, které by se mohlo rozšířit na další oblasti spolupráce.

Tento článek je součástí briefingu Bezpečnostního centra Evropské hodnoty, čtrnáctidenního zpravodaje o vývoji v Indo-Pacifiku. Pokud jej rádi čtete, můžete si ho zdarma předplatit zde.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz