Hlavní obsah
Lidé a společnost

Strávila poslední dny s Gottem. Po každém natáčení se Špátová s Mistrem loučila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Face To Face

Olga Malířová Špátová hostem pořadu FACE TO FACE

Svůj první film o Karlu Gottovi natočila české dokumentaristka ve 23 letech.

Článek

Když se na ni Mistr obrátil podruhé, neváhala ani minutu. Olga Malířová Špátová ke snímku opět přistupovala zodpovědně. „Víte, na Karla Gotta má každý Čech svůj názor. Jedni ho milují, druzí vyčítají podpis Anticharty. Proto pro mě byla obrovská výzva, ukázat ho opravdu takový, jaký je,“ říká Špátová.

V listopadu 2018 jí ale zavolala Ivana Gottová. Plakala, že Karlovi zbývá už jen pár měsíců života. Ten telefonát si pamatuje dodnes. Jela po dálnici a musela zastavit na pumpě. Brečela a slíbila sobě, Karlovi, i všem jeho fanouškům, že ho ukáže jako lidského a silného člověka.

Dodnes ji fascinuje, jak přijal zprávu o tom, že jeho nemoc se už nedá léčit. „Když mu to pan doktor říkal, natáčela jsem Karlův detail. Nic nehrál, a zprávu přijal se zvláštní lehkostí. Panu doktorovi poděkoval a zeptal se, jestli může ještě něco udělat. Užívat si života, řekl mu lékař. Karel byl k sobě pravdivý. On svůj život zcela naplnil a odcházení měl nádherné,“ vzpomíná Špátová. Reakce Gottových na tuto zprávu patří k nejsilnějším momentů ve filmu. Pak už nikdo nevěděl dne ani hodiny. Štáb se s Mistrem od léta po každém natáčení loučil… pak se ale opět setkali a jelo se dál.

Nesmí to být nuda, říkal Karel Gott. Dovolil natáčení v nemocnici, dovolil zachytit chvíle, kdy se necítil dobře a je v pyžamu. Věděl, že tím pomůže lidem, kteří si procházejí stejnou bolestí jako on.

Foto: Face To Face

Olga Malířová Špátová

Nejdojemnější natáčení bylo podle Špátové v létě 2019 u Gottových na chalupě. „Bylo horko, Karel odpočíval a čekal statečně v tichu a v kruhu své rodiny. Bylo to moc smutné, ale svým způsobem i krásné. Lidé mi později psali, že jim Karel Gott dodal sílu a že začali hledat životní hodnoty,“ vzpomíná Špátová na poslední dny ve společnosti Karla Gotta.

Měsíc před svým skonem šel Karel Gott se štábem do archivu StB. Ještě jednou se chtěl podívat do složek, ještě si chtěl ty informace o lidech z minulosti, ověřit. Natáčení necenzuroval.

18. září 2019 se Špátová musela se střižnou přestěhovat na Bertramku. Karel už byl velmi slabý a pohledy dával najevo, jaké scény se mu líbí a co nemá tah na branku. Z jeho reakcí později ve střižně těžila. Výsledný film už bohužel neviděl.

Dokumentaristka si cení toho, že ji Karel Gott pustil k sobě a dodal sílu nemocným lidem. Přála by si, aby lidé její film vnímali hlavně jako pozitivní, veselý, plný hudby a tance.

Dokumentaristka Špátová nedávno dokončila dokument o další hudební legendě, frontmanovi kapely Olympic Petru Jandovi. Také on byl velmi upřímný.

„Nebylo nic, o čem by Petr nechtěl mluvit. Zavzpomínal na smrt syna, na to, jak duši rockera ovlivňovala normalizace. Petr Janda složil okolo tisícovky písní,“ říká Špátová s tím, že záměrně bádala i po těch méně známých. Vznikl v podstatě muzikál, ve kterém zazní 40 jeho skladeb.

Olga Malířová Špátová pochází z filmařské rodiny, její otec byl filmový režisér Jan Špáta, matka Olga Sommerová je rovněž autorkou celé řady dokumentárních snímků. Bratr Jakub Sommer se taktéž věnuje filmové tvorbě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz