Hlavní obsah
Názory a úvahy

Co můžeme udělat pro splacení státního dluhu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Famm Vilém

Na dluhy musíme víc šetřit.

Dluhy se samy nezaplatí.

Článek

Když jsem viděl zadlužení naší země, udělalo se mi z toho špatně. Kdo a kam nás to vede? Nu prostě se mi z toho všeho zatočila trochu hlava. Jak by ne, když jsem viděl ony výsledky.

Je evidentní, že naše republika nemá hospodáře, ale jen pouhé správce, kteří však tuto zemi nespravují pro nás, ale spíše jen pro sebe, jinak bychom nebyli tam, kde jsme.

Chyba je tak trochu i v nás a to tím, koho jsme do čela státu zvolili. Státní rozpočet musí být vyrovnaný. To je fakt, přes který by neměl jet, jak se říká, vlak.

Podřezaly se příjmy státu, které nebyly nahrazeny. Zrušení superhrubé mzdy a EET. Stát rezignoval na zdanění zahraničních firem, které nejenom, že odsud peníze vyvádějí, ale dovoluje jim vnitropodnikovými machinacemi vyvádět další miliardy mimo náš dosah.

Zde naprosto platí, že trpaslík nafackuje jen trpaslíkovi. Na firmy si naši správci netroufli, ti dokázali jedině tak okrást důchodce. Tady byli najednou velcí hrdinové. Vůči nadnárodním firmám se z trpaslíků stali tajtrlíci v předklonu.

Vrší se dluh na dluh, nehledí se na to, že dluhy se nakonec sčítají. Začínáme se s tím vším točit jako ve víru. Ze splácení jen úroků nás již začíná bolet hlava. Jedná se již o částku, která citelně ve státním rozpočtu chybí. Za první pololetí roku 2024 zaplatíme oproti minulé splátce o 4,4 mld Kč více, tedy 22,9 mld Kč, vždyť státní dluh již činí 2,7 bilionu Kč.

Máme tu další dluhy, skryté dluhy a další placení „jenom“ úroků. Pravda bolí. Musíme se s tím poprat. My se musíme nejenom přestat zadlužovat, ale dluhů se nadobro zbavit. Ostatně, sami jste se přesvědčili kolik jen platíme na úrocích a že by se za ty peníze dalo pořídit věcí.

Když problémy řešil takový Švejk, měl vždy dvě možnosti a víme, jak nakonec dopadl. Pokusím se tedy shrnout možnosti naše.

1. Musíme vytvořit ne vyrovnaný rozpočet, ale přebytkový. Pak umořovat dluh.

2. Levněji si půjčit. Splatit dluh a rozdílem, který vznikne při placení úroku, splácet dluh.

3. Anulovat státní dluh.

4. Vytisknout si peníze a těmi splatit dluh. Všemu ponechat pak volný průběh.

5. Vytisknout si peníze a těmi splatit dluh. Ono vytisknutí nemusíme brát tak doslova. Stačí je digitálně vytvořit. Převést na správný účet a pak jen platit a platit až bude vše zaplaceno. Nyní nastává čas udělat měnovou reformu. Kdy peníze do 1 milionu (na osobu) jsou měněny 1:1. Částky vyšší 1 000 000:1. Za milion korun dostanete jen 1 korunu.

6. Provést revizi neziskovek. Přestat jim přispívat ze státního a máme nemalou úsporu.

7. Provést revizi dotací. Tam, kde stačí pomáhat bezúročnými půjčkami, dotace zrušit a máme další úspory, které můžeme použít na splácení dluhu.

Tak jsem si dovolil předestřít naše možnosti. Nyní je na nás zvolit ten správný postup. Pokud nemůžete nalézt řešení s předestřených návrhů, máte možnost předložit návrh svůj.

Než budeme v hledání cesty pokračovat, dovolil bych si události poněkud předběhnout. Pro společnost bez dluhů by mělo platit přijetí zlatého standartu. S volným tištěním peněz bude prostě konec.

Prozatím nejsme schopni vytvořit vyrovnaný rozpočet, natož přebytkový. Tudy cesta zkrátka nevede. To se mi lépe líbí půjčení peněz za nižší úrok a rozdílem splácet dluh. Jak dlouho bychom tak činili? Anulovat dluh bez náhrady je dobré řešení, ale správnější je použití metody věřitele. On zcela volně peníze tiskne, takže pak se mu to půjčuje. Sami natiskneme a vrátíme. Nejvíc jsem spokojen s 5. řešením. Digitálně peníze stvoříme. Zaplatíme dluh a měnovou reformou peníze vrátíme na tu správnou hladinu.

Možná se vám zdá tohle řešení nečestné, ale je snad čestné volné tištění peněz, jak se tomu děje nyní? My bychom jen stejnou metodou splatili půjčku.

Revize neziskovek a dotací nám může ukázat pravý stav věcí a cestu k úsporám.

Nyní se zdá vše tak jasné. Ať použijeme jakéhokoliv řešení, nakonec musíme vytvořit naše hospodaření jako vyrovnané, ba ještě lépe přebytkové s přípravou na léta hubená. Návrat ke zlatému standartu by byl též dobrou cestou, jak se opět naučit hospodařit.

Nyní je čas položit si otázku: „Kdo se má dobře z tištění peněz?“ My ne! Musí nám stačit jako důkaz náš statní dluh.

Zde jsem se pokusil navrhnout řešení problému státní dluh. Vy nyní máte možnost posoudit zdařilost mých návrhů a zvolit ten správný, jediný, či jejich kombinace. Pokud k mým návrhům přidáte svůj, uděláte jen dobře. Musíme přeci hledat nějaké schůdné řešení, abychom ukončili dnešní stav.

Dluhům konec na 111 %.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz