Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Černé nugety z hlubin moře možná vyřeší problémy elektromobility

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Koelle, de.wikipedia, CC BY-SA 3.0

Černý nuget ze dna Pacifiku

Ve světě se řeší, zda ze dna oceánu těžit nugety, které obsahují úplně všechny kovy, které se užívají v bateriích. Ochránci přírody jsou proti a mají k tomu rozumný důvod.

Článek

Kilometry pod hladinou se na temném a chladném dně Tichého oceánu vyskytují černé nugety. Mohou mít hladký i drsný povrch. Na dotek jsou studené. Skládají se převážně z kovu. Měří 3-10 cm v průměru, i když se najdou i větší. Vznikají kombinací několika procesů.

Jejich složení záleží na místě, kde se vyskytují. Vedle manganu a železa obsahují také nikl, kobalt, měď a vzácné kovy. Vlastně v nich najdeme všechny prvky, které potřebujeme k výrobě lithiových baterií.

To se nám v době, kdy svět plánuje přejít od spalovacích motorů k elektrickým, náramně hodí. Černé nugety by se mohly stát klíčovým zdrojem surovin pro 21. století.

Foto: Geomar, Creative Commons Attribution 4.0 International license

Výzkum černých nugetů

Už známe i způsob, jak je ze dna dostat. Dálkově řízená ponorka by je mohla nasávat a posílat dlouhou hadicí do těžební lodi na hladině. Je to v podstatě jednoduché.

Ptáte se, zda už je těžíme? Ještě ne. Potíž totiž je, že těžbou nevratně poškodíme podmořský ekosystém. Na dně oceánu žije asi 8000 druhů živočichů a miliony druhů mikroorganismů, často dosud nepopsaných. Nejživější jsou oblasti s výskytem černých nugetů. A 30-40 % života najdeme přímo na nugetech.

Vědci se bojí, že těžbou ze dna oceánu nevratně narušíme podmořský ekosystém, což může mít nedozírné dopady. Nebezpečím není pouze odstranění nugetů jako takové. Rozvířené usazeniny mohou mít četné nepříznivé následky jako ucpávání tělesných otvorů organismů, nebo blokaci bioluminescence, světla, které ryby používají k lovu a páření.

Obnova života na mořském dně by trvala přinejmenším desítky let.

Foto: United States Geological Survey, volné dílo

I takto může vypadat mořské dno poseté černými nugety. Ty představují zdroj surovin pro lidstvo, ale také domov pro miliony organismů.

Možná se teď ptáte, co je nám do podmořských organismů. Vždyť výroba baterií je na žebříčku priorit lidstva pořádně vysoko, protože může pomoci snížit emise oxidu uhličitého a zvládnout klimatickou změnu.

Jenže už víme, že podmořské organismy hrají významnou roli právě při zpracování oxidu uhličitého. Z CO2, který vyprodukujeme, přibližně třetina končí v moři. Uhlík se ukládá v podmořských porostech a půdě, vrací se nám kyslík. Co když těžbou černých nugetů proces zpracování COnarušíme? To by byla katastrofa.

Největším potenciálním odběratelům baterií, automobilkám jako Volkswagen, BMW a Volvo, na tom záleží. Nehodlají výrobky z kovů pocházejících z mořského dna odebírat, dokud se nedozví, jaký vliv může mít těžba na životní prostředí.

Podnikatelům, kteří se o těžbu z mořského dna zajímají, je to naopak jedno. Tvrdí, že těžba černých nugetů je řešením klimatické krize. Nezdá se, že by své plány chtěli odkládat.

A tak se zřejmě brzy dozvíme, zda těžba černých nugetů zmírní anebo prohloubí naše problémy s klimatem. Jako zdroj kovů pro autobaterie poslouží určitě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz