Hlavní obsah
Móda a trendy

Jak funguje tetování aneb co se děje pod kůží

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Popelavý, Midjourney AI

Co se děje v těle tetovaného člověka?

Tetování dávno není výsadou zločinců a podivínů. I velmi úspěšní lidé se nechávají tetovat a někdy se doslova přetváří v umělecká díla. Jak ale proces tetování vlastně funguje uvnitř lidského organismu?

Článek

Kůže je nejrozsáhlejší orgán lidského těla. Její svrchní vrstvou je pokožka. Ta se neustále odlupuje a obnovuje. Každý den obměníte asi 4 miliony jejích buněk. Na té by tetování nevydrželo. Tatér se musí jehlou dostat hlouběji do druhé vrstvy kůže: škáry (dermis).

Anketa

Tetování se mi obecně spíše
líbí.
26,4 %
nelíbí.
73,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4124 čtenářů.

Úloha imunitního systému

Jehlou tetovacího strojku prorazí pokožku a do škáry uvolní tetovací inkoust. S ranou i cizí látkou se tělo musí vypořádat. Zatímco krevní destičky pracují na zacelení rány, imunitní systém si bere na starost mikroorganismy, které do rány pronikly. A také cizí látku - inkoust.

Pokusí se jej zlikvidovat makrofágy. (Možná si je pamatujete ze seriálu Byl jednou jeden život. Jsou tam vyobrazeny jako vejcovití roboti, kteří s mechanickým pomlaskáváním požírají škodliviny i odpadky.) Pozřou částice inkoustu a snaží se jej rozpustit. To se jim ale nepodaří. Inkoust je nad jejich síly.

Foto: Licence Adobe

Při výběru tetovacího salonu si vedle uměleckých schopností tatéra všímejte také jeho vztahu k hygieně. Dezinfekce a ochranné pomůcky jsou naprosto zásadní. Jinak váš imunitní systém místo inkoustu bude řešit nebezpečnou infekci, tetování dopadne špatně a vy taky.

Ve škáře tak zůstávají ložiska inkoustu. Některá z nich jsou mnohosetnásobně větší než makrofágy a kožní buňky. Když makrofágy nezvládnou „nepřítele“ zlikvidovat, mají úkol předejít dalším škodám. Inkoust „obklíčí“ a drží jej na místě. A o to přesně tatérovi jde. Nebýt milionů obětavých makrofágů, tetování by se rozpilo a odplavilo krevním řečištěm.

Nemusíte přitom mít obavy, že by váš imunitní systém uvázáním makrofágů na inkoust výrazně utrpěl. Dospělý člověk má přibližně 2×1011 makrofágů. Kvůli tetování přijde o zanedbatelnou část z nich.

Proměna obrazu po tetování

Během procesu tetování část inkoustu skončí i v pokožce. Tato část barvy po procesu tetování postupně zmizí, protože obarvená pokožka se odlupuje. Navenek to vnímáme tak, že zprvu syté až zářivé tetování několik dnů až týdnů pozvolna sytost ztrácí.

Foto: Popelavý/Midjourney AI

Tetovaní jsou atraktivnější pro stigmatofily. To jsou jedinci, které vzrušuje poškození těla jako jizvy, piercing nebo právě tetování.

Dlouhodobé změny tetování

Makrofágy samozřejmě nejsou nesmrtelné, časem umírají. Za každý mrtvý makrofág brzy nastoupí nový, ale během jejich výměny se mohou částice inkoustu posunout nebo zcela uvolnit a odplavit. Z našeho pohledu se tetování rozostřuje, posouvá, vznikají v něm mezery. Ty tatér snadno opraví

Odstranění tetování

Tetování se obvykle odstraňuje laserem. Laser ovšem neodstraňuje samotný inkoust, zabíjí makrofágy, které jej udržovaly na místě. Když makrofágy zahynou, inkoust se začne uvolňovat a mizet. Na místo ale ihned spěchají další makrofágy, aby inkoust zadržely. A ty tatér zabije až příště. Proto odstraňování tetování vyžaduje několik procedur. Navenek tetování s každou procedurou skokově bledne, až zmizí úplně.

Foto: Popelavý/Midjourney AI

Tetování lze snadno propadnout.

Vášeň pro tetování

Většina tetovaných lidí nezůstane u jednoho tetování a do tetovacího salonu se vrací. Tetování umožňuje prohloubit vztah k vlastnímu tělu, které se stává plátnem, novým prostorem pro sebevyjádření. A tento prostor láká.

Z toho může vzniknout až vášeň, která pohlcuje mysl tetovaného. Někdy mluvíme o závislosti, ale nejedná se o závislost v ničivém smyslu toho slova. Jde totiž o metodu seberealizace, která je v některých ohledech velice prospěšná.

Anketa

Tetování
nemám a neplánuji.
70,5 %
nemám a chci.
5,6 %
mám a další neplánuji.
6,6 %
mám a chci další.
17,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3897 čtenářů.

Člověk posedlý tetováním za něj ale může utrácet vysoké částky a trávit přemýšlením o tetování valnou část svého času. Zaobírá se možnými designy a vzory, prochází katalogy. Tetování se stává častým tématem jeho hovorů. Tím spíš, že se mění v živoucí obraz. Taková vášeň obvykle končí až úplným pokrytím těla tetováním.

Pozn.: S otázkami okolo tetování vám poradí dermatolog. Zdroje: wiki, Kurzgesacht, Psychology Today, PNAS

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz