Hlavní obsah
Finance

Na dovolené „konverzi“ odmítněte u bankomatu i v obchodě. Ušetříte peníze

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Emilian Robert Vicol, Creative Commons Attribution 2.0

Až se vás bankomat zeptá, jestli „použít směnu“ nebo „apply conversion,“ odmítněte. Pokud otázce v cizím jazyce nerozumíte, pro jistotu použijte překladač. Jde o nezanedbatelné peníze.

Vybíráte z bankomatu v Chorvatsku a bankomat se ptá, zda použít konverzi. Vybíráte v cizí měně. Intuitivně tedy předpokládáte, že „konvertovat“ (“směnit”), potřebujete. Jenže obvykle je to past.

Článek

Bez „konverze“ vám kuny, eura nebo jinou měnu za koruny vymění vaše banka. Na výměně trochu vydělá, půjde ale o běžný kurz. U služby „dynamic currency conversion“ měnu směňuje provozovatel bankomatu. Kurz je vždy velmi nevýhodný.

Nemluvíme přitom o nějakých drobných. Může jít o deset a více procent. Na výběru kun nebo eur v hodnotě 10000 Kč může být rozdíl i 1000-1500 Kč. Takovou „službu“ si každý rád odpustí.

Kdy se konverze vyplatí?

I přes nevýhodný kurz se může konverze vyplatit. Vyhnete se totiž poplatku, který při platbě v zahraničí bývá vysoký. Proto je konverze obvykle výhodnější u částek v řádech stokorun. Ještě výhodnější je totiž vybrat z bankomatu vyšší částku a platit hotově.

Právě kvůli operacím s nižšími částkami konverze existuje. V praxi bohužel funguje spíše jako nekalá praktika.

Pozor i při bezhotovostních platbách

Zvýšený kurz na vás mohou zkoušet i při platbách v obchodech nebo na benzínkách. Obchodník totiž může mít konverzi přednastavenou nebo ji zapne přímo pro vás. Naštěstí to můžete poznat. Pokud se částka na terminálu zobrazuje v korunách (k tomu se má zobrazovat i kurz), obchodník nastavil konverzi. Platbu v korunách určitě odmítněte a trvejte na platbě v místní měně.

Mají vás upozornit

Díky nařízením EU se pravidla pro směnu zpřísňují. Bankomat má povinnost vás informovat o výši poplatku a dát vám možnost výběru. V praxi se to dít nemusí. Pokud bankomat informace neposkytuje, vyhněte se mu.

U těch férovějších bankomatů se můžete informovat a rozhodnout. Určitě se vyplatí vyzkoušet více bankomatů a vybrat si ten, kde je výběr nejvýhodnější.

Pozor i u nás

„Službu“ konverze nabízejí i bankomaty u nás. Týká se to hlavně cizinců, ale zahraniční účty mají i Češi. Jde například o populární kartu Revolut, kterou provozuje zahraniční instituce.

Máte právo reklamovat

Po operaci si zkontrolujte v internetovém bankovnictví, že částka výběru nebo platby odpovídá. Pokud ne, ihned ji reklamujte. Vaše banka vám pravděpodobně vyjde vstříc.

Přesto si dávejte pozor už předem. Vyplatí se to.

Zdroje: ČSOB. Moneta.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz