Hlavní obsah
Lidé a společnost

Nekalý prodej „titulů skotských lordů“ za 1150 Kč už vydělal miliardy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Fénix Popelavý, AI Midjourney

Už přes 15 let různé společnosti na internetu nabízejí 1 čtvereční stopu skotské půdy s tím, že díky tomu se má kupec stát skotským lordem nebo skotskou lady. Nedostanete ale ani titul, ani půdu.

Článek

V řadě firem, které tento nekalý prodej provozovaly, je od roku 2019 nejaktivnější společnost Zavedené tituly (Established titles). Její nabídka je jednoduchá: kupte si od nás 0,09 m2 půdy ve Skotsku a díky prastarému skotskému zákonu se jako vlastník půdy stanete „lairdem,“ což má být ekvivalent titulu lord nebo lady.

Zní to krásně. Když jsem její reklamu viděl poprvé, nadchla mě. Záběry skotské přírody, vyprávění o skotských tradicích, možnost psát si „lord“ na letenky, ideální dárek… Hned jsem začal počítat, kolik peněz z příštích výplat můžu obětovat, abych sebe, rodinu a přátele povýšil mezi skotskou šlechtu.

Do výplaty jsem z té pytloviny vystřízlivěl — naštěstí. Vyhodil bych totiž peníze z okna. Z toho, co povedená firma tvrdila, není pravda vůbec nic.

Skotsko vlastníkům půdy žádné tituly automaticky neuděluje. Skutečný překlad slova „laird“ není „lord,“ nýbrž „zeman“. Slovo laird se sice vyvinulo z lord a označovalo vlastníka půdy, nešlo ale o právně zakotvený šlechtický titul. Lairdi byli bohatí vlastníci rozsáhlých zavedených panství.

Co víc: skotský katastrální úřad se pozemkem o velikosti 0,09 m2 nebude zabývat pro jeho bezvýznamnost a bezúčelnost. Reálně jej tedy společnost ani převést nemůže a nabízí pouze jeho symbolické vlastnictví v duchu skotských zákonů. Že se jedná pouze o symbolický převod, se zákazník dozví v poznámce, v obchodních podmínkách nebo v sekci nejčastějších dotazů. Otázkou je, zda si toho v nadšení z možnosti být lordem všimne.

Pokud se rozhodne koupi realizovat, za svých 1150 Kč dostane jen a pouze PDF „certifikát“, který si může vytisknout. Pokud si tedy nepřiplatí 2500 Kč za vytištění a zarámování (které tak vychází dráž než údajný šlechtický titul). To lidi opravdu dělali a dělají.

Rozkrytí podfuku

Na sklonku roku 2022 byla chytlavá kampaň vidět snad všude. A právě tehdy na nekalé praktiky a lži prodejců údajných titulů poukázal youtuber Scott Shafer. Nebyl zdaleka první, ale šel dál než ostatní. K tématu se dostal, protože mu společnost Zavedené tituly nabídla 450 tisíc korun za účast v kampani a on si chtěl ověřit její věrohodnost.

Místo věrohodnosti nakonec mapoval její věrolomnost: mohutnou kampaň, lži a zavádějící tvrzení. Hongkongskou investiční společnost, která za firmou stojí, i další její dceřinné firmy, které rovněž provozují nekalé praktiky, včetně aukčního webu, kde se platí za neúspěšné příhozy. Oslovil oklamané zákazníky i influencery, kteří Zavedené tituly propagovali. Na základě toho všeho zpracoval video, které na Youtube vidělo 2,5 milionu lidí.

Jeho informací se chytila média v USA a Velké Británii. Byl z toho poprask a vypadalo to, že věc bude řešit policie jako podvod. Společnost Zavedené tituly ihned výrazně upravila své kampaně i webové stránky. Odstranila tvrzení o „zákonném nabytí“ titulu a doplnila zmínky o „zábavném dárku“ a o symbolickém převodu.

Začala lživě tvrdit, že to tak dělala vždy a zákazníci věděli, že si nekupují skutečné tituly. Ve stejné době se na různých stránkách objevilo množství příspěvků údajných klientů na její obranu. V prodeji pak pokračovala dál a pokračuje v něm dodnes. Je jen o malinko opatrnější ve svých tvrzeních a své kampaně drží více při zemi. A nezdá se, že by její činnost řešily nějaké orgány.

Sázení stromů

K lákadlům prodeje patří, že usiluje zachovat skotskou přírodu a slibuje za každý prodaný titul zasadit jeden strom. To je zavádějící. Zatímco zachování skotské přírody se vztahuje k pozemkům, které symbolicky rozprodává (ale zůstávají jí ve vlastnictví), stromy za ni vysazují dva jiné subjekty v jiných částech světa, zejména v Africe.

Jde o neziskové organizace Jeden zasazený strom (One tree planted) a Stromy pro budoucnost (Trees for the future). První vysadí strom za každých 23 korun, které obdrží, druhá dokonce pouze za 6 korun. Zavedené tituly tedy stromy přímo nesází a náklady, které s vysazováním má, jsou relativně nízké.

Počet takto zasazených stromů je ovšem úctyhodný. Podle jejich počítadla, které obě neziskovky označují za autentické, už pro v době publikace tohoto článku pro Zavedené tituly zasadily přes 2,3 milionu stromů. (Stromy pro budoucnost, levnější z obou neziskovek, z toho vysadily přes 2 miliony stromů.)

Foto: Trees for the future, se svolením

Výsledek práce Stromů pro budoucnost v Senegalu. Pracují také v Tanzanii a Mali.

Vydělali miliardy

Pro nás je počet vysazených stromů zajímavý tím, že současně udává minimální počet prodejů společnosti. Díky tomu pak můžeme odhadnout i její celkový obrat.

Při vynásobení celkového počtu prodejů minimální možnou cenou nákupu zjistíme, že v uplynulých letech prodala PDF soubory v hodnotě přinejmenším 2,7 miliardy korun. Pak se nemůžeme divit, že byla ochotna platit statisíce za reklamu.

Není přitom jediná, kdo takto prodává. Třeba takový obchod Tituly z Vysočiny (Highland Titles) nabízí mimo jiné i výhodné balíčky v ceně přes 12 tisíc korun. V reklamě na internetu používá „Oficiální skotské tituly“ jako registrovanou obchodní známku. Své „certifikáty“ mj. dostal i do dárkových tašek na předávání Oscarů v roce 2022. „Lorda“ tak udělal například z Benedicta Cumberbatche a „lady“ například z Beyoncé. Nemáme ale žádné vodítko k tomu, jakých díky tomu dosáhl prodejů.

Můžeme pouze spekulovat, kolik miliard už prodej PDF souborů se „skotskými tituly“ celkem vynesl. A kolik jich ještě vynese — zájem „stát se lordem“ trvá a zájem podfuk zatrhnout nikdo nemá.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz