Hlavní obsah
Obchod a průmysl

Kvůli čemu všemu neužívám Temu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Fénix Popelavý, AI Midjourney

Tohle nepotřebuju, ale je to levné… Ještě chytrý prsten za 129 korun… Zatočím si kolem štěstí… á, slevička 87 %, to použiju. Hele, tohle by slušelo neteři… Vida, hezký hodinky. A pět za cenu tří… A zrovna si je někdo objednal. Shopaholic bordel.

Čínské internetové tržiště Temu si rychle získává zákazníky díky nepředstavitelně nízkým cenám a agresivní reklamě. Mě ale ničím nepřesvědčí. Nakupovat tam nebudu a hned vám povím, proč.

Článek

Horší než casino

V první řadě si rád vybírám zboží v klidu a kupuju jedině věci, které opravdu potřebuji. Pochybuji, že bych to na Temu dokázal. Tržiště neustále zobrazuje odpočty, slevy, kupóny, hry. To představuje neustálý tlak na mysl zákazníka.

Už když otevřu internetovou verzi Temu, zobrazí se mi kolo štěstí. Napoprvé vyhrávám pouze další šanci. Ale díky té pak vytočím stoprocentní slevu na tři výrobky! Má to pouze dva háčky: Musím si nainstalovat aplikaci a musím slevu využít do 5 minut.

Nainstalovat aplikaci, kterou nepotřebuji? A pospíchat s výběrem? Ne, děkuji. Zvlášť, když se mi stejná věc stala před měsícem. Také jsem tehdy Temu otevřel, také tehdy se mi zobrazilo kolo štěstí. Světe div se, také jsem pak vytočil další pokus a v něm tři stoprocentní slevy. Náhoda? Nevěřím.

Je to prostě záludný fígl. A takových je aplikace Temu plná. Je to jako v casinu: všude úžasná lákadla, která lákají klienty k utrácení.

Foto: Fénix Popelavý

Mám „štěstí.“ Vždycky na Temu vytočím tuhle slevu a vždy napodruhé. Ale nechci, děkuji. Tuto aplikaci si opravdu instalovat nebudu.

Falešné fotky, popisky, recenze

Mnoho lidí na internetu upozorňuje, že Temu krade fotky, popisky a recenze produktů. Ty pak zobrazuje u stejných produktů, ale třeba taky u produktů jiných, podobných. Může vám tedy přijít jiný produkt, než si objednáte. A lepší překvapivě nebude.

Ekologická katastrofa

Temu se sice tváří, že je velice ekologické, ale opak je pravdou. Vysazování stromů, kterým se chlubí, těžko vyváží znečištění ovzduší a vody při výrobě a dopravě. A to ještě není to nejhorší.

Kolik myslíte, že k nám doletí odpadu, ve který se nekvalitní a převážně plastové produkty mění do několika týdnů od zakoupení? Celkem do světa Temu rozešle 4000 tun zboží denně, spolu s dalšími čínskými platformami Alibaba, Shein a Tiktok celkem 10800 tun. To je množství, na jehož dopravu by bylo zapotřebí 107 plně naložených letadel Boeing 777 denně.

A tisíce tun odpadu prostě představují obrovskou zátěž. Zakazujeme si brčka a poutáme víčka k lahvím, ale zboží z Temu dovážíme ve velkém.

Foto: Popelavý, AI Midjourney

Čínská tržiště vytěžují nákladní leteckou dopravu. Letadel bude přibývat. Do roku 2042 se jejich počet má ztrojnásobit. (Ilustrační obrázek.)

Cena odpovídá kvalitě

Když vidím některé ceny a slevy, musím se ptát: jak je možné prodávat za tak málo? Odpovědí na tu otázku je hned několik.

Především je Temu ochotné prodělávat (podle odhadů i 30 dolarů na objednávku), aby získávalo podíl na trhu. Také tlačí na prodejce, aby prodávali za minimum. A na dodání nespěchá - cena je prioritou. To jsou ještě věci, které mi nevadí.

Horší je nízká kvalita, která odpovídá ceně. Velká část produktů na Temu jsou šmejdy, které se rychle rozbijí, další produkty jsou zbytečnosti. Radši utratím o něco víc za kvalitnější věc, než riskovat, že se mi produkt rozbije a budu ho reklamovat s nejistým výsledkem.

Moje věci otroci vyrábět nebudou

Zřejmě všechny výrobky v nabídce Temu vznikají díky špatně placeným zaměstnancům. Z toho nemám radost, ale taky mi to nějak moc nevadí. Co mi vadí je zneužívání otrocké práce ujgurského etnika, které některé produkty na Temu vyrábí. Platforma konstatuje, že je to problém obchodníků, kteří ji využívají, ale to mi je jedno. Nechci řešit, kdo za to může. Ani který produkt od Ujgurů přesně je. Prostě tam nenakoupím a mám to vyřešené.

Foto: Popelavý, Midjourney AI

(ilustrační foto)

Osobní údaje

Nejsem na své osobní údaje a soukromí příliš háklivý. Cookies občas z lenosti odklepnu, na internetu publikuji fotky své rodiny. Ale přístup Temu, respektive jejich mateřské společnosti Pinduoduo, je i na mě hodně za hranou.

Pinduoduo rozjelo Temu poté, co se samo muselo z USA stáhnout, protože jeho aplikace instalovala do telefonů uživatelů malware. Aplikace Temu sleduje, jak užíváte telefon, vaše fotky, profily na sociálních médiích, polohu a prostě všechno, co může a co jí dovolíte. A nejenže podle těch informací rozhoduje, jaké nabídky vám zobrazit. Dokonce s údaji uživatelů obchoduje.


Jinak řečeno, naláká vás na levný šmejd a pak prodá vaše osobní údaje. Nebo, jak jí velí zákon, je odevzdá čínské vládě.

To opravdu nepotřebuji.

Podivné recenze

Chtěl jsem si na telefonu prohlédnout recenze u chytrých hodinek za přibližně 300 Kč. Otevřely se mi pětihvězdičková hodnocení plná superlativů. Pokusil jsem se vyfotit obrazovku. Nepodařilo se. Místo toho vyskočilo okno s úlohou k ověření, že jsem člověk. A ta úloha nešla splnit. Od té chvíle se mi zobrazovala při každém pokusu o přístup do Temu. Jinými slovy: na snahu vyfotit recenze Temu reagovalo faktickým zablokováním přístupu.

Foto: Fénix Popelavý

Chtěl jsem si udělat snímek obrazovky s recenzemi. Stal jsem se nežádoucím. Dostávám úlohy „k ověření zabezpečení,“ které ovšem nejdou splnit.

Nevzdal jsem se a pustil si Temu v jiném zařízení. Když jsem si nechal zobrazit nejhorší recenze, zobrazila se čtyřhvězdičková hodnocení bez textu. Nechtělo se mi věřit, že by z tisíců recenzí u produktu byly nejhorší čtyřhvězdičkové. A nemýlil jsem se. Jakmile jsem začal recenzemi posouvat, najednou se objevila i hodnocení s jednou hvězdičkou a kritikou produktu (rozpadá se, nic nevydrží). A takových podivností jsem v zobrazení recenzí zaznamenal víc.

Vypadá to, že na Temu používají velmi dobře promyšlený systém klamných recenzí. A to nemůže být praktika konkrétního prodejce. Jde o vlastnost platformy. Prostě rádi lžou.

Nakupujte jako miliardář

Lidí, kterým je tohle všechno úplně jedno, je zjevně hodně. Ty 4000 tun balíků denně v roce 2023 představovaly obrat 17 miliard dolarů. Někdo si chce Temu prostě vyzkoušet. Někdo naopak nakupuje pravidelně a vyjadřuje s platformou spokojenost. Pro mě to ale není.

Nechci se rozhodovat na základě klamavé reklamy, pod tlakem odpočtů. Zajímají mne recenze uživatelů, ne recenze zcela smyšlené. A chci dostat zboží, které jsem objednal.

Pokud vám vyhovuje nakupovat od zlodějů a lhářů nekvalitní produkty otrocké práce, je to obchod pro vás. Osobně bych ale doporučoval chovat se podle jejich sloganu a nakupovat jako miliardář. Tedy nakupovat kvalitní účelné zboží.

A tím pádem se Temu vyhnout.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz