Hlavní obsah
Lidé a společnost

Rusové nadále vzpomínají na mrtvého Prigožina. Média jim servírují jmenovce

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Neznámý, WMC, Creative Commons Attribution 4.0

Hrob oligarchy a zločince Jevgenije Prigožina

Pochybný hrdina války na Ukrajině Jevgenij Prigožin je už měsíce mrtev, ale Rusové ho stále zbožňují. A jeho jméno se denně objevuje v ruském zpravodajství. Jenže není Prigožin jako Prigožin.

Článek

Jevgenij Prigožin byl ruský oligarcha, který se v průběhu války na Ukrajině odhalil jako majitel žoldnéřské skupiny Vágnerovců. V oficiální propagandě nehrál významnou roli, ale dokázal se prosadit do povědomí prostřednictvím kanálů vágnerovců na sociálních sítích jako Telegram a TikTok.

Stal se celebritou a jeho vliv na ruskou veřejnost rostl. Přitom nesouhlasil s postupem vedení ruské armády a rozhodl se vystupovat i proti němu, včetně ministra a Putinova přítele Šojgua. V červnu 2023 se rozhodl pro ozbrojenou vzpouru a vedl tažení na Moskvu, které předčasně ukončil. Odborníci mu pak už prorokovali pouze krátký život. Jejich předpovědi se naplnily, když o dva měsíce později zahynul při letecké havárii.

Jenže na zmiňovaných sociálních sítích mrtvý Prigožin žije dál. Zůstává symbolem ruského patriotismu a předmětem memů. Bojoval za Rusko, „byl hustej.“ Jeho fanouškům vůbec nevadí, že vedl ozbrojenou vzpouru proti milovanému Putinovu režimu.

Na realitě a pravdě jim dávno nezáleží, důležité jsou emoce. Rusové jsou již dlouho obklopeni vylhanými příběhy, které si navzájem často protiřečí. Propagandou a falešným vlastenectvím vybudovaný obdiv k mrtvému oligarchovi se Rusům vpil do jejich DNA a vzpomínají na něj s obdivem.

Naopak oficiální média se o něm zmiňují pouze výjimečně. Ruský zpravodajský portál s ironickým názvem Pravda.ru svým čtenářům přesto servíruje Prigožina denně. Téměř každý den si Rusové mohou přečíst nový článek o tom, jaký má Prigožin názor, prakticky lhostejno na co - obvykle ale na něco velmi bezvýznamného. Jak je to možné? Stálicí každodenních zpráv se totiž nestal oligarcha Jevgenij Prigožin, ale předtím málo známý producent Josif Prigožin.

Přitom jej médium v titulku i perexu zásadně označuje pouze příjmením Prigožin. Omyl je tak v podstatě zaručen.

Foto: Fénix Popelavý, УлПравда ТВ, CC BY 3.0, Okras, CC CSA 4.0

Josif Prigožin je Jevgenijovi Prigožinovi podobný

V případě, že je článek o něm a jeho ženě, se v titulku objevuje neobvyklá kombinace křestního jména manželky a příjmení manžela. Tedy „Valerie a Prigožin“ namísto logického „Prigožinovi“ nebo „Josif a Valerie Prigožinovi.“

Jedná tak Pravda.ru pouze proto, aby nalákala čtenáře, nebo to má i propagandistické důvody? Matení čtenářů titulkem (clickbait) na tomto poloseriózním portálu není obvyklé. Jde tedy spíše o tu propagandu. O snahu rozmělnit a nahradit vzpomínky na Jevgenije Prigožina, který už se do oficiálního příběhu války nehodí - a vlastně nejspíš nikdy nehodil.

______________

Zdroje:

S ohledem na četné dezinformace a propagabdu na portálu pravda.ru jej neodkazujeme jako zdroj.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz