Hlavní obsah
Lidé a společnost

Škrabátka na automatech vám s mincí nepomohou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Popelavý, Midjourney AI

Jak by to škrabátko na mince mohlo fungovat?

Automaty, které přijímají mince, na sobě mívají škrabátko - plechovou desku na škrábání mincí. Vysvětlení, k čemu škrabátko skutečně slouží, mě pobavilo.

Článek

Mladá dáma přistupuje k automatu, aby si koupila kávu. Když jí propadne mince, vytáhne ji a škrábe s ní po kovové destičce na automatu. Na druhý pokus už přístroj minci přijme. Co se to právě stalo?

Nad kovovou destičkou čtu nápis: „Škrabátko na mince, pokud propadávají.“ Dobrá, znám tedy účel, ale jak to funguje? Jde o to minci obrousit? Zmenšit její objem? Nebo hmotnost? Přemýšlím nad tím a škrábu se na hlavě.

Anketa

Používáte škrabátko?
Ano
27,5 %
Ne
55,9 %
Nepoužívám automaty na mince
16,6 %
Celkem hlasovalo 229 čtenářů.

Nedává to smysl

Mince v oběhu přece nemůže být objemnější nebo těžší, než když ji vyrobili. Proč ji tedy oškrabávat? Automat sice může vedle vodivých a magnetických vlastností zkoumat tvar, hmotnost nebo velikost mince, ale pokud minci odmítne, bude to, protože je lehčí nebo menší, než má být. A ne naopak. Má přece nastavenou hmotnost a velikost mincí z výroby. A opotřebením se přece mince nezvětšuje, ale zmenšuje.

Mám štěstí. Zrovna přichází technik zkontrolovat automat a doplnit zboží. Ptám se na škrabátko. Směje se a vypráví.

Foto: Fénix Popelavý

Pověru podporují i sami provozovatelé. Chrání tak svůj majetek před poškozením. Ze škrábanců je vidět, že škrabátko zákazníci používají.

Pověra změnila design automatů

Skutečnost je přesně taková, jak napovídá logika: škrábání mincí nefunguje. Jde o pověru, se kterou poprvé přišel neznámý člověk, který škrábat mincí vyzkoušel a pak mu ji automat přijal. Tím v něm vznikl dojem, že s přijetím pomohlo škrábání. Začal fígl doporučovat svým známým. A také neznámým lidem, když si všiml, že potřebují poradit. Lidé, kterým „pomohl“, si samozřejmě „užitečnou informaci“ nechtěli nechat pro sebe a rádi se o ni podělili s dalšími. A tak se pověra začala šířit.

Majitelé automatů si časem všimli, že mají poškrábané přístroje. Nejdřív nevěděli proč. Když to zjistili, začali vymýšlet řešení.

Nejdříve zkusili informační cedulky. Ty ale nepomohly. Lidé snadno uvěří mýtům a nesmyslům, ale neradi přiznávají, že se nechali oklamat. Škrábali dál. A tak provozovatelé zavedli škrabátka, ocelové destičky.

Kdo na svůj přístroj umístil škrabátko, tomu lidé přestali automat ničit. Jenže o to víc lidí si dospělo k závěru, že na tom škrábání něco bude. Když jsou na automatech škrabátka, tak to musí fungovat, říkali si. Proto škrábalo stále více lidí. A čím dál více provozovatelů na svůj přístroj umisťovalo škrabátko. Dnes už je těžké najít automat bez něj.

Změňte úhel

Dosáhnout toho, že automat odmítanou minci přijme, můžete změnou úhlu vhození. Jestliže ji automat odmítal kvůli nějakému poškození na povrchu, pod jiným úhlem jej nemusí registrovat. Prostor pro změnu úhlu je samozřejmě malý, ale na tento trik postačí.

Mimochodem, při škrábání člověk na minci tlačí a uchopí ji jinak. Díky tomu ji pak do mincovníku vhodí pod jiným úhlem. A tak škrábání nakonec přece jen může nepřímo vést k tomu, že automat minci přijme.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz