Hlavní obsah
Lidé a společnost

J. D. Vance debatoval jako bůh, ale Trumpa nezachrání. Může ho nahradit

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Vláda USA, volné dílo, via X — J. D. Vance

Ještě v srpnu se mluvilo o tom, že Trump se svou volbou spolukandidáta není spokojen. Vance se ale dal do kupy a v souvislosti s debatou proti Timu Walzovi jej Trump nazval „brilantním.“ Právem. Vanceův debatní výkon je nejspíš nejlepší v historii.

V televizní debatě se J. D. Vance i Tim Walz drželi zajeté rutiny a argumentace Trumpa a Harrisové. Vance však překvapil nadpozemsky skvělým výkonem.

Článek

Jasný vítěz debaty bez výsledku u voličů

V USA televizní debaty kandidátů na prezidenta málokdy ovlivní výsledek voleb (velkou výjimkou byla letošní debata, která vyústila v odstoupení Joea Bidena od kandidatury).

Debaty kandidátů na viceprezidenta bývají ještě bezvýznamnější. Od debaty Tima Walze a J. D. Vance proto nikdo nečekal významný výkyv preferencí.

Ten se skutečně nekoná. Podle bleskového průzkumu CNN pouze 1 % diváků na každé ze stran změnilo rozhodnutí koho volit. Změnu preference v důsledku debaty zvažuje 14 % voličů Donalda Trumpa a 8 % voličů Kamaly Harrisové.

Ten drobný rozdíl ve prospěch kandidátky Demokratů ukazuje, jak beznadějné to Vance v debatě měl. Předvedl dokonalý výkon, za vítěze jej krátce po debatě označilo 51 % dotázaných, ale statistika dopadu na voliče ukazuje něco mezi remízou a mírnou prohrou.

Důvodem (vedle nízkého vlivu debaty) může být například agresivní povaha kampaně nebo Vanceův zjevný oportunismus. Nejdůležitější ale patrně je, že Vance v debatě odmítnul přiznat, že Trump prohrál volby v roce 2020. Nemohl říct ani to, že by on jako viceprezident 6. ledna.2021 respektoval ústavu.

Time, soustředím se na budoucnost.
Odpověď J. D. Vance na otázku, zda Trump volby v roce 2020 prohrál

Povstání je ale pro nerozhodnuté voliče problém a Trump si ho táhne jako kouli na noze. Vance ani nikdo jiný jej před ním nezachrání. Proto si Harrisová ve všech průzkumech udržuje náskok 3-5 % a v simulaci vítězí v 58 % případů (za poslední tři týdny 56 - 65 %).

Foto: Fénix Popelavý, AI Midjourney

Lživá tvrzení o neprohraných volbách a povstání 6. 1. 2021 Trumpa svazují. V případě prohry ve volbách ho velmi pravděpodobně přivedou do vězení.

Intenzivní příprava

Vance i Walz mají za sebou tým, který je na debatu připravoval. Vedle podrobných rešerší výroků a debatní historie soupeře příprava představovala i zkušební debaty. Bylo to znát: ani jeden z kandidátů nijak vážně nezaváhal.

Rozdíl ve výkonech byl patrně dán zčásti tím, že Walz je trémista, zčásti tím, že Vance jej svými rétorickými schopnostmi zaskočil. Muž, který doposud především kopíroval a obhajoval vyjádření Donalda Trumpa, totiž přišel se zcela novým přístupem.

Věrně se držel Trumpových myšlenek, ale program a výmluvy zaobalil do jemnějších a vhodnějších slov, kterými hrubiánský Trump nedisponuje. Reagoval bez zaváhání, využíval každou vteřinu času. Do svých sdělení dokázal zakomponovat drobné útoky na Harrisovou. Za všech okolností působil na úrovni.

Tím vynikal oproti svému soupeři. Srovnatelně připravený Walz byl viditelně nervózní a to narušovalo plynulost jeho projevu i celkový dojem z něj. Několikrát se přeřekl.

V průběhu Vanceových proslovů se pak prudce otáčel na soupeře a zpět. Vůbec to nesedí k jeho image dobráckého souseda, který umí všechno spravit a se kterým si každý rád zajde na pivo.

Foto: Office of Governor Walz & Lt. Governor Flanagan, volné dílo

Viceprezidentský kandidát Demokratů, guvernér Minnesoty Tim Walz, se stejně jako J. D. Vance potřeboval většině Američanů představit. (Oba byli známí především ve svých státech.) Ukázalo se, že je v suchých debatách nesvůj a v obleku s kravatou působí podivně. Vyhovuje mu neformální oblečení a kontakt s lidmi. Když mluví k předvolebnímu shromáždění, neustále je emotivní a v pohybu.

Mluvilo se o programu a politice

Oproti debatě Trumpa s Harrisovou byla tato debata nabitá informacemi o tom, jak by Trump a Harrisová po zvolení postupovali.

V hodinách před debatou zaútočil Írán na Izrael. První otázkou bylo, zda by podpořili preventivní úder Izraele proti Íránu. Oba kandidáti odpověděli velmi nepřímým „ano“.

U potratů bylo překvapením prohlášení Vance, že „republikánská strana se musí zlepšit v obnovování důvěry voličů.“ Už jsme si zvykli, že Trump vycouvává z radikálních protipotratových pozic, které Trump před lety zaujal, aby imponoval puritánskému křídlu strany. Toto prohlášení jde dál: nepřímo uznává, že zrušení práva na potrat byla chyba.

U ostatních témat (migrace, klima, střelba ve školách, zdravotnictví, ekonomika) se oba debatéři drželi strategie prezidentských kandidátů.

Překvapivě často spolu souhlasili, navzájem se nezpochybňovali. Útočili na „šéfy“. Vance několikrát opakoval to, na co Trump ve své debatě zapomínal: Harrisová je úřadující viceprezidentka. Proč tu politiku nerealizovala v uplynulých třech letech a proč ji nerealizuje teď?

Foto: United States Congress, volné dílo, via Wikimedia Commons

Senátor J. D. Vance vystudoval práva a napsal životopisný bestseller o americkém venkově. Ve styku s voliči není nejlepší. Ale debaty i proslovy umí skvěle. V souladu s linií Donalda Trumpa vysvětluje i svůj názorový veletoč, proč se z velkého Trumpova kritika stal jeho nejbližším spojencem: prý ho o Trumpovi dezinformovala zlá média.

Vance se ve stínu Trumpa našel

Když si Donald Trump za spolukandidáta vybral J. D. Vance, byl to velký skok od předchozího viceprezidenta, bigotního katolíka a klasického Republikána Mikea Pence. Ten se Trumpovi znelíbil, protože mu odmítl pomoci „vyhrát volby“ 6. ledna 2021.

Velká část komentátorů v červenci očekávala, že Vance bude působit jako hlas rozumu a stane se vůdcem radikalizovaných Republikánů po skoro osmdesátiletém Trumpovi. Vance však v prvních týdnech selhával.

Při samostatných vystoupeních se spíše hledal a narozdíl od svého šéfa nedokázal zaujmout davy. Hodně si ublížil zfilmovanou návštěvou pekařství, při níž prokázal nulovou zkušenost s běžnými nákupy i nízkou schopnost základní mezilidské komunikace. Kvůli oné image zvirálněl náhodný vtípek, že provozoval sex s gaučem.

Do debaty proto Vance vstupoval neoblíbený. V ní se ale konečně začal naplňovat ona původní očekávání a stal se „hlasem rozumu,“ který převádí heslovitá tvrzení Donalda Trumpa do politické řeči, a přitom se chová společensky a nikoho neuráží.

Po debatě k němu přišla manželka a chvíli normálně hovořili s Walzovými. To je u Donalda Trumpa nepředstavitelné.

Pokud takto Vance dokáže fungovat i dál, stane se nakonec přece jen velkou oporou Donalda Trumpa v probíhající kampani. A, co je možná důležitější, jeho logickým nástupcem na pozici volebního lídra strany.

Republikánům doposud chyběl někdo, kdo by to mohl po Trumpovi vzít a držet jeho radikální populistickou linii. Byla tak velká naděje, že se strana vrátí nebo přiblíží do starých konzervativních kolejí.

Vance ale působí jako člověk, který bude schopen to po Trumpovi vzít. Ať volby vyhrají nebo prohrají, Vance bude favoritem příštích primárek Republikánské strany. „Pomazání“ spoluprací se samotným Trumpem mu je usnadní.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz