Hlavní obsah
Lidé a společnost

Trump chtěl zůstat u moci. Co se dělo 6. 1. 2021 při útoku na Kapitol USA

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Popelavý, AI Midjourney

6. ledna 2021 obletěly svět tisíce záběrů, které působily neuvěřitelně. Přívrženci Donalda Trumpa obsadili Kapitol, parlament Spojených států. Trump se chtěl udržet u moci za každou cenu.

Před čtyřmi lety Trump své příznivce podnítil k útoku na parlament ve snaze přepsat výsledek voleb a uchopit moc. Dnes o tom lže a je třeba si připomínat, co se tehdy stalo. Šlo o ozbrojené povstání.

Článek

Po volbách 2020

Dosluhující prezident Donald Trump už 2 měsíce odmítá uznat výsledek prezidentských voleb, ve kterých vyhrál Joe Biden.

Po celé 2 měsíce vyvíjel nátlak na guvernéry, ministry a státní parlamenty, aby mu pomohli volby zfalšovat. Všichni jej odmítli. Neúspěšně podal 60 žalob. Přesto se nevzdává. Až 80 % voličů republikánů dokázal přesvědčit, že Biden volby vyhrál díky rozsáhlým podvodům. Nevadí jim, že to nemůže dokázat. Věří mu.

Foto: neznámý, volné dílo, Vyšetřovací komise 6. ledna, via WMC

Je 6. ledna 2021 brzy ráno. Trump přesvědčuje viceprezidenta Pence, aby odmítl výsledky voleb a pomohl Trumpovi zůstat u moci. Pence nechce. Už za několik hodin bude Trump podněcovat dav, který bude chtít Pence jako zrádce oběsit.

Už před několika týdny Trump na 6. ledna svolal shromáždění Zachraňte Ameriku do parku Ellipse u Bílého domu. Předem upozornil, že to „bude divoké.“

Část jeho přívrženců se sem sjíždí už den předem. Jsou mezi nimi bílí extremisté a vyznavači konspirační teorie QAnon, kteří věří, že Trump na 6. ledna chystá rozsáhlou zatýkací akci zkorumpovaných úředníků a politiků.

Foto: Vyšetřovací komise 6. ledna

5. ledna 2021, setkání vůdců extremistických polovojenských organizací Hrdí hoši (Proud Boys) a Držitelé přísahy (Oath Keepers). Domlouvají mimo jiné, jak násilím proniknout do Kapitolu. V průběhu kampaně se Trump odmítl od Hrdých hochů distancovat. Nyní mu chtějí pomoci zůstat u moci.

FBI 5. ledna informuje policejní ochranku Kapitolu a washingtonskou metropolitní policii, že účastníci z Norfolku si sdíleli plány podzemí Kapitolu a hovořii o „přípravě na válku“ a „rozbíjení skla.“

Nic nás nezastaví. Bouře přišla a během 24 hodin se snese na Washington D.C. Ať se snaží a snaží, nás nezastaví… Z temnoty bude světlo…
Příznivkyně QAnon Ashli Babbitová 5. ledna 2021 na Twitteru

6. ledna 2021 ráno

Trump brzy ráno dostává od policie informaci, že účastníkům jeho shromáždění zabavují zbraně. Trump vztekle a sprostě přikazuje, aby přestali používat detektory kovu.

Nejsou tu, aby mi ublížili. Je mi zatraceně jedno, že mají zbraně.
Donald Trump, 6. ledna 2021 ráno

Na Twitteru pak zveřejňuje další lživá tvrzení o volebních podvodech a postojích států. Představuje plán, jak vývoj zvrátit.

Státy chtějí opravit své hlasy, protože už vědí, že byly založeny na nesrovnalostech a podvodech, plus zkorumpovaný proces nikdy nebyl legislativně schválen. Stačí aby je Mike Pence poslal zpět státům A VYHRAJEME. Udělej to, Mikeu. Nastal čas na extrémní odvahu!
Donald Trump v tweetu 6. ledna 2021, 8:17

V 9:24 Trump volá s kongresmanem Jordanem, v 9:50 mluví se svým poradcem a autorem projevů Millerem. Následně do svého projevu doplňuje další zmínky o společné schůzi parlamentu a viceprezidentu Penceovi.

V 11:00 korespondent BBC poukazuje na členy extremistické skupiny Proud Boys (Hrdí hoši), kteří už směřují k budově Kapitolu. Říkají mu, že si berou svou zemi zpět. Jeden z nich má profesionální vysílačku.

Mezitím už probíhá shromáždění. Dav postupně rozvášňují proslovy Trumpových synů, snachy a právníka Rudyho Giulianiho. Velké nápisy na místě už nezní shromáždění Zachraňte Ameriku, ale Pochod Zachraňte Ameriku.

Rozsuďme to bojem!
Rudy Giuliani v projevu ke shromáždění ve Washingtonu

Trumpův štvavý projev

V poledne na pódium vstupuje prezident Donald Trump a promlouvá k tisícům svých příznivců. Asi ve čtvrt na jednu vyzývá k pochodu na Kapitol, kde má proběhnout formální přepočet hlasů volitelů a potvrzení vítěze voleb.

Foto: neznámý, Vyšetřovací komise 6. ledna, volné dílo

Donald Trump v zázemí shromáždění se synem Ericem a jeho ženou Larou. Připravuje se k projevu, ve kterém nejprve vyzve k „mírumilovnému pochodu,“ ale později k boji.

Ve stejné chvíli v Kapitolu předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová zahajuje proces schvalování výsledků.

Tajná služba, která chrání prezidenta, se mezitím na Trumpovo přání snaží mu připravit průjezd ke Kapitolu. O Trumpových úmyslech jet ke Kapitolu věděla několik dní předem od jeho právníka Giulianiho a dalších prezidentových nejbližších spolupracovníků. Už dříve její agenti prosili Trumpa, aby úmysl jet ke Kapitolu přehodnotil. Bezpečný způsob, jak jej na místo dopravit, nevidí.

Ve 13:10 Donald Trump končí svůj projev výzvou k boji a k pochodu po Pennsylvania Avenue směrem ke Kapitolu. Později bude tvrdit, že výzva byla pouze nadsázkou. Jeho přívrženci ji ale zjevně chápou doslova.

Bojujme. Bojujme jako diví a když nebudete bojovat jako diví, už ani nebudete mít zemi. Tak pojďme po Pennsylvania Avenue. (…) A po tomto půjdeme ke Kapitolu – a já tam budu s vámi – jdeme ke Kapitolu a pokusíme se dodat republikánům, těm slabým, hrdost a nebojácnost, kterou potřebují k tomu, abychom si svou zemi vzali zpět.
Donald Trump ke shromáždění

Dav směřuje ke Kapitolu. Trump nastupuje do limuzíny a přikazuje, aby ho tam také dovezli. Velitel ochranky Engel to opakovaně odmítá s tím, že by v rozvášněném davu nebyli schopni zajistit jeho bezpečnost. Trump nadává, pere se s ochrankou, snaží se zmocnit volantu.

Ať dělá, co dělá, vezou jej do Bílého domu. Tam se usadí k televizi, napjatě sleduje dění a prostřednictvím Twitteru přilévá olej do ohně.

Foto: Tyler Merbler from USA, Creative Commons Attribution 2.0, via WMC

Muž s megafonem hovoří o tom, koho všechno je třeba pověsit. Jde například o guvernérku Whitmerovou a doktora Fauciho. Nejde o žádnou nadsázku. Dav má šibenici a chce svou zemi zpět.

Povstalci v budově Kapitolu

Mezitím už asi od 12:45 dochází k prvním konfliktům s policií u vstupu do parku okolo Kapitolu. Protestující policisty napadají improvizovanými zbraněmi, někteří přelézají plot a napadají policisty zezadu. Přečíslení ochránci zákona žádají posily a ustupují. Lidé boří zábrany a ploty, vstupují do areálu kapitolu.

Mnozí z nich se mylně domnívají, že jednají podle práva, protože jim k tomu dal pokyn prezident USA. Policisty považují za ochránce konspirace, jak jim „ukrást zemi.“

Další bariéry před kapitolem už zdolají snadno. Přečíslení policisté nemají šanci pozici ubránit a ustupují na schodiště Kapitolu, kde se k nim konečně připojují první posily.

Házejí po nás kovové tyče. Několik ochránců zákona bylo zraněno.
Policejní ochranka Kapitolu

Ve 13:45 viceprezident Pence přebírá slovo v Senátu a zahajuje společnou schůzi obou komor parlamentu, která má formálně potvrdit výsledky voleb.

Mezitím policisté dostali další posilu, ale ani ta jim nepomohla a po schodištích ustupují. Trumpovi přívrženci násilím prorážejí řady policistů na severozápadních schodech, někteří policisté je ale sami pouštějí.

Pokusíme se vynutit dodržování zákona, ale v podstatě čelíme povstání.
Policejní hlášení vysílačkou z Kapitolu

V Bílém domě poradce Cipollone upozorňuje šéfa Trumpova štábu Meadowse, že dav hrozí oběšením viceprezidenta. Meadows odpovídá: „Slyšel jsi ho. Věří, že si to Mike zaslouží. Nemá dojem, že by demonstranti dělali něco špatného.“

Povstalci před budovou staví šibenici.

Foto: Tyler Merbler from USA, Creative Commons Attribution 2.0

Ozbrojený dav Trumpových příznivců obsazuje schodiště a terasu Kapitolu USA. Policie proti přesile nemá šanci.

Ve 14:00 žádá starosta Washingtonu o pomoc národní gardu. Bez podpory Trumpa se vyslání jednotek zdržuje o celé hodiny. Trump bude později lhát, že Kapitolu vyslání národní gardy sám nabízel. Ministr obrany a ministr armády se situací zabývají. Velení Pentagonu probírá obavy, že v případě nasazení gardy ji může Trump jako nejvyšší velitel zneužít.

Ve 14:13 do sálu Senátu náhle vstupuje ochranka a evakuuje viceprezidenta Pence. Trumpovi přívrženci totiž před chvílí rozbili okna a někteří vlezli do budovy. Zevnitř pak vykopli dveře a vpustili dovnitř ostatní. Zasedání Senátu je přerušeno.

Foto: bezpečnostní kamera v kapitolu, volné dílo, via WMC

První povstalci pronikají do Kapitolu vytlučenými okny.

Z mnohatisícového davu dovnitř proudí desítky povstalců. Někteří skrývají tvář pod kapucí, další mají helmy. Několik z nich nese vlajky Konfederace. Je to historicky poprvé, co symbol armády odtržených otrokářských států zavlál v parlamentu Spojených států.

Policista Eugene Goodman spěchá k místu průniku. Cestou potká senátora Romneyho a varuje jej, že kráčí směrem k povstalcům. Romney pak utíká opačným směrem.

Policista Goodman pokračuje o patro níž, kde povstalci hledají sál Senátu. Láká je pryč. Povstalci jej následují a netuší, že právě minuli dveře do sálu Senátu, kde stále zůstává část Senátorů. Prochází také asi 30 metrů od místa, kde ochranka ukrývá viceprezidenta Pence.

Foto: Vyšetřovací komise 6. ledna, volné dílo

Bylo to drsné. Povstalci měli obušky, pálky, ale také paralyzéry, spreje a pistole.

V Bílém domě poradce Cipollone vtrhne do kanceláře k Meadowsovi a křičí, že musí něco udělat, nebo budou mít na rukou krev. Ani to nemá na Meadowse a Trumpa vliv.

Ve 14:21 ochranka odvádí předsedkyni Pelosiovou ze Sněmovny reprezentantů na bezpečné místo.

Lidé z kanceláře Pelosiové se zatím zabarikádovali v jedné z konferenčních místností a skrývají se tam pod stolem. Teď slyší povstalce bušit na všechny dveře na patře a zpěvavě vyvolávat Pelosiovou. Jako vysoce postavená členka Demokratické strany je pro ně objektem nenávisti.

Foto: Kurt Kaiser, CC 0

Dav na trase ke Kapitolu, ve kterém se už v tuto chvíli pohybují povstalci. Podnikavec na fotce dál prodává čepice s Trumpovým heslem Make America great again.

Jeden z povstalců vylomí vnější dveře místnosti, ale ty vnitřní ne. Po několika pokusech jdou dál. Ukrytí zaměstnanci si oddechnou. Někdy v této době možná z kanceláře Pelosiové mizí laptop napěchovaný citlivými a tajnými informacemi.

Trump mezitím zveřejní tweet, že Pence neměl odvahu udělat, co měl, a zradil. Jeden z povstalců před budovou jej čte do megafonu. Vášně davu vrcholí.

Foto: Tyler Merbler from the United States, CC BY 2.0

„Oběste Mikea Pence! Oběste Mikea Pence!“ skandoval dav. Šibenici měl ale připravenou i pro další „zrádce“ z řad republikánů a pro mnoho demokratů.

Ochranka mezitím využila chvilkově volné chodby a přesouvá Pence na bezpečné místo v garážích. Viceprezident odmítá opustit budovu a zůstává. Ochranka odváží pouze jeho rodinu.

Ve 14:26 Trump telefonicky hovoří se senátorem Tubervillem. Než senátor položí telefon, protože musí utíkat, stihne Trumpovi říct, že Pence evakuovali. Trump telefonuje i dalším svým spojencům v kongresu. Snaží se získat podporu pro svůj plán, na to je už ale situace příliš vyhrocená.

Foto: United States Department of Justice, volné dílo, via Wikimedia Commons

Fotka z bezpečnostní kamery v Kapitolu zachycuje proud povstalců. Označení lidé jsou členové extremistické organizace Držitelé přísahy (Oath keepers).

Povstalci už vstupují několika vchody a pohybují se po budově. Zevnitř otevírají velkou bránu. Dovnitř teď proudí dav. Pozdější odhady hovoří o tom, že do Kapitolu proniklo 2000 až 2500 povstalců. Policisté čelí obrovské přesile.

Zasedání Sněmovny je přerušeno, kongresmani dostali pokyn připravit si plynové masky. Ještě se pokusí obnovit jednání a dokončit sčítání hlasů volitelů, ale ochranka je informuje, že povstalci se blíží k sálu. Pokud by to bylo nutné, kongresmani se mají schovat pod sedačky.

Miluju tebe i děti. Obejmi je za mě.
Textová zpráva kongresmana Swalwella manželce

Ve 14:41 se dav v chodbě před sálem zarazí u několika zasklených zamčených dveří několik metrů od sálu. Za dveřmi policie urychleně řeší, jak odsud dostat kongresmany, kteří si mezitím sundavají odznaky, aby dav nepoznal, kdo jsou.

Tři policisté stojí přímo u dveří. Jeden z povstalců „modrý“ sprostě proklíná.

„Převálcujou nás,“ říká jeden z policistů a všichni tři raději ustupují.

Povstalec Zachary Alam rozbíjí sklo obuškem, ostatní jej povzbuzují.

Jeden z policistů, poručík Michael Byrd, míří na povstalce služební zbraní. Je pevně rozhodnutý chránit kongresmany.

„Má pistoli! Má pistoli!“ křičí několik lidí.

Povstalkyně Ashley Babbitová prolézá dovnitř oknem.

„Zpátky! Dolů! Z cesty!“ vyzývá policie. Babbitová pokračuje.

Byrd vystřelí. Babbitová padá k zemi.

Povstalci se vyděšeně stahují. Policie spěchá k Babbitové, zajišťuje ošetření a převoz.

Foto: US Department of Justice, volné dílo, via WMC

„Šaman QAnon,“ Jacob Chansley, za předsednickým pultíkem. Později se rozšíří dezinformace, že je provokatér z Antify a průnik do Kapitolu zinscenoval. Jde však o velmi známého stoupence konspirační teorie QAnon. Za přečiny z 6. ledna dostane 41 měsíců, propuštěn bude po 27 měsících.

Mezitím několik povstalců vstupuje do sálu Senátu.

„Jsme v Senátu?“ ptá se jeden z nich.

„Kde jsou?“ ptá se další po evakuovaných senátorech.

Několik z nich listuje papíry, které leží na stolech. „Musí to být něco, co proti těm lumpům můžeme použít.“

Ten, který prochází papíry na stole republikána Teda Cruze, hlásí, že Cruz je zradil. Druhý povstalec, patrně jeho velitel, do listin nahlíží.

„Ale ne, tohle je pro nás dobrý,“ vysvětluje.

Přibližně v 15:00 povstalec Daniel Rodriguez ukradeným policejním paralyzérem celkem čtyřikrát šokuje do krku policistu Fanoneho. Ten prodělává infarkt a na chvíli ztrácí vědomí. Další povstalci pak do něj kopou. Fanone se zázračně probírá a podaří se mu dostat za policejní linii, kde se hroutí.

Pelosiová v akci

V té době se podařilo evakuovat všechny poslance z budovy, část z nich ale zůstává v tunelech pod Kapitolem. Pelosiová s lídrem demokratů v senátu Schumerem jsou na tajném bezpečném místě telefonicky usilují o nasazení národní gardy i ze sousedních států. Uspějí u guvernérů Virginie a Marylandu.

Pak kontaktují ministra spravedlnosti. Požadují, aby se zasadil o nastolení pořádku a přiměl prezidenta vyzvat své přívržence k opuštění Kapitolu. Připojují se k nim lídři republikánské strany, kontaktují i Pentagon. Na obrazovkách sledují záběry, jak je budova Kapitolu doslova obsypaná lidmi, kteří paradoxně skandují: „USA!“

V té době je už Trump pod obrovským tlakem i ze strany svých spojenců včetně dětí, aby situaci vyřešil. Opatrně začíná obracet.

Žádám všechny v Kapitolu, aby se chovali mírumilovně. Žádné násilí! Pamatujte, že jsme strana práva a pořádku. Respektujte zákon a naše muže a ženy v modrém. Brání zákon. Děkuji!
Trumpův tweet v 15:13

Pelosiová pak komunikuje s Pencem. Domlouvají se na dokončení procesu potvrzení vítězství prezidenta Bidena.

V 16:17 už je Trump nucen zveřejnit video s výzvou, aby povstalci šli domů. Přitom ale odmítne přečíst připravený text. Povstalce chválí a opakuje lež, že jim demokrati ukradli volby.

Povstalci se pozvolna stahují, mnoho jich ale zůstává zejména v okolí Kapitolu.

Foto: Feoffer, Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0

Mapka povstání. Místa Trumpova shromáždění 1. Ellipse a 2. Washingtonův monument, 3. a 5. bomby nalezené v kancelářích republikánů a demokratů, 4. hlavní konflikt s policií, 6. a 7. místa, kde Hrdí hoši pronikli do Kapitolu.

Nasazení národní gardy

V 17:04 se velitel národní gardy ve Washingtonu generál Wallace dozvídá, že Trumpův ministr obrany Miller a ministr armády McCarthy vydali před několika hodinami rozkaz k nasazení národní gardy, ale ten mu nepředali. Není jasné, zda skutečně došlo k chybě v komunikaci, nebo rozkaz vydali a nepředali, aby se kryli.

4. a 5. ledna došlo ke změně, po které musel s nasazením gardy souhlasit McCarthy. Dříve by velitel Wallace mohl gardu nasadit sám. McCarthy mu celé odpoledne nebral telefon.

Mezi pátou a šestou tedy konečně ke kapitolu doráží národní garda a ve spolupráci s ochrankou Kapitolu budovu zajišťuje.

Oběti

V 17:45 policie oznamuje, že Ashli Babbitová na následky střelného zranění zemřela v nemocnici. V průběhu povstání jeden člověk zemřel na předávkování drogami, dva demonstranti a jeden policista z „přirozených příčin.“ V následujících měsících tři policisté spáchají sebevraždu.

Obnovení práva

V 17:59 Pence informuje Pelosiovou, že je v Kapitolu s velitelem policie a předpokládají, že budova bude do hodiny připravena.

V 18:00 Trump tweetuje, že povstalci jsou skvělí vlastenci. Mezitím policie a národní garda pročesává kapitol a okolí. Na třech místech nalézají improvizovaná výbušná zařízení (trubkové bomby), v autech poblíž i molotovovy koktejly.

Když budovu dokonale pročešou a zkontrolují, informují o tom poslance. Senátoři a kongresmani se vrací do svých lavic a během noci potvrzují to, co rozumní lidé celou dobu vědí: Joseph Robinette Biden bude 46. prezidentem Spojených států amerických.

Foto: Sherrod Brown, volné dílo, via WMC

Spoušť v Kapitolu USA večer po povstání. Celková škoda přesáhla 60 milionů korun.

V dalších dnech

Na straně Donalda Trumpa je málokdo. Trump se ale nevzdává. Pokračuje v tweetování lží o volbách i o událostech v Kapitolu. Provozovatel se odhodlá k nevídánému kroku a účet prezidenta USA na Twitteru blokuje.

Trump a jeho okolí mají obavu, že viceprezident Pence aktivuje 25. dodatek Ústavy USA a Trumpa zbaví pravomocí. To se ale neděje. Ani v této situaci se Pence nedokáže Trumpovi postavit.

Foto: Tyler Merbler Creative Commons Attribution 2.0

Ani večer není situace úplně klidná, ale policie s podporou národní gardy už má definitivně navrch.

Kongres projednává odvolání (impeachment) Donalda Trumpa pro podnícení povstání proti Spojeným státům.

Sněmovna jej obžaluje a Senát by jej mohl odsoudit dvoutřetinovou většinou hlasů. Republikánská strana je ale rozpolcená, část členů i nadále stojí za Trumpem. Dostatečný počet hlasů se nepodaří dát dohromady před koncem Trumpova mandátu.

10. ledna se funkce ujímá prezident Joe Biden. Trump na inauguraci nedorazí, pro ostatní je to za daných okolností spíše úleva.

Vzniká parlamentní vyšetřovací komise, díky které známe i mnoho detailů v tomto článku. Podobně jako vyšetřování FBI dospěje k závěru, že šlo o spiknutí ke vzpouře proti Spojeným státům. Také hovoří o puči moci výkonné proti moci zákonodárné.

Foto: U.S. Department of Homeland Security (DHS), volné dílo, via WMC

6. ledna večer. Ministr vnitřní bezpečnosti ověřuje situaci v zajištěné budově Kapitolu.

Dezinformace o povstání

Ihned po povstání se z Trumpova tábora začala šířit dezinformace, že za útokem stála Antifa. Samotný Trump nadále účastníky útoku střídavě vinil a haněl, později z něj mimo jiné vinil Nancy Pelosiovou.

V poslední době od něj můžeme slyšet, že u Kapitolu bylo pouze několik desítek lidí a do budovy je vlastně zatlačila policie. Odsouzené a uvězněné zločince označuje za rukojmí a slibuje je propustit. Lže, že nikdo u Kapitolu neměl zbraně, ačkoliv je doloženo, že někteří povstalci měli pistole, paralyzéry, stahovací pásky, pálky, obušky, pepřové spreje a další. A dokonce se nestydí tvrdit, že nabízel ke Kapitolu vyslat národní gardu, ale Nancy Pelosiová to odmítla.

Foto: Gage Skidmore, Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0

Nancy Pelosiová byla jedním z hlavních cílů povstalců. Podle zmatených tvrzení Donalda Trumpa však také byla hlavní organizátor povstání.

Tresty

Díky obrovskému objemu videozáznamů a fotografií z událostí i statusů na sociálních médiích zveřejněných samotnými povstalci se FBI podařilo identifikovat mnoho z nich. Asi 1400 povstalců bylo obviněno z federálních zločin. Přes 800 z nich bylo odsouzeno, z toho přes 500 do vězení.

Zatím nejvyšší trest, 22 let, dostal Henry „Enrique“ Tarrio, vůdce Hrdých hochů. Zatkli ho ještě před 6. lednem kvůli jinému trestnímu stíhání. Byl jedním z hlavním organizátorů povstání.

Foto: Jaredlholt, Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0

Hrdí hoši v roce 2020. Muž v tmavých brýlích je jejich velitel Enrique Tarrio, jeden z organizátorů útoku na Kapitol. Odpykává si 22 let ve vězení.

Další odsouzení s vysokými tresty patřili ke stejné organizaci nebo organizaci Držitelé přísahy (Oath Keepers). Ostatní vysoké tresty padly za napadení policistů se zbraní. Mírnější tresty padaly například za neoprávněný vstup do Kapitolu se zbraní nebo narušování oficiálního aktu.

Unikne Donald Trump spravedlnosti?

Hlavní viník Donald Trump prozatím zůstává nepotrestán. Případ se velmi zdržel u Nejvyššího soudu Spojených států, kde Trump požadoval rozhodnutí, že na jeho činy se vztahuje prezidentská imunita. Nejvyšší soud je velmi protrumpovský, Trump jmenoval tři z devíti soudců. Imunitu na povstání soud ochoten nebyl, ale toto poměrně jednoduché rozhodnutí co nejvíce zdržoval, čímž podpořil Trumpovu zdržovací taktiku. Díky tomu rozsudek nad Trumpem pravděpodobně nepadne do listopadových voleb.

Nejvyšší soud pak v březnu 2024 odmítl i snahu několika států neumožnit Trumpovi kandidovat na základě čtrnáctého dodatku Ústavy Spojených států, který od občanské války zakazuje zastávat veřejné funkce těm, kdo se podíleli na povstání proti USA. Přitom netvrdí, že se Trump na povstání nepodílel. Pouze požaduje, aby takové rozhodnutí o Trumpovi učinil Kongres USA a ne parlamenty jednotlivých států.

Foto: Popelavý, Midjourney AI

Unikne Donald Trump spravedlnosti? V USA i u nás mnozí lidé doufají, že ano. Mylně jej považují za spasitele.

V kongresu je momentálně takový krok proti Trumpovi neprůchozí, ale to se může v budoucnu změnit. V případě, že by se Trumpovi povedlo vrátit se do Bílého domu, by proto mohla vzniknout celá řada právně zapeklitých situací.

Mnohem zapeklitější je ale situace lidsky. Psychopat, který se pokusil udržet u moci ozbrojeným povstáním proti zákonodárné moci, se může znovu stát nejmocnějším mužem planety a vedle bezostyšných lží pak k zahlazování svých zločinů používat i prezidentskou imunitu a obrovské pravomoci.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz