Hlavní obsah
Lidé a společnost

Agent KGB Putin na fotce s Reaganem a Gorbačovem není

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pete Souza pro Bílý dům, volné dílo, úprava Popelavý

Rudé náměstí, 1988. Prezident USA Ronald Reagan podává ruku malému chlapci. Za ním stojí generální tajemník Komunistické strany Sovětského svazu Michail Gorbačov. Muž v pruhovaném triku má být tehdejší agent KGB Vladimir Putin.

Už přinejmenším od roku 2009 po světě koluje fotka, na které v Moskvě roku 1988 stojí nejen prezidenti Reagan a Gorbačov, ale také Vladimir Putin. Není tomu tak.

Článek

Tu fotku jsem viděl poprvé někdy v roce 2012. Nepochyboval jsem o tehdy tvrzení kamaráda, který mi ji poslal. Tedy že tehdejší agent KGB v Německu Vladimir Putin si odskočil do Moskvy sledovat návštěvu Ronalda Reagana. S foťákem okolo krku předstíral, že je novinář. A tvářil se, jako by nic. Dokonce jsem tehdy fotku sdílel.

Když jsem se letos na fotku podíval znovu, už se mi to tak nezdálo. V roce 1988 Putin působil v Drážďanech. Proč by jel kvůli návštěvě Reagana do Moskvy? Tam přece měli agentů dost… Navíc už mi ten muž na fotce až tak podobný Putinovi nepřipadal. Rozhodl jsem se fotku srovnat s fotografiemi Vladimira Putina z té doby.

Našel jsem dvě fotografie z osmdesátých let: fotografie z průkazu německé tajné policie Stasi (byl jedním z 30 důstojníků KGB, kteří v ní pracovali) a fotografie z archivu KGB. Dále je tu foto z roku 1991, kdy už Putin pracoval na radnici v Petrohradu.

Foto: Bílý dům, Kremlin.ru, DDR, Popelavý, CC BY-SA 4.0

Zleva: 1: fotka muže z Moskvy (1988), 2. Putin u Stasi (1985), 3. Putin u KGB, 4. Putin během své petrohradské éry (1991)

Vlasy

Na první pohled je patrné, že muž z Moskvy má vlasů více než Putin na všech třech fotografiích. I kdyby si Putin v roce 1988 nechal dorůst vlasy, na takovou vlnu, jakou má na čele muž z Moskvy, by to nestačilo.
Také způsob, jakým si Putin nechával růst vlasy přes uši, na fotce z Moskvy neodpovídá. Na základě vlasů je tedy zřejmé, že jde o někoho jiného.

Oči a obočí

Barva očí muže z Moskvy není přesně viditelná. Oči má ale zřetelně světlejší, než hnědoocí lidé na stejné fotografii. To znamená, že z hlediska barvy očí by o Putina mohlo jít.

Na fotografiích KGB a Stasi je zřetelné, že Putinovi obočí houstne směrem k nosu. Na fotce z roku 1991 to není tak výrazné, ale i tam je to vidět. Na fotografii z Moskvy to vidět není. Je však focena na slunci a rozdíl by nemusel být tak viditelný.

Spodní ret

Na všech třech fotografiích Putina vidíme výrazný spodní ret. Muž z Moskvy jej nemá. Naopak, horní ret u něj mírně přesahuje spodní. Situace na fotce přitom působí velmi uvolněně. Není tedy důvod, aby vtahoval dolní ret, což je znak napětí. Po vlasech jde o druhý znak, který Putina vylučuje.

Foto: Ministerium für Staatssicherheit der DDR, volné dílo, via WmC

Průkaz majora Wladimira Putina z východoněmecké Stasi. Byl v ní jedním z 30 styčných důstojníků KGB.

Tělo

Portrét muže z Moskvy tedy neodpovídá, ale co jeho postava a postoj? Je menší atletické postavy. Tím by odpovídal Putinovi, který měří 170 cm a je celoživotní sportovec.

Za povšimnutí stojí pravá ruka, sevřená v pěst. Putin je znám tím, že chodí s pravou paží v pohotovosti. Mívá ji svěšenou podél těla a dlaň rozevřenou. Jde o jeho zvyk z doby, kdy působil jako agent. Pokud by byl v roce 1988 v Moskvě jako agent, patrně by měl dlaň otevřenou. Na základě tohoto znaku tedy můžeme říct, že spíše nejde o Putina ani o jiného agenta KGB.

Autor fotografie

Autor fotky Pete Souza byl později osm let osobním fotografem prezidenta Obamy. V roce 2009 poskytl interview, ve kterém tvrdil, že si je jist, že jde o Putina.

Ono tvrzení však v roce 2021 stáhl a omluvil se: „Neměl jsem to říkat. Byla to velká chyba. Nikdy to nebylo ověřeno.“ Dodal, že tvrzení popírá i Kreml.

Foto: Kreml, Creative Commons Attribution 4.0

Putin v roce 2018. Po plastických operacích se jeho podoba dost změnila, vlasů ale ani tak nepřibylo.

Verdikt

Myšlenka, že Vladimir Putin se jako agent pohyboval v blízkosti Ronalda Reagana a Michaila Gorbačova sice působí romanticky, ale určitě to není on.

Pokud by se jednalo o Putina, musel by kvůli tomu jet z Drážďan do Moskvy, zcela změnit účes, použít příčesek a hryzat si ret. A k tomu by musel mít důvod to o třicet let později popřít.

Jde tedy pouze o další důkaz, že jsme ochotni na internetu věřit pochybným tvrzením.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz