Hlavní obsah
Lidé a společnost

Je pluk Azov jednotka ukrajinských neonacistů?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wanderer777, CC BY-SA 4.0, via WMC

Vojáci pluku Azov v obrněných vozidlech na přehlídce v Mariupolu před válkou, 2021.

Jako důkaz, že Ukrajina je nacistická nebo neonacistická, se často uvádí pluk Azov a symboly, které používá. Neonacisty určitě podporovat nechceme. Podívejme se tedy raději na to, co je jednotka zač.

Článek

Počátky „pluku“ Azov

V květnu 2014 jednotku jako „prapor Azov“ s posláním bojovat proti separatistům na Donbase založil Andrej Bilecký, ultrapravicový politik, rasista a antisemita.

Zpočátku šlo o milici dobrovolníků. Ta si v prvních měsících existence říkala „černý sbor“ a místo uniforem používala černé oblečení a kukly.

Foto: Pluk Azov, CC BY 3.0

Extremista Andrej Bilecký s dvěma příslušníky svého Černého sboru, předchůdce jednotky Azov, červen 2014

Část prvních rekrutů pocházela z ultrapravicových organizací, ve kterých Bilecký figuroval nebo s nimi spolupracoval, zejména Ukrajinský patriot, Nacionálně-socialistické shromáždění Sekta 82 (klub ultras FC Metalist Charkov). A tak někteří z prvních bojovníků Azova měli vybavení nebo dokonce tetování s hákovým křížem, runami SS a další nacistickou symbolikou.

Ale to není všechno. Nacistické symboly byly i ve znaku praporu. Konkrétně obrazec černé slunce (který kdysi z run SS vytvořil Heinrich Himmler a mj. jej umístil i na podlahu velkolepé hrobky pohlavárů SS) a také runa wolfsangel, kterou mělo ve znaku několik jednotek SS a wehrmachtu.

Foto: Ministerstvo obrany Ukrajiny, volné dílo

Původní znak pluku Azov. Černý znak je runa wolfsangel, bílý kruh na pozadí černé slunce. Znak ve spodní části je trojzubec, znak ozbrojených sil Ukrajiny.

Na některých fotografiích z roku 2014 prapor Azov používá nacistické insignie, objevily se záběry hajlujících vojáků. To všechno vedlo k pobouření v zahraničí i na Ukrajině, u podporovatelů Ukrajiny i u jejích nepřátel. Azov je od roku 2014 stálým tématem ruské propagandy a není se čemu divit.

USA si dodnes jako podmínku dodávek zbraní kladou, že je nedostane jednotka Azov.

Žádný z prostředků poskytnutý tímto zákonem nesmí být použit k poskytování zbraní, výcviku ani žádné další asistenci pluku Azov.
Podmínka všech zákonů o dodávkách amerických zbraní na Ukrajinu od roku 2017

Zajímavé je, že původně Azov financoval oligarcha židovského původu Ihor Kolomojskij. Když se do jeho židovství strefoval zástupce velitele Azovu, byl vyhozen.

O jednotce Azov se ovšem v roce 2014 nehovořilo pouze v souvislosti s neonacismem. V březnu zůstala v Charkově, když se odsud stáhla oficiální ukrajinská milice a bezpečnost. Chránila tam proukrajinské aktivisty a atakovala aktivisty proruské, odrazila útok proruské organizace Oplot.

Následně se zúčastnila první i druhé bitvy o Mariupol a několika dalších akcí. Zaznamenala těžké ztráty. Pro mnohé Ukrajince bylo obětavé nasazení ledva dospělých dobrovolníků inspirací.

Foto: Carl Ridderstråle, CC BY-SA 4.0

Červen 2014. Dva vojáci pluku Azov hlídkují před velitelstvím jednotky v Urzufu, Mariupolský rajón. Z okna velitelství visí hákový kříž. Tohle se okecat opravdu nedá.

Údajná denacifikace

Ukrajinská vláda se na podzim 2014 rozhodla začlenit nezávislé milice, které na jaře v mimořádné situaci povolila, do státních ozbrojených sil. Prapor Azov se začlenil do ukrajinské Národní gardy a stal se plukem. Posléze jej opustil zakladatel Bilecký a ze znaku zmizelo černé slunce.

Zůstala tam ovšem runa wolfsangel. Argumentem pro její ponechání je, že jde o kombinaci písmen NI, jako národní idea.

Dodejme, že přeškrtnutý dvojitý hák wolfsangel je původně symbolem boje německých nevolníků za nezávislost v povstáních v 15. století a také v průběhu třicetileté války. Symbolizuje hák na lov vlků a je v heraldice běžný. Ve znacích desítek měst se vyskytoval dlouho předtím, než jej začali používat nacisté.

Foto: Carl Ridderstråle, CC BY-SA 4.0

Mikael Skillt a „Mikola,“ švédští dobrovolníci v Azovu, 5. července 2014.

V roce 2015 byli podle oficiálních ukrajinských zdrojů příslušníci jednotky důkladně prověřováni a pozorováni. Ve skutečnosti je ale míra jejich zapojení do Národní gardy a také míra očištění od neonacismu sporné.

Podle rozhovorů, které tehdy příslušníci poskytli zahraničním médiím, je zřejmé, že v jednotce bylo nezanedbatelné procento neonacistů (až 20 %), ale na druhé straně také národnostní menšiny včetně Židů. Pluk byl určen ke zvláštnímu nasazení poměrně nezávisle na Národní gardě.

V únoru 2015 vedl úspěšnou úspěšnou ofenzívu proti proruským separatistům za podpory armády, letectva a dobrovolnických jednotek. V srpnu jej ukrajinské velení z oblasti bojů stáhlo přes protesty místních obyvatel, kteří měli obavy o svou bezpečnost.

V tomto období ale příslušníci pluku prokazatelně mučili zajatce.

Období v zázemí

Následující tři roky strávil pluk Azov v zázemí.

V roce 2016 na svém webu zveřejnil protimuslimský článek směřovaný proti Krymským Tatarům - uprchlíkům z okupovaného Krymu, protože si ve svém novém domově - Lvově plánovali postavit mešitu.

V roce 2018 příslušníci jednotky dvakrát zaútočili na romské tábory a zničili je kladivy a sekerami. Slovně přitom napadali a ponižovali ženy a děti, které vyděšeně utíkaly. „Chtěli jste sníst psa? Prý jíte psy,“ ptali se. „Tohle si dělejte v Indii!“

Vše natočili na video, které publikovali a později smazali. Uzavírali je pokřikem: „Sláva národu! Smrt nepříteli!“

To pro Azov nevyznívá právě dobře.

Foto: Goo3, CC BY-SA 4.0

Pochod veteránů a příznivců pluku Azov v Kyjevě, 2019

Multikulturní jednotka

Na druhé straně Vjačeslav Lichačev z ukrajinského Centra pro lidskou svobodu upozorňuje, že v průběhu dlouholeté přítomnosti jednotky v Mariupolu nebyly zaznamenány žádné nenávistné projevy příslušníků Azova proti významným židovským, muslimským a řeckým menšinám. Francouzský židovský filozof Bernard-Henri Lévy hovořil s mnoha příslušníky Azova. Byli mezi nimi Řekové, Gruzínci a Židé. „Rozhodně to nejsou nacisté,“ konstatoval Lévy.

V roce 2019 se už složení vojáků pluku Azov od toho původního zjevně značně lišilo.

Foto: Národní garda Ukrajiny, CC BY-SA 4.0

Tank T-64BV brigády Azov pálí na Rusy

Záminka války

Rusko v roce 2022 označilo Azov za teroristickou organizaci. Existence jednotky a její začlenění do Národní gardy je pro Rusy důkazem, že je Ukrajina neonacistická, a důležitou součástí záminky pro válku, „speciální vojenskou operaci.“

Skutečnost je přitom taková, že neonacistické strany na Ukrajině nevládnou. Získávají pouze 2 % hlasů, což je hodnota srovnatelná s výsledky ultrapravicových extremistů v ČR a většině Evropy.

Obviňování z válečných zločinů? Ruská propaganda

Od začátku války byl pluk pod vedením podplukovníka Denyse Prokopenka oporou obrany obléhaného Mariupolu. Zahraniční komentátoři i prezident Zelenský vyzdvihli hrdinství a schopnosti jednotky.

Foto: Darja Nestěrová, CC BY-SA 4.0

Příslušník pluku Azov během bojové mise při obléhání Mariupolu, duben 2022.

Rusko nicméně pluk Azov obvinilo ze zločinů proti lidskosti, zejména útoků na civilní cíle a masakrů civilistů, kterých se dopustilo samo. Šlo zejména o útok na porodnici a divadlo, ale také masakr v Buči.

Po dobytí Mariupolu Rusy se jednotka bránila v ocelárnách Azovstal. Na rozkaz ukrajinského velení se v květnu 2022 vzdala. Do ruského zajetí padlo mezi celkem 2000-2500 ukrajinskými bojovníky 900 jejích příslušníků, které Rusko označuje za členy teroristické organizace nebo dokonce nacistické válečné zločince a odmítalo je vyměnit jako zajatce.

Foto: Kancelář prezidenta Ukrajiny, CC BY 4.0

Setkání propuštěných zajatců s rodinami, Turecko

Po velkém mezinárodním tlaku vyměnilo 225 z nich včetně velitele Prokopenka. Ruskou veřejnost výměna pobouřila. Později Rusko postavilo několik příslušníků pluku Azov před soud za údajné válečné zločiny.

Brigáda Azov

Už v době obléhání Mariupolu veteráni pluku začali vytvářet nové dobrovolnické jednotky Azov SSO. S neonacismem už nemají vůbec nic společného, zbavily se i runy wolfsangel a jako znak používají tři svislé meče. V roce 2023 se Ukrajina rozhodla Azov přetvořit na brigádu.

To obnáší i nábor nových vojáků a s ním další příliv nových příslušníků bez vazby na neonacistickou minulost jednotky.

Jestli tam z toho ultrapravicového nádechu někdy něco bylo, tak je to minulost.
Český dobrovolník, který bojoval v pluku Azov v rozhovoru pro DVTV

Sociální média

Od roku 2023 společnost Meta brigádu Azov nepovažuje za teroristickou organizaci a necenzuruje příspěvky o ní na Facebooku, Instagramu a WhatsAppu.

Azov je velmi aktivní na sociálních médiích. Zveřejňuje zejména záběry z bojových akcí a vyjádření svých příslušníků. Neonacistické myšlenky a symboly se na sociálních médiích Azova vůbec nevyskytují.

Ruská videa na sociálních sítích

Na sociálních médiích, zejména Telegramu a Youtube, můžeme ale naleznout také videa z ruské produkce, kde jsou staré záběry vojáků s insigniemi SS a hákovými kříži. Nejde o aktuální záběry a převážně ani o záběry jednotky Azov. Velmi pravděpodobně se jedná o účelově natočená videa. V ruské propagandě a hybridní válce to není novinka.

Z komentářů je ovšem patrné, že videa mají dopad na veřejné mínění v Evropě i USA. Diváci se v diskuzi podivují, jak je možné, že jim média toto tají a že takovým lidem poskytujeme zbraně.

Že by se mohlo jednat o promyšlenou manipulaci natočenou za peníze od putina, to je nenapadne.

Foto: Fénix Popelavý

Prezentace brigády Azov na Youtube. Platí za jednotku s nejlepším PR. Tedy až na tu minulost…

Verdikt

Brigáda Azov dnes jednoznačně neonacistická není. Motivací příslušníků není národnostní nebo rasová čistota nebo nadvláda, ale obrana vlasti proti agresorovi.

Jednotka má ovšem jednoznačně neonacistické kořeny. Její denacifikace nebyla zdaleka tak dokonalá a okamžitá, jak se Ukrajina tváří, ale postupně proběhla. Jejím nástrojem byla především generační obměna v letech 2016-2019 a další po obléhání Mariupolu.

Z původních příslušníků už je v jednotce minimum. Podíl neonacistů mezi novými rekruty je mizivý a pravděpodobně odpovídá podílu ve společnosti. Naopak velkou část jednotky tvoří národnostní menšiny a nezanedbatelnou také ženy.

To nic nemění na tom, že užívání neonacistických symbolů a některé dřívější činy příslušníků jednotky jsou odporné a trestuhodné. Není možné jim to odpustit, lze ale pochopit důvody, proč Azov pokračuje dál.

Dnes je totiž především elitní jednotkou a symbolem odporu proti agresi, symbolem vlastenectví, nikoliv nacionalismu nebo dokonce nacismu.

Zůstává ale také významným nástrojem ruské propagandy. Minulosti se nezbaví, a tak mu punc neonacismu už zůstane. Pro Rusy a bohužel i pro západ bude Azov nadále argumentem proti Ukrajině.

Propagační video brigády Azov

Poznámka: Autor odsuzuje válku a nemá ambici být historikem jednotky Azov. Popis její historie je stručný a účelem textu je pouze nahlížet možný neonacistický charakter jednotky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz