Hlavní obsah
Názory a úvahy

Zakažme kouření úplně všude. V zájmu zdraví a svobody

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Fénix Popelavý, AI Midjourney

Kouření je závislost a psychická nemoc. Cesta osvobození naší společnosti od smradlavého nesmyslu bude dlouhá, ale je nutná.

Kouření je předmětem mnoha bitev. Hádáme se o kouření ve veřejných prostorech a bytech, o ceny cigaret, o náklady léčby, o příchutě. Všechno to můžeme vyřešit naráz: definitivním zákazem kouření.

Článek

Kouření není svoboda

Kuřáci se všem zákazům a omezením brání poukazem na to, že jde o omezení jejich osobní svobody. Nevadí jim přitom, že sami kouřením omezují svobodu ostatních. Že otravují vzduch, poškozují zdraví a někdy i majetek.

Nositel Nobelovy ceny Amartya Sen upozorňuje, že kouřením lidé svoji svobodu nezvyšují, ale omezují. Zejména u mladých lidí je první cigareta rozhodnutím, na které nejsou dostatečně zralí. 9 z 10 lidí přitom začne kouřit před dosažením dospělosti. Omezení prodeje cigaret od 18 let zjevně není dostatečnou ochranou nezletilých.

Svobodou není se svobody zříct.
John Stuart Mill

Úplným zákazem kouření bychom potenciálním kuřákům znemožnili se zříkat svobody a zdraví. Skončily by debaty, zda má kuřák právo otravovat vzduch ostatním. Svoboda naší společnosti by se zvýšila.

Však také asi sedm z deseti kuřáků říká, že by raději nekouřili, což znamená, že kolem 1,5 milionu lidí u nás si denně kupuje něco, co vůbec nechce.
prof. Eva Králíková, Ústav hygieny a epidemiologie 1. LF UK a VFN, Centrum pro závislé na tabáku 1. LF UK a VFN pro Lidovky

Kouření a zdravotnictví

Se závislostí na kouření si kuřáci přivozují nemoci a zatěžují naše zdravotnictví. Často se brání tím, že státu přispívají na vysoké spotřební dani z cigaret. Jenže žádné peníze nemohou zaplatit tu zátěž, kterou kuřáci našemu zdravotnictví působí. Kolik jiných úkonů by mohli lékaři stihnout, kdyby neřešili všechna ta onemocnění a komplikace způsobená kouřením?

Často slýcháme návrhy, že by léčení kuřáků nemělo být hrazeno ze zdravotního pojištění nebo by si kuřáci měli na zdravotní péči přispívat. K tomu je mnoho překážek. Jak bychom prokazovali, kdo je kuřák? Jak bychom určovali, jaké nemoci si způsobil sám? Především by ale vyloučení nebo omezení zdravotní péče bylo zjevně v rozporu s lidskými právy, proti ústavě. To není cesta.

Na druhé straně úplný zákaz kouření by byl nejlepší prevencí nemocí způsobených kouřením. Zcela by jim zamezil.

Foto: Fénix Popelavý, Midjourney AI

9 z 10 lidí začne kouřit před svými osmnáctými narozeninami. V té době ještě nejsou zralí na to, aby se vzdali své svobody. Ale vzdávat by se jí neměli ani dospělí.

Jak na to

Dobrý nápad, jak zákaz kouření zavést, měli v roce 2014 překvapivě v Rusku: zakázat prodej cigaret lidem podle data narození. Návrh se týkal lidí narozených v roce 2015 a později. Ti by si už nemohli koupit cigarety. Od roku 2033 by se tak počet kuřáků snižoval.

To je něco, čím se můžeme inspirovat.

Když naši poslanci příští rok přijmou podobný zákon, mohou také zakázat prodej lidem narozeným v roce 2015 a později. Těm je dnes 9 let, příští rok 10. Zákaz se tak nedotkne nikoho, kdo už kouří, takže odpor bude menší.

Půjde o proces na desítky let. Kuřáků bude ubývat po ročnících. Úplného zákazu se nedožijeme. Ale naši potomci ano. Mluvíme o šťastnější budoucnosti naší země, naší společnosti, našich dětí.

Foto: Fénix Popelavý, Midjourney AI

Při postupném zákazu kouření by populace kuřáků stárla a mizela.

Jistě, bude se pašovat, prodávat načerno, kouřit v soukromí. Ale oproti pátrání po pašerácích, výrobcích a dealerech jiných návykových látek bude řešení nelegálních cigaret pro policii mnohem snadnější. Půjde podle smradu.

Zákaz kouření je dříve či později nevyhnutelný. Bude kolem něj spousta dohadování, které debatu o omezování kouření doprovází vždy. Tentokrát to ale bude úplně naposledy. Kouření se pozvolna přesune z veřejné debaty do učebnic historie, z regálů obchodů do muzeí. Tam přesně patří.

Jde totiž o historický omyl lidstva. Vypořádejme se s ním jednou provždy. Staňme se zdravější a svobodnější společností.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz