Hlavní obsah
Aktuální dění

Debata bez cenzury: „Mohl jsem si vybrat nějakou pražskou kavárnu, ale raději jsem přijel sem“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Filip Komenda

Debata bez cenzury v Kulturním domě Crystal

Pondělní debata v České Lípě byla poslední z první poloviny debat ve městech, ve kterých se Starostové a nezávislí netěší úplné oblibě. V českolipské debatě, jako každé jiné, byly zajímavé momenty.

Článek

Více lidí než židlí

Po policejní kontrole jsem se dostal do sálu Kulturního domu. Místa u stolů byla zabrána, tudíž jsem si sedl na, od Víta Rakušana, nejvzdálenější místo – u zdi bez stolů. Při čekání na pátou hodinu, kdy mělo vše začít, do sálu přišlo ještě pár lidí, proto členové organizačního týmu debaty přinesli další židle a stoly. Vedle mě seděli pánové, kteří nebyli úplnými fanoušky současné politiky a hlavního debatujícího, což během akce dávali občasně najevo.

Větší a poslední vlna lidí přišla přibližně 5 minut před začátkem. Věkové rozdělení bylo také rozmanité. Od předškolních dětí (doopravdy tam běhali a vydrželi skoro do konce) až po lidi v důchodovém věku a vše mezi tím.

Demisi, demisi, demisi!

Částečné ticho v sále narušil potlesk následovaný výkřiky: „Demisi, demisi, demisi!“ a zvuky píšťaly. Vyšel Vít Rakušan. Bouřlivý začátek vyšuměl a zbytek debaty se až na výjimky nesl v klidném duchu.

Po uvedení důvodu proč se Rakušan vydal do České Lípy, začali padat první otázky. Díky rozmanitému zastoupení generací o otázky nebyla nouze a spousta věcí se probírala z mnoha úhlů. Například na důchody se ptali ti, kteří je již dostávají a naopak ti, kteří ještě studují. Probírala se kauza Dozimetr, migrace, dezinformace, Ukrajina, ČSFR, již zmíněné důchody a tak dále.

„Jsem ochoten bavit se i s lidmi, kteří netleskají“

Některé otázky vytvořili větší rozruch než jiné. Ale největším rozruchem se stalo vystoupení dezinformátora a jak se s hrdostí představil, kandidáta na prezidenta 2023, Pavla Zítka. Jeho monolog se u Českolipáků s obdivem nesetkal – spíše naopak – byl „vybučen“. Pan ministr, ale obecenstvo usměrnil, aby nechali domluvit každého se svým dotazem. Pan Zítko oblečen v tričku s Putinem a Trumpem začal podávat jednu otázku za druhou.

Více informací o Zítkově výstupu zde v článku.

Mnohem větší obdiv získal pan učitel Jan Sládek, který několik otázek po vystoupení již zmíněného dezinformátora vyjádřil svůj nesouhlas s jeho výroky (ať už na debatě, či mimo ni). A seznámil nás s jeho kladnou zkušeností s ukrajinskými dětmi, které učí a označil Putina za hromadného vraha. Zítko potom odešel.

Ještě dvě otázky

Věcná debata, která se obešla bez přehnaných vulgarit a výkřiků, utíkala velmi rychle. Měla končit kolem sedmé hodiny, což se skoro vydařilo. Přetáhlo se jen o pár minut.

Oficiální část debaty skončila shrnutím a oznámením toho, že ministr na místě setrvá a neuteče do přistaveného vozu. Rychle se v přední části sálu vytvořil hlouček, kde stálo přibližně 30 až 40 lidí, včetně několika členů ochranky, kteří byli po celou dobu přítomni. Mezi dotazujícími se občas objevovali ti, co se ptali s mikrofonem, ale i nové tváře. Také se tam objevil pan Sládek s manželkou a sklidil kladná slova od ministra.

Foto: Filip Komenda

Odpovědi na jednotlivé dotazy

„Byla to velmi kultivovaná debata,“ zhodnotil závěrem Rakušan. A během debaty to dal několikrát najevo.

Moji spolusedící, které jsem zmiňoval na začátku, si celou dobu stěžovali na to, že jsou to jen bláboly a všichni jsou komparz, ale oni ruku, aby se zeptali, nezvedli. Jeden z nich podle mého uvážení za celou debatu vykouřil krabičku cigaret, soudě podle počtu odchodů a příchodů.

Vyváženost publika byla následovná. Nepřevažovali ani uznavači ani odmítači Starostů a nezávislých. Nejvíce tam bylo lidí, kteří reagovali podle svého uvážení a ne podle toho, zda to říká někdo koho mají rádi, či ne. A proto to byla povedená debata.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz