Hlavní obsah
Lidé a společnost

Den české státnosti. Zavřené obchody, nebo den, kdy se můžeme zamyslet nad naší historií?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: hotpot.ai

Dnes je 28. 9., což znamená, že je tu jeden ze sedmi státních svátků. Pokud si tento svátek vyhledáte, naleznete většinově informace o otevíracích dobách. Ale je to jen o obchodech, nebo o zajímavé osobnosti českých dějin?

Článek

V dnešní době již často ani nevíme o čem státní svátky jsou a proč je slavíme. Znamenají pro nás jen komplikace, protože jsou zavřené některé obchody a vznikají jiné výjimky oproti „běžnému“ životu. Ale některým to také přináší jisté výhody například volno v práci/škole.

A co nám svátek připomíná?

Svátek Dne české státnosti je spojen s osobou knížete sv. Václava a k jeho smrti v roce 935, kdy byl údajně zavražděn.

Václav byl synem knížete Vratislava (mladšího syna Ludmily a prvního doloženého knížete Bořivoje I.) a Drahomíry, dcery knížete polabských Slovanů, zřejmě Vratislavovy jediné manželky. Jako předpokládaný rok narození bývá na základě kombinace údajů v legendách uváděn rok 907. Na jeho výchově se velmi podílela jeho babička sv. Ludmila.

K vládnutí se měl Václav dostat po smrti svého otce Vratislava, ale jelikož jeho otec zemřel dříve, než byl Václav považován za dospělého, tak se vlády ujala jeho matka Drahomíra.

V této době byl s jeho mladším bratrem Boleslavem v péči babičky. Mezi Drahomírou a Ludmilou a jejich stoupenci byl spor ohledně vlivu na výchovu Václava a moc v knížectví. Spor vyústil v zavraždění Ludmily na rozkaz Drahomíry.

U těchto informací si nejsme úplně jistí, ale někdy mezi rokem 921 a nejpozději rokem 925 Václav nastupuje na trůn.

Václav žil velice zajímavý, ale bohužel krátký život. Dožil se přibližně 28 let. Založil se o vznik chrámu sv. Víta, staral se o chudé a zasadil se o výstavbu spousty kostelů a kácení šibenic. Po porážce saským králem Jindřichem Ptáčníkem se Václav zasloužil o zachování suverenity českého státu, kdy ale tedy vyplácel daň. Někteří historici to berou jako zaprodání Německu.

Jak je již zmíněno, Václav se nedožil vysokého věku. V roce 935 (možná 929) byl Václav zabit vlastním bratrem Boleslavem. Konečnou ránu neudělil Boleslav, ten za Václavem přišel, když se chystal na ranní bohoslužbu, kde Václava mečem bodl do hlavy. To způsobilo jen menší zranění, ale o zbytek se postarali Boleslavovi pobočníci, kteří Václava ve Staré Boleslavi zabili.

Svatý Václav se za své vlády snažil starat o své lidi. Václav se stal svatým a je mu uznávána velká čest v nejen ve křesťanských kruzích.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Svat%C3%BD_V%C3%A1clav

https://www.mzv.cz/brussels/cz/krajane_skolstvi_kultura/aktuality/ceske_svatky/x28_zari_den_ceske_statnosti.html

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz