Hlavní obsah
Lidé a společnost

Junák-český skaut má přes 75 tisíc členů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: https://pixabay.com/cs/photos/les-stromy-mlha-jehli%c4%8dnany-3622519/

Skauting vede děti k trávení času v přírodě

Česká skautská organizace, která spadá pod WOSM (Světová organizace skautského hnutí), je jednou z nejrychleji rostoucích skautských organizací. Její členská základna roste nepřetržitě už několik let.

Článek

Junák je největší organizací dětí a mládeže v Česku. O děti se starají dobrovolníci, kteří se o práci s dětmi vzdělávají na skautských kurzech. Kurzů je více druhů. Od rádcovských, na které se jezdí klidně už od jedenácti, až po vůdcovské, na které se jezdí v dospělosti.

Děti jsou vedeny k práci v týmu, ale také k rozvíjení svých talentů a dovedností. Spoustu času tráví v přírodě, poznáváním rostlin a zvířat, vařením na ohni a prohlubováním zálesáckých dovedností. Skauting se adaptuje na dobu, takže se čím dál častěji do programu zařazují moderní vymoženosti. Ale stále přednější zůstává příroda. Důležitý pilíř je také služba okolí.

Obrovský nárůst členů

Na světě je přes 70 milionů skautů a skautek z různých končin planety. Každá organizace se něčím liší, ale jádro zůstává stejné. Ve všech organizacích se uplatňuje věta, kterou pronesl zakladatel skautského hnutí Robert Baden-Powell: „Pokusme se zanechat tento svět o trochu lepším, než jaký byl, když jsme na něj přišli. “

Pokusme se zanechat tento svět o trochu lepším, než jaký byl, když jsme na něj přišli.
Robert Baden-Powell

I po předchozím roce, kdy organizace rostla nejvíce za 20 let, se podařilo tento trend znovu zopakovat v mírnější podobě. Dle registrace Junáka je v organizaci 75 650 členů. To je od minulého roku nárůst o 2335 členů. Ti jsou rozprostřeni po celé ČR v 2297 oddílech.

Anketa

Chcete více článků o skautingu?
Ano, rád/a se dozvím více o skautingu.
89,2 %
Spíše ano.
2,7 %
Ne, nějak mě to nezajímá.
2,7 %
Spíše ne.
5,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 37 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz