Hlavní obsah

Oslava skautingu-Den zamyšlení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: https://junak.dobruska.cz/index.php?a=novinky/den-zamysleni

Manželé Baden-Powellovi. Vlevo Robert Baden-Powell. Vpravo Olave Baden-Powell

Každý rok 22.2. se slaví skautský Den zamyšlení. Skauti a skautky myslí na své bratry a sestry po celém světě.

Článek

Historie

Vše začalo u skautek

V květnu 1926 na 4. mezinárodní konferenci skautek byl ze strany Francie, přesněji francouzské zástupkyně podán návrh, na určení dne, kdy na sebe budou všechny skautky moci myslet. Na datumu 22.2 se shodli, jelikož tohoto dne se narodil zakladatel skautingu, sir Robert Baden-Powell a o třicet dva let později i jeho žena Olave Baden-Powell, náčelní světového skautingu. Olave později k tomuto dni založila Fond Dne zamyšlení. V Čechách se používal termín Den sesterství,ale dnes se používá přesnější Den zamyšlenízahrnující jak skautky tak skauty.

Jak se tento den slaví?

Česko

Skauti a skautky se potkávají, zapalují slavnostní ohně, přemýšlejí o skautském hnutí, organizují sbírky nebo hrají různé hry.

Nový Zéland

Skautky z  Mona Burgin's Unit v Aucklandu se před svítáním a za tmy vylezou na vrchol hory Eden. Tam si rozdělají oheň. Při východu slunce vztyčí vlajku světového hnutí a  zazpívají si World song. A různě přemýšlí o skautském hnutí a lidech v něm. Začnou takzvaný "The Big Think"(Velké Zamyšlení).

Dodatek

Samozřejmě se tento svátek slaví různými způsoby, které se často nezveřejňují a drží se v uzavřených komunitách. Nejdůležitější, ale je, aby si skauti připomněli, že jsou součástí hnutí, ve kterém je spousta dalších lidí sdílejících stejné hodnoty.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz