Hlavní obsah

Antiaktivista: Levicová média typu Netflix provozují ideologickou nalejvárnu pro blbé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com;freestock.org

Myslím, že se shodneme na tom, že ať je člověk černej, bílej, žlutej, modrej, malej, velkej, intersex, heterák, bez pohlaví nebo ženská, nemá to co dělat s mentálními schopnostmi, charakterovými vlastnostmi přeneseně jeho lidskou hodnotou.

Článek

Všichni v západní společnosti mají stejná práva a povinnosti – tedy když vynecháme pozitivní diskriminaci a povinné kvóty.

Přesto, z nějakého důvodu, se tvůrci kultury, jako je Netflix, Marvel studio, potažmo celý Hollywood rozhodli, že budou vychovávat. Dělají to, ale tak nějak po americku.

Zaklínač

Sága zaklínač od Andrzeje Sapkowkého je mnoho vrstnatý příběh (čti soft-porno), který se hemží trpaslíky, lidmi, elfy, nestvůrami, kouzelníky, kouzelnicemi a zaklínači – což jsou takoví kouzelničtí neumětelové, žoldáci, kteří to ale umějí bohovsky s mečem a kteří za peníze zbavují svět nestvůr.

Svět je v knize vylíčen velmi barvitě a surově realisticky, autor popisuje jak svět funguje. Královské boje o moc, snaha malých lidí přežít další zimu, strach z neznámého, rivalitu mezi vesnicemi, kdy se ženský pokopou motyčkami, protože sousední vesnice vyhrála soutěž o nejkrásnější bramboru. Autor líčí vztahy mezi různými rasami, kde podezřívavost vede k nenávisti a až ke krvavých pogromů. Naprosto nádherná látka na zfilmování s perfektním anti-rasistickým přesahem.

Co s tím udělal Netflix? Příběh je o dobití jednoho království druhým, zbytek je osekán a zahozen, protože prý a to cituji „musel příběh přizpůsobit mentálnímu nastavení publika“. A jeho jednoduchá anti-rasistická filozofie zůstala u toho, že mezi každými dvěma bílými na plátně, musí být vždy aspoň jeden černoch. Na jednoho černého zlouna připadají dva bílí padouši. V rámci propagace LGBTQ+ největší svůdník románu značně zteplal. Trpaslíci, kteří jsou v románu drsní hoši, asi něco jako v LOTRovi, jsou tady hraní lidmi postiženými nanismem a působí, tak že se člověk bojí, aby se nerozpadli, když máchají bakelitovou sekerou. Hlavně, že je ale z hlediska Hollywoodu všechno korektní, kvóty byly splněny.

Černý panter

Po shlédnutí tohohle filmu se mi chtělo si vydrápat oči a jít žádat Marvel a vrácení vstupného. Na další Marvelovky jsem koukal s rukou připravenou film okamžitě vypnout a u pár z nich jsem to udělal a nedokoukal jsem to. Pokud by byl Černý panter zfilmovaný tak, že by se prohodila černá a bílá barva kůže, tak by se hodil na čestné místo na poličce Ku-Klux-Klanu. Základní idea filmu je: Co je černý, to je dobrý, co je bílý je špatný, nebo při nejmenším podezřelý. No nedá se na to koukat, ani jako na absurdní komedii. Opravdu je to na zvracení. Celé.

Captain Marvel

…. a zrcadlo prasklo. Do doby, než přišel tenhle díl, jsem si celkem užíval digitální efekty, silné obludy, i Kapitána Ameriku, který je jen Mirek Dušín na steroidech kde mu s libidem odoperovali i smysl pro humor. Jenže Captain Marvel, nebo vlastně kapitánka Marvelová vypráví o silné ženě, která se díky ještě silnější ženě stala něco jako superwomanem. Samozřejmě kapitánka Marvelová se vždy tváří urputně, velmi mužně, a vždy si ví rady. A když si už trošičku neví rady, a třeba AI ji začne přemáhat, tak začne bojovat i cituji „druhou rukou“ – překladu se zatváří ještě mužněji a přidá na CGI efektech - a za drobného pokrčení obočí její ženská síla všechno přemůže – samozřejmě u toho zachrání bezmocné muže a jejich děti.

...a dál?

Na rozdíl od ostatních mě nepobuřuje latinsko americká Sněhurka, je to pohádková postava, tak co. I když uznávám, že pokud by „Snow White“ hrála holčina z Ugandy, přišlo by mi to trochu zvláštní. Ok, černošská Ariel také ve mně budí smích, ale to jen kvůli „České sodě“ a jejich Árijci.

Špatně přenáším přes srdce černošku Annu Boleynovou, kvůli značné historické nepřesnosti, a poťouchle bych si přál asijského Martina Lutera Kinga, zajímalo by mě jak by to vzala afroamerická aktivistická kulturní scéna. Asi špatně, protože hnutí Black live matter (BLM) vyjadřuje svobodomyslnou svébytnou afroamerickou kulturu a za nápis ALM (All live matter) se zavírá za pobuřování a rasismus. Co by se dělo v případě WLM si ani nechci představovat.

Poslední věc, které mi na Hollywodských obsazovaní rolí vadí jsou aktivistické hlasy, které už v zaklínači prosadily, aby trpaslíky hráli lidi s nanismem. Stejné hlasy prosazují, aby gaye mohli hrát jen gayové. Půjdeme dál? Chudáky mohou hrát jen lidé s příjmem do 10k ročně? Milionáře, heterosexuály, chytré mohou hrát jen …. ? Ne to by asi neprošlo. Bohužel se ukazuje, že jako i pozitivní diskriminace, i tohle je z hlediska aktivistů jednosměrná cesta.

Dopadá tak, že normální týpek, jako já, je antidiskriminací diskriminován. Co se stane, až to aktivisté přeženou? Nejprve ztratí důstojnost, pak diváky, pak práci, a pak jim majorita předloží účet k zaplacení. A nebude to účet lecjaký. Už pomalu slyším jak přichazí vrchní: „Vážení platit, budeme zavírat!“.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz