Hlavní obsah

Homeopatika – jak je možné, že je doporučují lékaři a lékárníci a myslí to vážně?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Často navštěvuji pracovně ORL doktory, dodávám jim endoskopické kamery, které moje firma vyrábí. Jsou to v naprosté většině velmi milí, příjemní a otevření lidé. Jsem s nimi rád.

Článek

Naposled jsem instaloval naši kameru asi před 2 týdny a při tom jsem vyslechl, jak si paní doktorka volala s pacientem. Tedy slyšel jsem jen jí, nikoliv druhou stranu, ale i to stačilo.

Dobrý den, paní Vomáčková, tak jak se daří? Rozumím, nezabralo to u syna. Kdy jste tu byli? Víte, já mám dobré zkušenosti s ......... Je to trochu dražší, ale funguje to bezvadně. Jenom pozor, má to ředění 200K, tedy je to dost dryják. Kdyby to mělo nějaké vedlejší účinky, okamžitě to vysaďte a volejte mi. Dáme mu něco jemnějšího, co má sílu jen 50 nebo 100K. Ale nebojte se, nejspíš se to nestane, není tam žádná účinná látka.

Šel jsem do kolen. Nejen, že první část je zcela zavádějící, ale druhá část ukazuje extrémní případ double-thinku (Orwel 1984), nebo cynismu. Nicméně není to ojedinělý případ. Týden před tím jsem šel do lékárny a v misce na drobné mají reklamu Boironu (výrobce homeopatik) jak blázen. Kromě toho prodávají samozřejmě další produkci: Rosenpharma, Heel, … firem, co se chtějí nabalíkovat na lidské blbosti, je spousta. Když se na to zeptám lékárnice, jen pokrčí rameny. Lidi to kupujou a funguje to. Když se jí zeptám, jak se dívá na tahání peněz lidem z kapsy za něco, co funguje prokazatelně jen na úrovni placeba, znovu pokrčí rameny a řekne „na shledanou“.

V rychlosti co jsou homeopatika. Nejlepší to bude na příkladu Oscillococcina. V příbalovém letáku je napsáno, že k výrobě byly použity játra kachny divoké 0.01mg (pozor, ne že to obsahuje 0.01ml kachních jater, to je rozdíl) v síle 200K. Dále to obsahuje nějakou formu cukru.

Vysvětlení ředění

Pokud by měly homeopatika sílu 1K, tak by se vzal 0.01ml kachních jater a 0.99ml vody a z toho by se vyrobily ty homeo antiperle. Pokud by měly homeopatika sílu 2K, tak se vezme 0.01mg předchozího roztoku, a ten se doplní 0.99mg vody. Znamená to tedy, že v 1ml vody teď bude 0.0001ml kachních jater. Pro 10K sílu to bude znamenat, že v 1ml vody bude 0.00000000000000000001ml kachních jater. Pro ředění 200K to nebudu rozepisovat. Nicméně, aby v konečném rozředěném roztoku byla aspoň jedna molekula kachních jater, potřebovalibychom daleko víc vody, než by bylo v kouli o průměru naší galaxie, tj. Mléčné dráhy (106 000 světelných let). Na rovinu, ta molekula by se špatně hledala. Dá se tedy s téměř úplnou jistotou říct, že v dávce není žádná aktivní látka. S daleko větší pravděpodobností tam najdete molekuly moči, ropy, nějaké těžké kovy. Pravděpodobnost, že ve vaší dávce Oscillococcina najdete molekulu kachních jater je menší, než že vyhrajete hlavní cenu v Eurojackpotu a zároveň v Sazce a zároveň Mega Millions Jackpotu(US), a to 15× v řadě po sobě.

A není to samozřejmě jen Oscillococcinum. Ještě krásnějšího matení uživatelů se dopouští Akademie klasické homeopatie s.r.o. ve svém homeopatiku Kalium muriaticum AKH, které obsahuje v jedné tabletě: 1,5 mg Kalii chloridum 59 C, 1,5 mg Kalii chloridum 317 C a 1,5 mg Kalii chloridum 679 C.

Když to rozšifrujeme, tak Kalii chloridum je hydroxid draselný v ředění 59K, ale zároveň 317K a zároveň 679K - tedy jedna tableta neobsahuje ani jednu molekulu hydroxidu draselného, což je vlastně dobře, protože je to louh, který se při vyšší koncentraci tělu nelíbí.

Jaký je z toho závěr?

I když homeopatika neobsahují nic kromě přidaných látek, jako je cukr, nelze jednoduše říct, že nefungují. Fungují totiž poměrně často a spolehlivě. Stejně jako placebo. A bylo to prokázené a publikované docela častokrát. Zde je pár takových (meta)studií.

Je výhodné pro funkci placeba, když Vám ho doporučí lékař s vážnou tváří. Je výhodné pro funkci placeba, když se tváří jako lék, včetně příbalového letáku parodujícího (pro laika nepoznatelně) příbalový leták léčiva. Stejně tak přemrštěná cena za cukrové antiperle může podpořit efekt placeba.

Kde je tedy problém? Proč o tom píšu a snižuji tak placebo efekt homeopatik? Problém nastává ve chvíli, kdy široká veřejnost včetně několika lékařů uvěří, že jsou homeopatika víc, než placebo, a když začnou homeopatika doporučovat víc, než skutečné léky. Vede to k špatné/neefektivní léčbě. Vede to k tahaní peněz z kapes pacientů. Vede to ke zmatení širokého kruhu lidí, kterým bude těžké vysvětlit, proč dělat skutečný výzkum, když normálně stačí homeopatikum. Vede to k zbytečným úmrtím lidí, kteří uvěřili alternativně, a kteří se léčí homeopaticky sami.

Nechápejte mě špatně, nejsem proti placebu. Má v medicíně své místo. Jen všichni zúčastnění (až na pacienty, kterým je podávané) musí racionálně vědět, o co se jedná a proč jednají, jak jednají. Placebo musí mít velmi střídmé užití a nelze s ním nahrazovat lege artis léčbu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz