Hlavní obsah

Vyměním sehraný tým mileniálů s top soft skills za kohokoliv, co něco umí. Doplatím. Zn: Spěchá.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com; fox

Skáče to na mě denně na LinkedInu. Výzva: Učte se hlavně soft skills*. Hard skills** už nikoho nezajímají. Učit se něco nazpamět? Proč, když všechno je na netu. To je pro boomery. Existuje něco důležitějšího než soft skills? Ano, sebevědomí !

Článek

Naprostá blbost. Řekl bych, že optimální je mít tým složený z lidí co mají obě jak měkké tak tvrdé znalosti/schopnosti. Pokud bych si ale musel vybrat, tak daleko raději jednoho schopného asociálního autistu, než tým neschopáků, co se umí utvrzovat jak jsou skvělí, navzájem se povzbuzovat a konejšit, když to zase nevyjde a dělat o tom nádherné reporty, jinak nic ..........

Vlastním mini-firmičku, která vyrábí zdravotnické prostředky. Je to těžký boj s nadnárodními molochy, v přeregulované oblasti. Jediný způsob, jak přežít, je stále inovovat. Vymýšlet nové a neokoukané věci, být pružnější a levnější. Tj. musím mít malé portfolio věcí, které vyrábím, a musí to být vždy něco navíc proti zavedeným nadnárodním firmám.

Vymyslel jsem si zlepšovák. Na provedení potřebuji navrhnout nový tišťák, který pak dám do nové kamery. Následné uvedení na trh nové kamery bude trvat něco mezi 1-2 lety, počítáno od chvíle, kdy budu mít v ruce hotový výrobek. Ten čas spolkne převážně splnění regulatorních požadavků SÚKLu.

Nejsem elektrikář(já vím, že elektroinženýr), jen programátor, tak jsem hledal člověka, který mi to navrhne. První elektrikář byl sebevědomý mladý muž, který má na netu seznam svých úspěchů, a tohle prý zvládne levou zadní. Nejprve mě informoval každý týden, jak to skvěle jde, pak každý měsíc. Po roce jsem si ho vzal stranou a on tak nějak řekl, že takovouhle věc nikdy nedělal, a že to neumí dodělat. Rok v prčicích a s tím i dost peněz. Tohle byl typický zástupce soft skills a sebevědomí on top, ale hard skills špatné. Rok nic nevyvinout je pro malou firmu problém.

Druhý elektrikář (oni byli v týmu 2) také komunikoval často (ale ne skvěle). Půl roku. Pak mi občas přestal brát telefon. Občas lhal, že tišťák poslal, aby se za 14 dní ukázalo, že ne, že doufal, že to za těch 14 dní dodělá. Tohle nebyl libový frajírek s nulovými znalostmi, tohle byl takový patla. Nakonec po roce (i když smlouva na vývoj zněla na 37 dní) doručil něco aspoň částečně funkčního. Tenhle taky měl velké sebevědomí, nic moc komunikační schopnosti, ale měl aspoň nějaké znalosti. Další rok v háji, protože, to co jsem dostal, se to dá použít jen jako prototyp, nikoliv jako finální výrobek.

….. a přitom by stačil jeden, nenamachrovaný, asociální, autistický, ale schopný elektroinženýr. Klidně bych ho opečovával, zařídil mu vlastní hospodyni, sekretářku, řidiče, překladatele, masérku, pohádkový plat, jen kdyby dokázal takový tišťák navrhnout a vyrobit, nikoliv za 2 roky (spíš tři roky, protože musím najmout někoho dalšího, aby to udělal pořádně), ale za 2 měsíce.

Zpráva všem, kterých se to týká. Učte se, vzdělávejte se. Hard skills budou pro zaměstnavatele vždy přednější. Pokud něco budete opravdu umět, nemusíte se ničeho bát, budete žádaní. Soft skills mohou být zajímavým benefitem, ale v žádném případě hard skills nikdy nemohou nahradit nebo jim aspoň konkurovat.

Děkuji za pozornost :-)

*Soft skills: komunikační dovednosti, schopnost pracovat v týmu, empatie, asertivita, schopnost řešit konflikty, stresuodolnost, organizační dovednosti, budování týmu, ovlivňování lidí …... tyhle věci se špatně měří.

**Hard skills: ovládání cizích jazyků, vědomosti z různých oblastí (odbornost), technické dovednosti, řízení auta, ovládání PC programů, znalost práva ….. tyhle věci se dobře měří, například certifikátem, diplomem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz