Hlavní obsah
Názory a úvahy

Změna strategie hegemona: Na Ukrajině chci mír za každou cenu, a vás ať Rus sežere, chásko!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Informace ze zámoří mi přijdou docela závažné a pravděpodobnost, že bude zvolený pan Trump prezidentem celkem velká. Tak nabízím svůj pohled na to, kdo je pan Trump, a co jeho zvolení bude znamenat v dlouhodobém horizontu.

Článek

Tak nejprve kdo je pan Trump. Tak za prvé, je to podnikatel, v roce 2016 byl 499. nejbohatším člověkem na světě. Podle odhadů je jeho majetek 2.4 miliardy dolarů. Jako hezký, fakt hezký. Jenže … není to jeho zásluha. Jeho otec mu během let daroval majetek 413 milionů dolarů a na začátku to byly jiné dolary než dnes. V průměru v té době byla inflace kolem 3 procent, a pokud přepočteme průměrně hodnotu 413 milionů dolarů touto inflací, tak je to jako by dnes dostal 1.7 miliardy dolarů. Tedy za svou kariéru vydělal krásných 30% prostředků, které měl. Za 77 let života tedy nic moc výsledek. Vlastně mi ten člověk přijde spíš jako podnikatelský loser, není se čím chlubit. Ne, není to tak hrozné, za život vydělal daleko víc peněz. A taky prodělal, 6× zbankrotoval, ale jede dál, to mu nelze upřít. Nicméně úspěšný podnikatel to není, i když to o sobě rád tvrdí, je to politik. A jaké jsou jeho názory?

Pan Trump chce zastavit nelegální přistěhovalectví do USA. To mi přijde jako nezajímavé, je to jejich interní záležitost. Trump jako prezident odstoupil od:

1) smlouvy TPP, která zjednodušovala obchod mezi několika státy jako USA, Mexiko, Kanada, Japonsko, Peru atd.

2) Íránské jaderné smlouvy

3) Pařížské klimatické dohody

To vše, kvůli tomu, že to podle něj bylo nevýhodné pro USA. Vše v duchu MAGA (Make America Great Again).

Celková pozice pana Trumpa je, že ho okolní svět zajímá jen v intencích: mohu z něj dostat nějaké peníze? Popřípadě ohrožuje tato entita moje vydělávání nebo přímo moje peníze? Z tohoto podkladu vyplývá vše ostatní. Podle mého názoru je tato strategie velmi krátkozraká a nevede ke globálně lepšímu životu v USA, Evropě ani jinde na světě.

Pojďme tedy k důsledkům jeho vidění světa. Jeho poslední teze: „Zastavil bych válku na Ukrajině za jediný den. A to tak, že bych Ukrajině nedal ani penci.“ Z hlediska jeho vidění světa je to jasné – Trump chce obchodovat a myslí si, že jakékoliv ukončení války na Ukrajině umožní USA lépe vydělávat peníze. Spolu s tím nejde nezmínit, že USA nebudou bránit členy NATO, kteří nedávali na obranu dost (2% HDP, tj. téměř nikohoz Evropy) a ještě budou povzbuzovat Moskvu, ať si k čertu dělá, co chce.

To je ale naprostý nesmysl. Jaké jsou skutečné důsledky takového ukončení války pro USA?

1) Okamžitým důsledkem pro USA budou mít daleko menší odbyt břidlicového plynu, protože ruský plyn bude levnější.

2) Sekundární důsledky budou vyplývat z toho, že Evropa, jako spojenec USA, bude toto vnímat jako zradu a bude budovat svůj zbrojní průmysl nezávisle na USA.

3) Terciálním důsledkem bude zvětšení vlivu Ruska a Číny v Evropě i v Asii. Čína už nebude mít zábrany vzít si Taiwan a zrazená Evropa nebude pomáhat USA, pokud tomu budou chtít zabránit. Zabrání Taiwanu Čínou a zrada Evropy bude znamenat nedostatek čipů v USA (i v EU) a tedy velké problémy.

4) Posledním větším důsledkem, který vidím, bude neochota Evropy přehlížet zasahování USA po světě v rámci svých obchodních zájmů, protože USA už dál nebude západem považováno za „policajta“, jemuž se některé věci mohou tolerovat. Spolu s tím, že v OSN dnes má západ slabé slovo, bude USA častěji označováno za agresora a bude s ním tak nakládáno. Celkově se po světě zvětší vliv Číny a Indie.

Co to bude znamenat pro Evropu? Evropa si nejdříve musí uvědomit vlastní klady a zápory. Záporem je to, že jsme rozdrobení, každá země tu má své regionální zájmy. Jsme extrémně nepružní. Jsme zpohodlnělí. Řešíme spoustu nesmyslů na úkor důležitých věcí. To vše se musí změnit.

Na druhou stranu je nás 600 milionů, tedy cca 2× víc než obyvatelů v USA. Většina lidí tu má dobré až výborné vzdělání. Máme všechny technologie. Máme vše, co je potřeba, abychom byli sebevědomý, silný kontinent.

EU si musí říct, co vlastně chce. Chceme být EU? Chceme být NATO? Chceme být nezávislý celek? Nebo chceme být součástí Ruska? Pokud chceme být nezávislý celek, musíme mít silnou armádu, nezávislou na ostatních státech. Musíme být schopni vyrobit všechny součástky sami. Musíme odstranit, aspoň načas, stejně jako v případu COVIDu, byrokratické bariéry a musíme jednat rychle. Musíme mít všechny technologie i pro kosmický program. Musíme si uvědomit, že ač Green Deal je důležitým programem (například i v Praze se dá dýchat zdravý vzduch), tak v současné době, v současném stavu je to možná příliš velký luxus. Sami svět nezachráníme a v současné době nás Green Deal oslabuje.

Pokud tato vize budoucnosti bude nastíněná, je třeba, aby se k ní přihlásily všechny státy, které chtějí. Ostatní státy, tj. státy, které o tuto vizi nestojí, ze spolku vyloučit. A je čas jednat ihned.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz