Hlavní obsah
Lidé a společnost

Génius s českými kořeny, který ovlivnil Hollywood: Příběh Emila Kosy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Fandom/CC-BY-SA 4,0 international

Autoportrét Emila Kosy mladšího

Věděli jste, že za ikonickými filmovými scénami, které zná celý svět, stojí umělec s českými kořeny? Tento mistr vizuálních efektů získal Oscara a jeho práci jste už určitě viděli na plátně.

Článek

Emil Kosa, jméno, které možná neznáte. Přesto jste jeho práci viděli, a to opakovaně. Tento nenápadný muž s českými kořeny stál u zrodu jedněch z nejikoničtějších filmových scén v historii Hollywoodu. Jak se ale stane, že člověk s českou krví a evropskou výchovou dobude svět filmových triků a zanechá nesmazatelnou stopu na stříbrném plátně? Pojďme se ponořit do příběhu Emila Kosy, mistra vizuálních efektů a muže, jehož talent ocenila i samotná Akademie.Česko-francouzský začátek

Česko-francouzský začátek

Emil Kosa se narodil v roce 1903 v Paříži, ale jeho kořeny sahají do Čech. Jeho otec, Emil Kosa starší, byl uznávaný český malíř a hudebník, který v Paříži našel tvůrčí prostředí, kde mohl své umění rozvíjet. Rodina však neměla zůstat dlouho ve Francii – krátce po Emilově narození se Kosa starší rozhodl přestěhovat do Spojených států. Právě v Americe, zemi neomezených možností, se měl mladý Emil proslavit.

Jeho umělecké nadání bylo patrné už od raného věku, a když začal studovat výtvarné umění, rychle si získal pozornost jako nadaný malíř. Jenže Kosa nezůstal pouze u klasického umění. Amerika 20. let byla místem, kde filmový průmysl začínal růst závratnou rychlostí, a právě Hollywood se stal Kosovým novým plátnem.

Cesta do Hollywoodu

Po studiu umění se Emil Kosa začal zajímat o filmové vizuální efekty a malbu pozadí, což byla tehdy klíčová technika při tvorbě kulis. Kosa se brzy stal jedním z nejlepších ve svém oboru a jeho preciznost a cit pro detail si získaly pozornost hollywoodských studií. Spolupráce na mnoha filmech ho přivedla do centra dění, kde se rychle vypracoval mezi nejuznávanější umělce v oboru.

Jeho schopnost vytvářet realistická pozadí a iluze byla pro filmaře neocenitelná. V době, kdy digitální efekty neexistovaly, se na malíře jako Kosa spoléhali všichni – od režisérů až po produkční týmy.

Foto: Fandom/CC-BY-SA 4,0 international

Socha Svobody z filmu Planeta opic

Socha Svobody, kterou zná celý svět

Jedním z nejslavnějších okamžiků Kosovy kariéry je jeho práce na filmu Planeta opic (1968). Závěrečná scéna, kde hlavní hrdina v ruinách objeví polozakrytou Sochu Svobody, patří k těm, které si pamatují generace diváků. Ačkoliv to může znít neuvěřitelně, právě tato ikonická scéna je dílem Emilových rukou. Nejedná se o skutečnou sochu, ale o trik, který Kosa dokázal zrealizovat s precizností, která klamala oči diváků po celá desetiletí.

A to zdaleka nebyl jeho jediný přínos světové kinematografii. Kosa se podílel na nesčetných filmových projektech, včetně výpravných velkofilmů jako Cleopatra (1963), za který získal Oscara za vizuální efekty. Jeho práce byla natolik ceněna, že se stal jedním z nejvyhledávanějších umělců v Hollywoodu.

Znělka, kterou slyšel každý

Jednou z dalších legendárních prací Emila Kosy byla tvorba ikonické znělky studia 20th Century Fox. Světla reflektorů osvěcující masivní logo studia byla jeho dílem. Tato znělka se stala neodmyslitelnou součástí filmového zážitku po celá desetiletí. Byla předzvěstí filmových hitů a pro milovníky kinematografie představovala okamžik očekávání velkého dobrodružství. Bohužel v roce 2020, kdy studio odkoupila společnost Disney, došlo k přejmenování na 20th Century Studios a Kosova znělka byla zrušena. Přesto zůstává součástí filmové historie, která jeho práci připomíná i dnes.

Foto: Fandom/CC-BY-SA 4,0 international

20th Century Fox

Skromný génius v pozadí

Navzdory svému obrovskému přínosu filmovému průmyslu zůstával Emil Kosa skromný a do popředí záře reflektorů se nehrnul. Jeho práce hovořila sama za sebe, a přestože nebyl celebritou, v zákulisí filmového průmyslu byl považován za legendu. Kosa byl také nadaným malířem a mnoho jeho obrazů je dnes ceněno mezi sběrateli.

V českém prostředí zůstával Kosa do značné míry neznámý, i když jeho kořeny sahaly právě do Čech. Přesto jeho život a dílo dokazují, že český talent může dosáhnout světového uznání a stát se součástí globálního kulturního dědictví.

Česká stopa v Hollywoodu

Kosa patří mezi několik významných Čechů, kteří zanechali nesmazatelnou stopu v Hollywoodu. Spolu s dalšími českými umělci, kteří dosáhli na Oscara, je důkazem toho, že kreativita a talent mohou otevřít dveře k úspěchu, ať už jsou vaše kořeny kdekoliv.

Když se příště podíváte na některý z klasických filmů, vzpomeňte si, že za mnohými slavnými scénami stál Emil Kosa. Svou prací navždy ovlivnil svět filmu a jeho odkaz bude žít ještě mnoho let.

Příběh Emila Kosy je příkladem toho, že i nenápadný člověk s vášní pro své řemeslo může změnit svět. I když jeho jméno není v popředí zájmu, jeho práce je známá po celém světě a promlouvá k milionům diváků. Emil Kosa mladší svým uměním obohatil hollywoodskou kinematografii a stal se neodmyslitelnou součástí historie filmu.

Zdroje:

cs.wikipedia.org, planetoftheapes.fandom.com, lidovky.cz, czech.wiki, csfd.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz