Hlavní obsah
Cestování

Seriálová osada Záhoří je smyšlená. Vypravte se na místo natáčení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Česká televize, volně dostupný presskit seriálu Osadu

Petra Nesvačilová a Radek Holub alias Rubalovi

S podzimním vysílacím schématem České televize se na obrazovky vrátili hrdinové seriálu Osada. Vydejme se do míst natáčení fiktivního Záhoří.

Článek

Narozdíl od podobně populární Čtvrté hvězdy nebo Trpaslíka, které tvořil stejný scénárista Petr Kolečko, dostala Osada možnost pokračovat v druhé sérii. Pomůžeme vám naplánovat pěkný výlet do míst, kde se točilo.

Kam se vydat?

I když by se mohlo díky seriálovým indiciím, jako je blízkost dálnice D1, Jihlavy či Pelhřimova zdát, že chataři ze Záhoří se každý víkend potkávají kdesi na Vysočině, skutečné místo, kde se natáčelo, je jen kousek od hlavního města Prahy.

Rybník V zárybničí leží jižně od obce Nižbor v místní části Stradonice na Křivoklátsku podél žluté turistické trasy, která kopíruje hned dvě další: poutní cestu Blaník-Říp a Svatojakubskou cestu. Půjdete-li po některé z nich, Záhoří neminete. Místo je dokonce vyznačené na mapovém portálu Mapy.cz. Pro cestující vlakem je dojet do vlakové stanice Nižbor vzdálené necelé 3 kilometry. Cestou z vlaku lze navštívit třeba nižborský zámek nebo nedaleké keltské oppidum Stradonice.

Jak vznikalo seriálové Záhoří?

Přestože chatová osada Záhoří působí kompaktně a věrohodně, pravdou je, že na místě původně stála pouze chata Srovnalových (Pavla Beretová a Martin Myšička). Podle tvůrců by nikde v Česku deset chatařů nepronajalo své chaty na celou sezonu. Ostatní jsou dílem architekta Davida Dubenského. Stavba vznikala 60 dní a chaty jsou postaveny dokola tak, aby si všichni navzájem koukali do oken. Chaty se táhnou po obvodu rybníka, který je rozdělený na dvě poloviny a vše dohromady jsou vytváří pomyslnou osmičku.

Místo Osady mohli být Chataři

Osada se vůbec nemusela jmenovat Osada, ale Chataři. Takový byl totiž pracovní název režiséra Radka Bajgara. Aby se však nepletl s notoricky známými Chalupáři, dostal nakonec název, který známe dnes. Zajímavý je i fakt, že nikdo ze scénáristů nevlastní chatu a nejsou chataři. Narozdíl od autora seriálové písně „Má chata, můj hrad“ Xindla X, který píseň skládal se vzpomínkou na dětství strávené v chatařské osadě u Slapské přehrady.

A jaká je opravdová „záhořácká pohoda“? Místo natáčení je blízko letiště Ruzyně a při filmování štáb často rušil hluk startujících letadel. Odhaduje se, že prostoje zabraly až třetinu celkového času natáčení druhé série.

Anketa

Navštěvujete rádi místa, kde se natáčelo?
Ano
37,2 %
Ne
13,3 %
Ještě jsem žádné nenavštívil/a
47,7 %
Od teď začnu
1,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1700 čtenářů.

Zdroje:

Česká televize, iVysilani.cz, Mapy.cz, Kudy z nudy, Informuji.cz, csfd.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Seriál Osada

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz