Hlavní obsah
Cestování

Místo přitahující krimi seriály, naposledy OKTOPUS. Zavedeme vás na něj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Česká televize, volně dostupný presskit seriálu Oktopus

Kapitán Dítě a kapitánka Fáberová, hlavní hrdinové seriálu OKTOPUS

Točily se tu Případy 1. oddělení, Místo zločinu Ostrava, Rapl, Rédl nebo nejnověji OKTOPUS. Kromě kriminálek ale i komediální seriály jako MOST! nebo Kosmo. Vydáme se na místo, které je notoricky známe a podíváme se na něj jinýma očima.

Článek

Řeč je o areálu České televize, která neláká filmaře vždy jen do studií. Čas od času se stává, že filmové štáby využijí i samotnou budovu a její okolí. Exteriéry České televize dobře slouží ať už do záběrů, kdy je potřeba historicky vykreslit „Kavky“ jako tomu bylo u seriálů Vyprávěj nebo Volha, ale i do těch soudobých jako v případě seriálů MOST! nebo Kosmo. Jindy jsou budovy využity pro úplně jiné účely. Některé jsou přístupné veřejnosti, jiné pouze při dnech otevřených dveří. Nejspíš vás překvapí kolik pohledů vám bude povědomých.

Střecha parkoviště

Překvapivě jedno z nejexponovanějších míst pro filmové a seriálové natáčení areálu je střecha parkoviště, které se nachází mezi budovou OPC, pro kterou se díky svému tvaru obecně vžil pojem „rohlík“ a zadní budovou obloženou kachlíky. Záběry tu natočili do seriálů Případy 1. oddělení, Život a doba soudce A. K. nebo Rapl. Parkoviště bohužel není veřejné a slouží pouze zaměstnancům.

Foto: Radek Schenk

Střecha parkoviště České televize

Foto: Radek Schenk

Pohled ze střechy České televize směrem na Pankrác. Lokace ze seriálu Rapl

Naproti parkovišti nejde přehlédnout velká plechová vrata s vjezdem do hlavní budovy televize. Byť je vazební věznice Pankrác necelé 2 kilometry daleko, můžete tyto vrata uvidět v seriálu Rapl coby vjezd do tohoto nápravného zařízení.

Foto: Radek Schenk

Vjezd do České televizi posloužil coby vrata do Pankrácké věznice v seriálu Rapl

Kachlíkárna

Další lidový výraz jednoho z objektů v areálu České televize. Jde o administrativní budovu, která se nachází u autobusové zastávky Kavčí hory. V deváté epizodě seriálu OKTOPUS s názvem Kobyla posloužila celá budova pro účely natáčení jako nemocnice. Kachlíkárna doznala pouze drobných změn v podobě nápisů jako interní oddělení či pavilon D.

Foto: Radek Schenk

Administrativní budova ČT – nemocnice ze seriálu OKTOPUS

Retro vzpomínky

Objevili se tu Dvořákovi z Vyprávěj i Kamarádi na konci šedesátých let. Oba tyto seriály spojují záběry ze stejného místa. Jde o zadní vchod do televize z ulice Nad Pekařkou. Obrázek tří kamarádů před vchodem do televize je dnes už těžko rozeznatelný. Naproti parkování Dvořákovic škodovky jde stále dobře rozpoznat.

Foto: Radek Schenk

Zadní vjezd do České televize posloužil stejným účelům v seriálu Vyprávěj

Dycky most!

A kdo by chtěl snad poznat místo kde nabrala Dáša bratra Luďana při odjezdu z Pošty pro tebe, ve které zazněla dnes již legendární hláška Dycky most!, ať si zajde na zastávku Na Hřebenech. Bylo to právě tam.

Tyto i další filmová místa najdete na vyznačené na mapy.cz.

Anketa

Naplánujete si procházku na Kavčí hory?
Ano
5 %
Ne
89,3 %
Nevím
5,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 140 čtenářů.

Zdroje:

ceskatelevize.cz, ivysilani.cz, filmovamista.cz, mapy.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Kavčí hory
Seriál Případy 1. oddělení
Rapl

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz