Hlavní obsah
Názory a úvahy

Anketa: Koho na českou desetitisícovku, Havla, Jágra nebo třeba Horákovou?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: AdobeStock / Henning Marquardt / license paid

Obrázek je ilustrační

Je čas řešit, koho dát na novou bankovku. V případě nepřijetí eura a dále postupující inflace a znehodnocování měny je to dříve nebo později nutný krok. Koho ale na ni?

Článek

Petr Pavel, aniž by to sám možná vůbec zamýšlel, otevřel stavidlo diskuzím týkajících se přijetí eura. Učinil tak v novoročním projevu. Vcelku rychle se tak vytvořily dvě skupiny lidí bojujících za jednu či druhou variantu. Přejít na euro, nebo si ponechat naši korunu? Mě osobně tahle diskuze přivedla k tématu českých bankovek.

Naše bankovky

Papírová platidla jsou něčím, co všichni dobře známe. Je to už nějaký čas, co jsme například přestali používat papírovou dvacetikorunu i padesátikorunu. Bankovek teď v současnosti máme celkem šest typů. Nejnižší odpovídá hodnotě 100 korun, nejvyšší 5 000 korun. Za jejich grafický vzhled vděčíme dnes již zesnulému grafikovi Oldřichu Kulhánkovi. Zajímavosti ke všem bankovkám v poměrně bohatém detailu vydala agentura JEROME s.r.o. ve spolupráci s ČNB při dvacetiletém výročí existence české koruny v této publikaci.

Osobnosti na bankovkách

Zvládnete bez nápovědy vyjmenovat všechny osobnosti na českých bankovkách?

100 Kč – Karel IV.
200 Kč – Jan Amos Komenský
500 Kč – Božena Němcová
1000 Kč – František Palacký
2000 Kč – Ema Destinnová
5000 Kč – Tomáš Garrigue Masaryk

Zajímavé je i rozložení osobností z pohledu profese, případně oblasti, ve kterých působili. Když to vezmeme postupně od bankovky s nejnižší hodnotou dále, máme tu: politika, pedagoga/filozofa, spisovatelku, historika/politika, operní pěvkyni a prezidenta. Míchá se nám tu tedy nejčastěji politika s určitou formou umění.

Proč řešit desetitisícovku

Možná je to předběžné, ale bylo by zajímavé provést průzkum mezi lidmi, koho by si na nové bankovce přáli nejvíce. Když vyjdeme z dat ČSÚ a podíváme se například jen na vývoj minimální mzdy mezi roky 1992 (2 200 Kč) a 2023 (17 300 Kč) a s tím ruku v ruce stoupající nominální hodnotu různých statků, musí nám být jasné, že nová bankovka bude dříve nebo později jistě potřeba.

Na druhou stranu je třeba přiznat, že čím vyšší hodnota bankovky, tím více může přimět jistou skupinu lidí k jejímu padělání. To byl mimo jiné i příklad eurové bankovky v hodnotě 500 euro (cca 12 300 Kč), která v podstatě skončila kvůli obavám, že bude zneužita zločinci nebo militantními skupinami.

Nejžhavější adepti

Obava z trestné činnosti nám ale nemusí bránit v úvahách, koho bychom si na nové bankovce přeci jen přáli. V anketě níže nabídnu několik jmen osobností, která by se o onu pozici mohla jistě ucházet. Budu-li vycházet z výsledků ankety ČT „Největší Čech“ z roku 2005 a přidám k tomu ze subjektivního pohledu některé další osobnosti z oblasti umění, politiky a sportu, vznikne nám přehled opravdu uznávaných osobností.

Pokud v ní přesto vašeho favorita nenajdete, nezoufejte. Třeba budeme mít všichni jednou v nějakém průzkumu od ČNB možnost se vyjádřit. A to s nadějí, že se náš hlas bude počítat a podobu nové bankovky vlastním názorem ovlivníme.

Anketa

Kdo by měl podle mě být na nové české bankovce?
Václav Havel
16,3 %
Jan Žižka
4,1 %
Jan Werich
1,2 %
Jan Hus
2,5 %
Antonín Dvořák
52,6 %
Karel Čapek
1,7 %
Milada Horáková
5,3 %
Jaromír Jágr
2,2 %
Jaromír Nohavica
1,1 %
Věra Čáslavská
0,4 %
Karel Gott
3,1 %
- můj favorit není v seznamu -
9,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2229 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz