Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Anketa: Vzájemné sledování polohy v mobilu mezi partnery jako úlet, nebo skvělý nápad?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Obrázek je ilustrační

Chtěli byste mít přehled o tom, kde se zrovna nachází váš partner? A souhlasili byste s tím dát stejné právo i vaší drahé polovičce, aby se kdykoliv mohla podívat, kde se právě nacházíte vy? Pro někoho užitečný nástroj, pro jiné ničitel vztahu.

Článek

Nad tématem vzájemného sdílení polohy v mobilu mezi partnery se v posledních letech rozpoutala celkem živá diskuze. Alespoň tedy dle mé vlastní zkušenosti. Většina lidí, se kterými se setkávám, totiž žije v partnerských vztazích a nemalá část z nich už se touto otázkou zabývala. Názory byly různé a velmi pestré.

Jak to celé funguje

Dnes už to umožňuje v podstatě skoro každý chytrý telefon. Sdílení polohy mezi partnery v mobilních zařízeních je funkce, která dává možnost jednomu uživateli sdílet svou aktuální geografickou polohu s jiným uživatelem. Jednoduše řečeno tedy vidíte na mapce puntík nebo fotku druhé osoby, kde se zrovna nachází nebo třeba jakou rychlostí se pohybuje.

Pro někoho už je to přes čáru

Zatímco pro některé páry může být toto sdílení důvěrným gestem nebo praktickou pomůckou, která posiluje jejich vztah, pro jiné to může mít naopak devastační následky. To mimo jiné tvrdí i mediální psycholožka Pamela Rutledge. V anketě na konci článku proto ocením, pokud se k tomuto tématu vyjádříte také. Může být užitečné znát názor veřejnosti na tuto přinejmenším kontroverzní praxi. Zároveň se pokusím nabídnout některé pohledy, proč ono vzájemné sdílení polohy může být přínosné nebo naopak kontraproduktivní.

Pozitiva sdílení polohy

  • Zvýšená bezpečnost: Sdílení polohy může být užitečné pro zajištění bezpečnosti partnera a v důsledku přidá klid i vám samotným. V případě nouze může totiž znalost aktuální polohy pomoci při rychlé reakci například složkám IZS nebo i vám samotným, když bloudíte například ve skalách a potřebujete se s partnerem co nejdříve potkat, abyste se společně ukryli před blížící se bouřkou.
  • Praktičtější komunikace: Asi to znáte, jste sami někde na hromadné akci s několika tisíci lidmi. Váš partner se chce připojit a na vás je, abyste ho správně navigovali na místo, kde se nacházíte. Funkce sdílení polohy je ideální pomocník. V jiných případech vám může tento nástroj zefektivnit koordinaci aktivit, jako jsou třeba nákup nebo plánování srazu na určitém místě v určitý čas.
  • Vyjádření důvěry: Pro některé páry je sdílení polohy především výrazem vzájemné důvěry. Je to způsob, jak říci partnerovi: „Mám Tě rád(a) a nemám co skrývat.“

Negativa sdílení polohy

  • Nedůvěra a kontrola: Pro některé lidi může být sdílení polohy v celku právem vnímáno jako projev nedůvěry. Stejně tak může zbytečně podnítit přemýšlení o možné nevěře, která se ale přitom vůbec nemusí konat.
  • Narušení soukromí: Pro některé jedince je soukromí nesmírně důležité. Sdílení polohy může být vnímáno jako invaze do vlastního volného času a prostoru, kde si „tajně“ nemůžete zajít už ani na pivo nebo víno s kamarády, protože s tím váš partner může nesouhlasit a hlavně o tom bude vědět.
  • Závislost: Někdy se to celé může vymknout kontrole až tak moc, že se jeden z partnerů stane až příliš závislým na sledování partnerovy polohy. Umím si představit, že to může vést k pocitu, že bez svého milého/milé nedokážete fungovat a musíte neustále vědět, kde se zrovna nachází. Mimochodem přemýšleli jste někdy nad tím, proč často začínají běžné telefonické hovory, otázkou: „Ahoj, kde zrovna jsi?“

Jaké je tedy řešení

Najít řešení může být v celku snadné. Asi nepřekvapí, že je to vše o jednoduché a otevřené komunikaci mezi páry uvnitř. Říct si, jak by se v dané situaci oba cítili. Pokud nekomfortně, tak proč. Dá se vyzkoušet sdílení polohy také jen na týden nebo dva. A poté si celý experiment vyhodnotit. Nakonec je to ale vždy o těch dvou, jak si vztah a různé pomocníky v něm sami nastaví.

Anketa

Jak se osobně stavím ke sdílení polohy v mobilu s partnerem?
Líbí se mi to, vnímám více pozitiv
23 %
Nelíbí se mi to, vnímám více rizik
67,2 %
Stavím se k tomu neutrálně
9,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 61 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz