Hlavní obsah
Finance

Banky nám nabízejí tisíce měsíčně, ne každý si je ale bere

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock / Jiri Hera / ID638133787 / zaplacená licence

Obrázek je ilustrační.

Co takhle „kapesné“ 900 Kč měsíčně? Nákup v Albertu, Čedoku nebo na Alze se slevou? K tomu 3 % zpět z každé platby. To je jen zlomek toho, co banky nabízejí. Na oplátku toho přitom často moc nechtějí.

Článek

Nedávno jsem byl překvapený zjištěním, kolik nám toho v podstatě zadarmo rozdávají zdravotní pojišťovny. Tisíce na dentální hygienu, helmu na kolo nebo třeba volejbal. Proto jsem také sepsal článek Zdravotní pojišťovny nám nabízí tisíce, stačí si je jen vzít, aby nám nic neuniklo a mohli jsme si finančně polepšit. Stejnou optikou se nyní podíváme i banky.

Banky nabízejí spoustu benefitů, o kterých nevíme

Je všeobecně známo, že banky na vkladech klientů hodně vydělávají. Není proto divu, že se snaží nové tváře lákat různými balíčky, benefity a finančními dárky. O těch ale ne všichni ví. Proto jsem zapátral a u některých z nich jsem si účelově založil účet, abych se ke zmíněným benefitům dostal také. Pro účely tohoto článku jsem si vybral několik bank, které se objevily v žebříčku TOP 8 největších bank podle počtu klientů v ČR v roce 2022.

Žádné poplatky ani riziko

Při zakládání účtů u bank pro mě přitom byly zásadní dvě kritéria. Jednak to byla bezpečnost. To znamená mít jistotu, že vklad u banky je pojištěný do 2 500 000 Kč (přesněji 100 000 eur), což všechny tyto banky v seznamu dle ČNB splňují. Druhé kritérium bylo, abych za založení a provoz účtu neplatil ani korunu na poplatcích, abych se ničemu dlouhodobě nezavázal, ale přitom mohl využívat veškeré výhody bez omezení. Co vše lze tedy dostat? Rozdělím „dárky“ na čtyři hlavní skupiny.

1. Uvítací balíček pro nové klienty

Tady se jedná vesměs o finanční motivaci. Jen to, že si u banky založíte běžný účet, některé z nich finančně ohodnotí. Já osobně využívám u dvou bank dárek v podobě 6 × 500 Kč a 25 × 400 Kč. Podmínkou je přitom jen třikrát měsíčně zaplatit kartou dané banky, což není tak složité. U první banky tak za 6 měsíců dostanu celkem 3 000 Kč, u druhé za 25 měsíců rovných 10 000 Kč. Ne každá banka je tak štědrá, vše se proměňuje v čase, ale čas od času se dá zkombinovat opravdu příjemný „pasivní příjem“, byť jen na pár měsíců.

2. Za každou platbu něco zpět

Cashback neboli získání částí peněz zpět při platbě kartou. I na toto lákají některé firmy. V reálu to znamená, že si někde dáte za tisícovku večeři, zaplatíte kartou a banka vám vrátí nějaké procento z platby zpět. Jedna z bank, kterou využívám, má aktuální cashback nastavený na 3 %, tedy v našem případě bych z dané večeře dostal zpět na účet 30 Kč.

3. Slevy (u partnerů) při placení karty

Další velký balík slev se týká partnerů (nejčastěji e-shopů), se kterými banky navázaly spolupráci a při platbě kartou tak můžete očekávat peněžní nebo procentuální slevu. Různé banky mají různé partnery, takže níže je jen orientační výčet, kde při útratě na bankou doporučeném e-shopu můžete očekávat slevy mezi 1 % až 35 % v některých případech.

  • Potraviny – Albert, Grizly, Košík
  • Elektronika a elektro – Samsung, Alza, Datart, Philips, Planeo, Electro World, ETA
  • Knihy – Dobrovský, Martinus, Knihcentrum
  • Oblečení a móda – Sportisimo, Dedoles, Guess, Lelosi, Sinsay, Adidas, Zoot, Humanic, New Balance
  • Cestování a ubytování – Booking, Čedok, Flixbus, Shell, Leo Express, Exim tours
  • Bydlení – Koupelny Ptáček, Kuchyně Gorenje, Leifheit, Tescoma, Möbelix
  • Ostatní – Dr.Max, BENU, Fiskars, Baumax, AliExpress, Albi, Český národní symfonický orchestr, Národní divadlo Brno

4. Spoření

Poslední zajímavý benefit z mého pohledu jsou sazby na spořících účtech. Úročení vkladů se totiž může často pohybovat i kolem 5 % za rok. Přesto velká část střadatelů nechává volně ležet peníze na běžných účtech, kde tak akorát ztrácí na hodnotě. Úroky na běžných účtech jsou totiž velmi často na nule.

Inflaci takto sice neporazíme ani náhodou, ale zmírnit její dopady pomocí spořícího účtu může být pro konzervativní střadatele jistě chytřejší varianta.

Být v obraze jako součást finanční gramotnosti

Závěrem chci upozornit, že se nejedná o investiční poradenství, ani dělání reklamy jednotlivým bankám, obchodům nebo různým subjektům. Smysl článku je donutit čtenáře zamyslet se, kde se dá k dalším penězům přijít. Vyplatí se sledovat, co banky nabízí a z čeho můžeme profitovat. A to poctivě. Vypozoroval jsem totiž, že jako lidé často rádi podvádíme právě za účelem ušetření peněz. Sami se můžete podrobit sebekritice při přečtení článku Češi národem podvodníků? Podvádíte v těchto sedmi věcech také, nebo jste morálnější?

Osobně tedy přiznám, že dostávat necelé tři tisíce měsíčně v podstatě za nic je příjemnou radostí. Samozřejmě, že akce zmíněných bank jsou omezené, a po nějakém čase se příjem sníží. Stejně tak se ale pravděpodobně objeví další a další instituce s něčím novým. Ty se pak jistě budou prát o to, aby mohly spravovat naše peníze. Banky totiž moc dobře vědí, že jsme národem, který slevy a finanční dárky miluje.

Zdroje: oficiální webové stránky daných bank

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz