Hlavní obsah
Lidé a společnost

Češi národem podvodníků? Podvádíte v těchto sedmi věcech také, nebo jste morálnější?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: freepik.com / gpointstudio / The zoo isn't only for kids

Obrázek je ilustrační.

Nechci z nás dělat Mirky Dušíny, ale následující článek je o drobných podvodech ze života, které už nám skoro ani jako podvody nepřijdou. Zvykli jsme si. Bohužel. Najdete se ve zmíněných situacích také?

Článek

Společně určitě odsuzujeme podvody s obrovským dopadem na okolí, jako jsou např. miliardové investiční „scamy“ se spoustou poškozených. Tresty za podvody tohoto typu jsou definované dokonce i v zákoně. Mnohem více mě ale zajímají ty malé podvůdky, drobné nemorálnosti, kde si často ani neuvědomujeme nebo nechceme uvědomit, že podvádíme. A to, ať už máme jakkoliv přísně nebo volněji nastavené měřítko. Následující článek o sedmi nejčastějších podvodech, které mě v životě provázejí, tak můžete využít alespoň k nějaké sebereflexi a zamyšlení se.

1. Bedýnky za 25 Kč

Jeden obchodní řetězec v ČR nabízí bedýnky, které plní různorodou zeleninou a ovocem. Váží tři kila. Stojí 25 Kč. Cílem je snížit plýtvání jídlem. Za mě skvělý nápad. Vyberete si nachystanou bedýnku a jdete zaplatit. Víte, čeho jsem byl ale mnohokrát svědkem? Zákazník, který si z jedné bedýnky do té své ještě nepozorovaně přihodí třeba avokádo nebo pěknou papriku. Nikdo to nepozná. Nikdo to nevidí. Nikomu to neublíží.

2. Dálniční známka

Když jsem byl mladší, jezdívali jsme hodně do Chorvatska. Naši tátové si mezi sebou různě sdíleli a přeprodávali dálniční známky do Rakouska a Slovinska. Opatrně sloupli ze skla a ušetřili tím, že se „šábli“ o cenu, pokud jeli v jiném termínu. Tenkrát mi to přišlo docela chytré. Jako dítě jsem nevěděl, že sdílení známek není povoleno.

3. Poplatek za psa

Denně potkávám psy, kteří bydlí v mém okolí. Majitelé je musí přihlásit v místě, ve kterém mají trvalé bydliště a zároveň za své mazlíčky zaplatit poplatek. Tušíte, na kolik vás takový poplatek vyjde? Z vlastní zkušenosti musím říct, že na vesnici za registraci psa zpravidla zaplatíte o něco méně než ve velkoměstě. Proto je spousta psů žijících v našem městě ve skutečnosti registrována ve vedlejší vesnici. Nikomu to nevadí.

4. Vstup do 3 let zdarma

Při vstupu do zoo vidím tabuli s ceníkem. Vstup dětí do tří let zdarma. Achjo, tomu našemu jsou čtyři. Co tedy s tím? No, ono vlastně tak trochu vypadá na tři.

5. Sdílení Netflixu

Pro vás, kdo máte Netflix. Také sdílíte jeden účet s někým ze svých kamarádů? Víte, že je dovoleno sdílet účet jen v rámci jedné domácnosti? S lidmi bydlícími na stejném místě jako vlastník účtu? Jenže ono je to levnější se podělit o měsíční náklady, že? Samozřejmě.

6. Nezaplacený oběd v resortu

Moje častá zkušenost z dovolených v nějakém resortu, kde jsou i další Češi. Poslední den po snídani se odhlašují z hotelu. Na odvoz na letiště ale musí čekat až do odpoledne. Na oběd už nárok nemají, museli by si ho extra zaplatit. To ale nechtějí. A nebo? Ano, prostě se bez placení vplížit mezi ostatní, dělat jako že nic a oběd si dát. Ono to totiž často projde.

7. Ano, osmnáct už mi bylo

Asi víte kam mířím. První zkušenosti s alkoholem, když nám ještě nebylo osmnáct. Kolikrát jsme podváděli při objednání piva? Při vstupu do klubu? Použitím občanky kamarádů nebo jen tvrzením, že osmnáct už mi bylo. Vlastně jsme tím ani nikomu neublížili, že?

Závěrem

Většina z těchto bodů má společného jmenovatele – snaha ušetřit. Mým přáním bylo přivést nás čtenáře k malému zamyšlení se, jestli raději neupřednostníme morální a „normální“ cestu jak ušetřit (několik tipů nabízím zde), než zkoušet přechytračit systém. V obcházení pravidel jsme někdy opravdu přeborníky. Může nám ale pomoci opačný pohled – představit si sebe na druhé straně. Například v roli majitele zoo, kam chodí rodiče s dětmi a lžou o jejich věku, aby dostali levnější vstupné. Asi bychom rázně zakročili, že? Jasně, ušetřit se dá i podvodem. Ale za jakou cenu?

(Pokračování článku v „druhém“ díle můžete najít po kliknutí na následující odkaz: Sedm dalších situací, kde si nemůžeme pomoct a podvádíme)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz