Hlavní obsah
Nakupování

Běžně nakupuji v řetězcích (bio) zeleninu se slevou až 75 %, poradím jak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik / Racool_studio

Obrázek je ilustrační

Často si koupím bio salát za levněji než ten běžný. Obchodní řetězce někdy poskytují slevu na zeleninu. I tu bio. Stačí jen vhodně zvolit čas návštěvy a nebát se zdánlivě vyšších cen u bio produktů.

Článek

Ne každý z nás má vlastní zahradu, kde by si mohl pěstovat zeleninu, a vynechat tak návštěvu obchodů. A i když zahradu vlastníme, sklizeň takové zeleniny nás těší jen několik týdnů v roce. V těch zbývajících jsme nuceni si ji kupovat.

Kvůli relativně širokému sortimentu a dobré dostupnosti se tak nabízí jako jedna z vhodných variant návštěva obchodních řetězců. Ty navíc nabízejí i bio zeleninu. V tomto článku nabídnu z vlastní zkušenosti tři rady, jak si některou zeleninu, a mnohdy právě i tu bio, koupit v poměrně velké slevě.

1. Večerní lov před zavíračkou

Jedním z nejefektivnějších způsobů, jak získat levnější zeleninu, je vydat se do supermarketu večer před jeho zavíračkou. Mnoho obchodů má politiku, že raději poskytnou na čerstvé produkty (včetně zeleniny) slevu, než aby je vyhodili. Bývá to standardně přibližně hodinu před zavírací dobou, kdy obchody přichází se slevami někdy až 90 % z původní ceny. Samozřejmě v případě, kdy se zelenina dobře neprodává a v obchodě jí zbývá ještě docela dost. Spokojenost je pak na obou stranách. Prodávající prodá, byť pod cenou, klient ušetří a do stejného obchodu se bude rád vracet.

Foto: Vlastní fotografie / Fondovník

Bio zelenina tentokrát se slevou 74 %

2. Bio zelenina a mýtus o vysokých cenách

První rada výše se samozřejmě týká i bio zeleniny. Ta často láká svou kvalitou, ale mnoho lidí se domnívá, že je příliš drahá. Cena je samozřejmě obvykle vyšší než u potravin, které nálepku bio nemají. Jenže právě na tomto se dá ušetřit – všimnul jsem si, že část oddělení, kde se nachází bio zelenina i ovoce, je často zákazníky opomíjena. Pravděpodobně právě z důvodu vyšší ceny. Díky tomuto nezájmu jsou pak ale obchodní řetězce ochotny přistoupit také ke slevě, aby takovou zeleninu nebo ovoce prodaly. Nebojte se tedy bio zeleniny a zkuste ji někdy omrknout. Možná budete překvapeni, že nakoupíte zdravěji a levněji.

Foto: Vlastní fotografie / Fondovník

Bio zelenina se slevou tentokrát cca 50 %

3. Nákupy před svátky a sezónní slevy

Posledním typem je pozorně sledovat kalendář. Vypozoroval jsem, že se dá často za zeleninu ušetřit před svátky. V tuto dobu mají obchody tendenci nabízet atraktivní ceny na ovoce a zeleninu, protože chtějí naplnit poptávku lidí, kteří si na volné dny nakupují větší zásoby. Jenže není tak jednoduché odhadnout, kolik se toho prodá. Běžně se tak stává, že vyšší slevu u jistého druhu zeleniny je možné vidět od samého rána. Pro ty z nás, kteří nemají zahrádku, je pak ještě vhodné soustředit se i na sezónní slevy. Koupit si do zásoby například drahé jahody, když vím, že jejich sezóna začne až za několik týdnů, je nerozumné.

S těmito třemi tipy na nákupy zeleniny tak můžete jednak potěšit svou peněženku a psychiku, protože nakupovat se slevou je něco, co děláme rádi. A zároveň, pokud věříme tomu, že je bio zelenina opravdu zdravější, tak potěšíme i vlastní zdraví. Stačí jen, pokud je to možné, být při nakupování trochu stratég.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz