Hlavní obsah
Finance

Běžný muž dostane v důchodu od státu 4,71 milionů, žena ještě mnohem víc

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik / asierromero

Obrázek je ilustrační

Na kolik milionů si přijdeme v důchodu? Je to dost, nebo málo? Stačí si dohledat relevantní zdroje a potřebná data jsou na světě.

Článek

Zajímá vás, kolik peněz nám stát celkově vyplatí v penzi formou starobního důchodu? Jestli je to dost, nebo málo? Mě něco takového zajímalo vždycky. Už delší dobu jsem totiž v produktivním věku a vidím, kolik peněz mi na odvodech stát bere. A není mi to příjemné. Chápu, že se musím na celém důchodovém systému nějak solidárně podílet, za pár let to budu já, kdo z něho totiž bude brát. Přišlo mi tak minimálně zajímavé spočítat, kolik od státu v důchodu vlastně dostanu já sám.

Statistika a základní kategorie

Vše se dá navíc poměrně jednoduše zjistit z dostupných dat České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ). Stačí dát vedle sebe počet let, kdy muži a ženy pobírají důchod, a samozřejmě výši měsíčního důchodu. Přesto bude výsledný výpočet částečně zkreslený, a to hned z několika důvodů:

  • Jedním z nich je průměr. Ten sám o sobě znamená jisté zkreslení. Pokud bude totiž jeden senior pobírat důchod do svých 90 let, zatímco druhý do 80 let, mluvíme tu sice o průměru 85 let, jeden z těchto dvou ale vyčerpá ze státní kasy jednoznačně více.
  • Dalším důvodem je pak posunutí hranice věku odchodu do důchodu. To je další věc, která je nyní v řešení. A sehraje samozřejmě výraznou roli v tom, na kolik si senioři v důchodu přijdou, respektive od kdy začnou důchod čerpat.
  • Pokrok ve zdravotnictví je pak dalším z klíčových faktorů, který ovlivní celkový příspěvek důchodcům na život. Díky pokroku se totiž lidé dožívají vyššího věku. A to naopak hraje ve prospěch seniorů.

Pro naše účely tak budu tato zkreslení vědomě ignorovat, a využiji pro výpočet data ČSSZ pokrývající rok 2023. Mohou sloužit minimálně jako představa pro ty, kterých se pobírání důchodu bude týkat v nejbližší době. Užitečné mohou být ale i pro nás ostatní.

Počet let v důchodu a jeho průměrná výše

Průměrná výše důchodu v České republice za rok 2023 byla následující. U mužů šlo o částku 20 163 korun, u žen pak o 18 919 korun. Průměrný důchod nezávisle na pohlaví pak odpovídal částce 19 437 korun. Pokud se podíváme na průměrnou délku doby pobírání důchodu, ta odpovídala u mužů délce 19,47 let a u žen dokonce 28,57 let. Průměr pak 24,62 let (data lze najít ve Statistické ročence ČSSZ z oblasti důchodového pojištění 2023 na 26. straně).

Ženy dostanou v důchodu přibližně o 37 % víc než muži

Samotný výpočet už je pak to nejjednodušší. Stačí jen počet let strávených v důchodu vynásobit dvanácti měsíci a následně i průměrnou výší důchodu. Dostaneme pak následující výsledek:

  • průměrný muž dostane od státu v důchodu částku 4 710 883 korun,
  • průměrná žena dostane od státu v důchodu částku 6 486 190 korun,
  • průměrný člověk dostane od státu v důchodu částku 5 742 467 korun.

Jestli se jedná o částku dostatečnou, nebo nedostatečnou, na to už nám nikdo odpověď nenabídne. Ani já. Na každém z nás tak je, pokud to alespoň trochu jde, aby žil (nejen) finančně co nejzodpovědněji, aby důchodový čas co nejlépe zvládnul.

Zdroje:

  • Data.cssz.cz. Průměrná výše důchodu v ČR (dostupné ZDE).
  • Cssz.cz. Statistická ročenka z oblasti důchodového pojištění 2023 (publikováno 2024, dostupné ZDE).
  • Novinky.cz. Nová data: Češi se dožívají nejvyššího věku v historii (publikováno 4. června 2024, dostupné ZDE).
  • iRozhlas.cz. Jurečka: Pokud by se reformu důchodů nepovedlo prosadit, byla by to pro společnost největší chyba (publikováno 30. dubna 2024, dostupné ZDE).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz