Hlavní obsah
Lidé a společnost

Česká pošta nedrží rekord v délce doručení dopisu, té britské to trvalo 107 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: shutterstock.com / Cineberg / ID2138704615 / zaplacená licence

Obrázek je ilustrační.

Během první světové války někdo poslal dopis, který byl doručen v roce 2021. Jde o skutečný příběh, kdy dopis jakoby prošel strojem času. Konečně doručen na správnou adresu, avšak do jiné doby.

Článek

Kdyby tak věci mohly mluvit, to bychom si někdy možná přáli. Vysvětlily by, dokreslily by, daly by nám jasnější představu. Závan/dotek minulosti takto mohli na vlastní kůži pocítit majitelé bytu v Crystal Palace v Londýně. Mladý pár se nestačil divit, jaká výjimečná pošta se to objevila v jejich schránce v roce 2021. Dopis, který jim přišel, byl adresován do domu, který je již dávno zbourán. Nyní se na jeho místě nachází nový bytový dům, ve kterém žijí.

Co se s dopisem tak dlouhou dobu dělo?

Podle zaměstnanců společnosti Royal Mail, která zajišťuje poštovní služby v celém Spojeném království, se jedná o výjimečný incident. Navíc si nejsou přesně jisti, jak se celá záležitost odehrála. Patrně nejznámější teorie pracuje s verzí, že dopis zapadl za nábytek někde ve třídírně v Sydenhamu. Ta pak byla nějaký čas zavřená, protože se přestavovala. A právě během tohoto procesu mohl dopis někdo najít a mlčky ho strčit znovu do pošty.

Dopis v rukou dvou mladých lidí

A tak se obálka dostala do bytu mladého divadelního režiséra Glenna a jeho partnerky. Nejdříve byli oba překvapeni, obálka vypadala zachovale. Proto předpokládali, že dopis byl odeslaný v únoru 2016. Jenže k jejich překvapení si pak všimli královského razítka a známky s podobiznou Jiřího V., tedy dědečka nedávno zesnulé Alžběty II. Až tehdy zjistili, že se jednalo ve skutečnosti o rok odeslání 1916.

Zvědavost silnější než poslušnost zákonu

Tady jen malá odbočka do práva. Podle zákona o poštovních službách z roku 2000 se jedná o zločin, pokud otevřete dopis, jehož nejste adresátem. Nejsem právník, takže těžko posuzovat tuto situaci. Každopádně mladý pár se rozhodl dopis otevřít. Asi se není čemu divit. Zvědavost byla určitě nezastavitelná. A když k tomu přičteme časovou proluku, je to na jednu stranu asi odpustitelné. Navíc oba si zaslouží určitě i pochvalu. Ihned po otevření dopisu se totiž obrátili na místní historickou společnost, jestli by nezjistila více informací o lidech, kterých se dopis týkal. Nálezce dopisu Glenn zároveň prostřednictvím tisku informoval, že pokud se najdou příbuzní, rád jim poskytne tento střípek z jejich rodinné historie.

Co se ve zmíněném dopise píše?

Některé části dopisu jsou těžko čitelné, proto není znám celý jeho obsah. Poprvé se příběh dopisu objevil v únoru 2021 v novinách South London Press a ihned zvedl vlnu zájmu veřejnosti. Lidé zatoužili dozvědět se něco víc o místní historii a lidech z Norwoodu. Před více jak 100 lety zde bylo totiž oblíbené místo pro vyšší střední třídu a stěhovalo se sem mnoho zámožných rodin.

Dopis začíná oslovením „Mé drahé Katie“. Katie Marsh byla manželka uznávaného obchodníka se známkami Oswalda Marshe, který mimo jiné často působil jako soudní znalec v případech podvodů se známkami.

Autorka dopisu Christabel Mennellová, dcera bohatého obchodníka s čajem Henryho T. Mennella, psala své kamarádce výše zmíněné Katie důvěrný dopis z Bathu, kde zrovna trávila svoji dovolenou. Dle informací rozluštěných z dopisu si Christabel stěžovala na nachlazení a prosila Katie o pomoc v nějaké záležitosti, které se dopustila ve společenském klubu. V dopise uvedla, že se cítí „docela zahanbená“ poté, když řekla, co udělala, a že se také cítí mizerně kvůli velmi silnému nachlazení.

Závěr příběhu je na nás

Jak to nakonec dopadlo a o co přesně šlo? Domluvily se ty ženy jiným způsobem, setkaly se nebo se už nikdy neviděly? Nezůstalo na jedné straně rozčarování z neodepsání a nastal konec přátelství? Šlo o pouhou malichernost, nebo důležitou životní událost? To si můžeme jen domýšlet. Skutečnost mohla být daleko barvitější nebo naopak velmi všední. A možná v tom tkví ta romantika a zájem veřejnosti o jeden znovunalezený soukromý dopis. Kam zavede fantazie vás?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz