Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Hledáme praktického lékaře a dáme mu náborový příspěvek 1 000 000 korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Stock Adobe / Igolaizola / license paid

Obrázek je ilustrační.

Přesně takový inzerát upoutal v těchto dnech mou pozornost. Milion jako nástupní bonus mě zaskočil. Město Velká Bíteš hledá praktika a nástupní odměna je bezesporu lákadlo. Jedná se ale opravdu o tak skvělou nabídku?

Článek

Tak obrovský náborový příspěvek jsem na tuzemském pracovním trhu snad ještě nezaznamenal. Patrně rekordní milionovou částku má na svědomí jedno moravské městečko – Velká Bíteš. Ta leží necelých 40 kilometrů od Brna. Navíc horentní nástupní suma není jediným lákadlem pro kandidáty z řad lékařů. Jenže má to i svá „ale“.

Jen mzda už nestačí

Nejdříve ale k samotným benefitům. Už dávno totiž neplatí, že se zaměstnanci dívají jen na mzdu. To benefity se často stávají rozhodujícím faktorem při výběru zaměstnání. A pokud nenabízíte to, co firma vedle vás (nebo něco navíc), pak fronty uchazečů rozhodně nečekejte. A jak správně poznamenala Barbora Buřínská (z rubriky Finance na Novinky.cz), lidé „pochopitelně slyší na různé finanční odměny, prémie, příspěvky na finanční produkty či na stravování…“

Můj osobní poznatek je pak kromě nárůstu zájmu o výše zmíněné benefity také častější výskyt tzv. náborových odměn. Benefity zkrátka na lidi platí – byť jde často jen o zlomek mzdy převlečený do líbivého kabátu.

Nedostatek lékařů

Podobně benefity jistě fungují i ve zdravotnictví. I tady zajímá lékaře a personál, jaké další výhody jim pracovní pozice přinese. Nemocnice a další zaměstnavatelé to mají ale o to složitější, že musí čelit výzvě v podobě nedostatku lékařů. Ti v Česku totiž stále chybějí. Mnoho z nich hledá lepší pracovní podmínky v zahraničí, odchází do soukromé praxe, či úplně mění obor. Tento trend pak tlačí nemocnice a další zaměstnavatele k marketingově promyšlenějšímu a kreativnějšímu náboru.

Milion jako motivace

A nástupní bonus ve výši milionu korun je určitě něco, co nepochybně upoutá pozornost kdekoho. Velká Bíteš ve svém inzerátu pak ještě láká na další benefity v podobě pronájmu městského bytu nebo třeba pomoci se zařízením ordinace. Ohledně zmíněného milionu však stále zůstává otázkou, zda je tato suma skutečně dostatečnou motivací pro lékaře, jejichž průměrný měsíční plat se často pohybuje i nad hranicí sto tisíc korun.

Nástrahy náborového příspěvku

Navíc při zkoumání náborového příspěvku je nutné si všímat nejen jeho výše, ale i struktury a podmínek vyplacení. Není totiž výjimkou, že se v inzerátech často o těchto detailech nedočteme. Často je totiž vyplacení bonusu spojeno se závazkem na určitou dobu. Jindy můžete čerpat bonus pouze postupně. A umím si představit i podmínku vrácení části či celé částky bonusu v případě předčasného ukončení pracovního poměru.

Budoucnost s milionovými náborovými příspěvky

Zda bude tato praxe pokračovat i nadále závisí jistě na úspěchu nebo neúspěchu náborových kampaní s těmito nabídkami v tomto čase. Je totiž možné, že se jedná jen o krátkodobé řešení problému nedostatku lékařů. Něco takového se ale také snadno může stát novým standardem, kterým budou nemocnice a města získávat do svých řad tolik žádané lékaře. Náborové příspěvky ve výši milionů korun především ve zdravotnictví pak patrně nebudou tak ojedinělé. V každém případě je důležité, aby podmínky výplat těchto nástupních bonusů byly vždy transparentní a férové.

Anketa

Myslíte si, že náborový příspěvek ve výši 1 000 000 Kč může být dostatečnou motivací pro lékaře?
Ano - jedná se o unikátní nabídku
60,7 %
Ne - s ohledem na průměrný plat lékaře
25,9 %
Nevím - záleží na okolnostech, senioritě lékaře atp.
13,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1573 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz