Hlavní obsah
Astrologie

I dnes věří lidé znamením zvěrokruhu, nepřestávám se téhle absurditě divit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik / Master1305

Obrázek je ilustrační

Narodit se o pár dní dřív, je z vás jiný člověk. I toto vyplývá z teorie znamení zvěrokruhu. Z mého pohledu se jedná o dávno překonanou teorii.

Článek

Tento týden jsem byl svědkem jednoho rozhovoru, kdy starší žena popisovala smutně vztah s jejím přibližně ročním vnoučkem.

„Víte, on je kozoroh, takže si drží od lidí docela odstup a nepustí si je k sobě. Samozřejmě nemluvím o jeho mamince a mým klukovi. K těm on se má. Ke mně je dost zdrženlivý, a to mě mrzí. Nemůžu s tím nic moc dělat,“ popisovala smutná seniorka.

Musím se přiznat, že na mě celá tato oblast působí nepochopitelně. Asi spíše jako chytrý marketingový tah různých subjektů, kteří s tímto tématem umí náramně parazitovat na lidstvu. A ne něco, čím se lidé mohou v životě opravdu řídit.

Znamení zvěrokruhu a horoskop

Alespoň v kostce, o co jde. To, jaké jste znamení, je určeno datem, ve kterém jste se narodili. Jednoduché. Ať už jste tedy Beran, Vodnář nebo Panna, patří k vašemu znamení jistá osobnostní charakteristika, která by měla sedět i na vás osobně. Nebo přesněji řečeno, měla by sedět na všechny, kteří se narodili ve stejném období a spadají pod stejné znamení. Nadstavba v tomto celém systému jsou pak horoskopy. Tedy jakási předpověď budoucnosti v řádu dní, týdnů nebo i celého roku určená právě konkrétním znamením. Typicky tak zaznamenáváme rady jako: „Blíženci, vyhněte se tento měsíc rodinným setkáním, jinak se škaredě pohádáte.“ Nebo třeba: „Berani, tento rok na vás čeká osudové setkání, které vám změní dosavadní život.“

Vědecký pohled

Tím asi zásadním argumentem, o který se názorově opírám, je ten vědecký. I touto otázkou se totiž vědci zabývali, zda opravdu něco jako znamení, která u lidí mnohé předurčují, opravdu existují. Tím se zabývala skupina vědců, kteří v jedné ze studií využili data od více než 65 000 uchazečů o zaměstnání, kteří vyplnili pod dohledem dotazník osobnostních rysů. Z tohoto počtu lidí potom sestavili čtyři skupiny, které měly vždy společné znamení zvěrokruhu. Závěr? Potvrdilo se, že mezi zúčastněnými nebyly zjištěny žádné významné rozdíly v osobnostních rysech. Výsledky této studie tedy potvrdily, že znamení zvěrokruhu nemají žádný zásadní vliv na osobnost člověka.

Psychologický pohled

Dalším argumentem může být ten psychologický. A to je pojem labeling neboli nálepkování, jak uvádí například Kohoutek ve své knize Poznávání a utváření osobnosti (2001). Tento pojem můžeme v souvislosti se znameními vnímat zjednodušeně následovně. Na konkrétního jedince je nahlíženo jako na člena jistého znamení zvěrokruhu. Jsou mu tedy automaticky přisuzovány i dané vlastnosti (tak jak to dělala seniorka v úvodu článku), a tím ho vlastně společnost nálepkuje. On sám se potom do oné charakteristiky stylizuje a upravuje své chování v souladu s těmito očekáváními. Jde tedy o něco nepřirozeného, vznikajícího z vnějšího tlaku a očekávání.

Zároveň, pokud jsem někdy četl některé horoskopy nebo bližší popis jednotlivých znamení, našel jsem povětšinou jednoho společného jmenovatele - přílišnou obecnost. Velmi obecná charakteristika, do které se vměstnal téměř každý. Nebo alespoň v některé fázi života. Osobně jsem tak našel v sobě společné prvky přibližně devíti znamení. Stejně tak horoskopy - předpověď, že tento rok prožiji velké zklamání? To je opravdu velmi pravděpodobné u téměř všech lidí, díky úmrtím v rodinách, nemocem, nestabilní ekonomice, neharmonickým vztahům, a mohl bych pokračovat.

Logický pohled

Argument logiky a zdravého rozumu nemám podložený žádným zdrojem. Jde o mou domněnku. Moje otázka zní: Opravdu by člověk vykazoval zásadní osobnostní rozdíl, pokud by se narodil 20. dubna ve 23:55 (tedy posledních pět minut ve znamení Berana) nebo deset minut poté, tedy 21. dubna (což je den, který je již spojen se znamením Býka)? Nebo pokud máte v rodině nebo mezi přáteli několik lidí se stejným znamením, řekli byste, že si jsou osobnostně takřka podobní? Já mám tedy opačnou zkušenost.

Je ale jasné, že se zastánci i odpůrci této teorie nikdy neshodnou. Tak jako existují debaty mezi věřícími a ateisty bez empiricky ověřitelných závěrů, stejně tak nemůžeme s jistotou vyvrátit ani potvrdit teorii o znameních zvěrokruhu. Přiklonit se ale na tu či onu stranu je samozřejmě svobodné právo každého z nás.

Anketa

Věříte tomu, že znamení zvěrokruhu spoluurčuje, jaký člověk doopravdy je?
ANO, rozhodně
42,9 %
NE, v žádném případě
34,7 %
NEVÍM, něco na tom možná bude
22,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 49 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz