Hlavní obsah
Lidé a společnost

I přes vstupné zdarma vydělává ikonická fontána v Evropě 37 milionů ročně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash / tommao wang / volná licence

Fontána di Trevi

To, že městu vydělá nějaké peníze muzeum, asi nepřekvapí. Ale fontána jako desetimilionový byznys ročně? Uklízecí tým v italském Římě vyloví z fontány di Trevi v přepočtu stovky tisíc korun týdně.

Článek

Pro někoho je to překrásná kulturní památka, pro mě tedy především neskutečný investiční úspěch. Možná ještě o to větší, když původní záměr fontány jen těžko mohl být z pohledu kultury tak přízemní, jako je vydělávání peněz. Jenže peníze tu vydělávány jsou a ne zrovna malé. Zároveň se ale pravděpodobně nikdo nezlobí. Řeč je tu o nádherné fontáně di Trevi.

Ikonická památka

Fontána di Trevi je jedna z nejslavnějších a nejkrásnějších fontán na světě. Nachází se v Římě, hlavním městě Itálie, a tvoří skvostný a dechberoucí prvek města. Tato fontána je známá svou bohatou a zdobenou barokní architekturou. Byla postavena v 18. století a jejím architektem byl Nicola Salvi. Název „di Trevi“ odkazuje nejčastěji na „tři cesty“. Sama fontána je totiž situována na křižovatce tří cest, které vedou ke středu Říma.

Legenda praví

Ovšem to, že je mezi lidmi tak populární, možná není způsobeno ani tak samotnou fontánou. Velká část turistů totiž místní památku navštěvuje také z důvodu, aby do ní mohli vhodit minci. To je mimochodem společné i pro mnoho dalších fontán. Jenže toto místo provází i přitažlivá legenda. Ta praví, že pokud hodíte pravou rukou přes rameno do fontány minci, jednou se určitě do Říma ještě vrátíte. Někteří také věří tomu, že po vhození mincí najdete v hlavním městě Itálie svou životní lásku.

Foto: Pexels / Jennifer

Fontána di Trevi v noci

Více než milion eur ročně

Turisté tak během roku nahází do fontány mince, které pak v součtu tvoří neuvěřitelné částky. Nejčastěji se uvádí rozpětí někde mezi jedním až půl druhým milionem euro. Tedy v přepočtu téměř 37 milionů korun. Nabízí se tedy otázka, jak s penězi naložit. Přestože jde z mého pohledu o velmi dobře fungující byznys a kdekdo by čekal, že si město peníze nechá, mile překvapí, že Italové s těmito penězi sobecky nenakládají.

Peníze na charitu

Posbírané mince totiž pomáhají potřebným. Každý týden je fontána di Trevi čištěna a během této doby jsou vytahovány i vhozené mince. Velká část výtěžku je potom věnována místním charitám, které pomáhají právě chudým rodinám v okolí. Tedy každý, kdo do Itálie přijede a zůstanou po něm ve fontáně nějaké mince, může odjíždět s dobrým pocitem, že udělal něco dobrého pro některé místní, kteří to potřebují.

Kauzy spojené s di Trevi

Bohužel často tato ikonická památka přitahuje i barbarské příběhy. Nedávno šlo například o jednu z turistek, která vyšplhala po místní fontáně. Chtěla si totiž napustit lahev vodou. Během horkých dní je také fontána lákadlem pro osvěžení se. Tedy najdou se i tací, kteří neváhají a skokem do vody riskují obdržení pokuty ve výši několik set eur.

I přes tyto drobné kaňky stojí rozhodně za to fontánu di Trevi navštívit. Místo, které leží jen několik minut od Colossea, se těší velké popularitě i během podzimních měsíců. Konec konců se můžete přesvědčit sami pohledem na živou kameru, která nás alespoň vzdáleně vtáhne na jedno z nejkrásnějších míst Itálie.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Fontána di Trevi

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz