Hlavní obsah
Umění a zábava

Češi baví, hlasují pro estonské město s vulgárním názvem, stát po něm bude muset pojmenovat letadlo

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Fondovník / AI Ideogram

Obrázek je ilustrační

Český humor znovu zabodoval. Tentokrát na mezinárodní scéně. A může za to hlasovací soutěž a známé vulgární slovo, které má ve svém názvu i jedno estonské městečko. A také ohromující humor Čechů.

Článek

Možná jste v posledních hodinách zaregistrovali informaci o tom, že národní letecká společnost airBaltic spustila pro veřejnost velmi zábavné hlasování. Lidé mají možnost volit mezi více než 200 městy v Estonsku, Lotyšku a Litvě. V každé zemi pak bude vybráno 16 měst s nejvyšším počtem hlasů a podle těchto vítězů pak bude pojmenováno celkem 48 letadel, které airBaltic pro tuto netradiční soutěž vyčlenilo. A pokud si myslíte, že tři hlavní adepti na vítězství jsou hlavní města, jste na obrovském omylu.

Vše by probíhalo standardně, kdyby nebylo Čechů

Osobně jsem tuto informaci zaregistroval nejdříve od redaktorů Taťány a Jakuba Kynčlových, kteří v úterním článku informovali o tom, že se do hlasování začínají zapojovat i lidé z naší země. Nebude asi překvapením, že si mezi dvoustovkou měst vybrali jedno menší estonské městečko nesoucí název Kunda. V té době, jak oba autoři informovali, mělo toto město s vulgárním názvem něco kolem 700 hlasů, a byla tak „těsně pod nejlepší estonskou šestnáctkou“ zajišťující propagaci vlastního jména na letadle.

Češi s výsledky zamávali během pár hodin

Někdy má ale humor nečekané výsledky, a přesně to se stalo i při hlasování v této anketě od společnosti airBaltic. Češi se smyslem pro humor a narážkou na vulgární český význam onoho slova začali pravděpodobně ve velkém hlasovat. I já osobně dostal od pár kamarádů odkaz k hlasování, a nemohl jsem si pomoct a estonské městečko jsem chtěl také podpořit. Při večerní kontrole výsledkové tabulky jsem tak očekával, že město ležící u Finského zálivu půjde výsledkově alespoň částečně nahoru. Samotná realita ale byla ještě o mnohem překvapivější než očekávání. Sami se přesvědčte v tabulce níže.

Foto: Fondovník / Výstřižek z obrazovky

Výstřižek obrazovky během pondělního odpoledne (13.8.2024) z webu airbaltic.com dokazující jasnou dominanci města Kunda.

Podmínky hlasování

Pokud byste se chtěli do hlasování zapojit také, je to velmi jednoduché. Stačí navštívit oficiální stránky vote.airbaltic.com (odkaz ZDE). Poté si vyberete, jestli chcete hlasovat pro město z Litvy, Estonska, nebo Lotyšska. Až si svého favorita vybere, stačí jen kliknout na zelené tlačítko, kde je anglicky napsáno Yes, vote for this city (= Ano, hlasovat pro toto město) a je hotovo. Svůj hlas navíc můžete jednotlivým městům dát každý den až do konce soutěže, tedy do 22. srpna 2024.

Foto: Fondovník / Výstřižek z obrazovky z webu airbaltic.com

Výstřižek z obrazovky z webu airbaltic.com při konkrétním hlasování.

Toto hlasování tak znovu ukazuje, jak internetová komunita dokáže proměnit seriózní soutěž v něco zábavného. Trochu mi to připomíná anketu Největší Čech z roku 2005, kdy se chvíli ve vedení objevoval neexistující Jára Cimrman. I v tomto případě se jedná o zábavnou záležitost a sám jsem nanejvýš zvědavý, jak celá soutěž dopadne. Ať už bude ale konečný výsledek hlasování jakýkoli, jedno je jisté – Češi si opět našli způsob, jak se zviditelnit, pobavit se na mezinárodní úrovni, a zároveň nezištně proslavit jedno místo v Estonsku a udělat z něj internetového hrdinu.

Zdroje:

  • Vote.airbaltic.com. Vote to name one of our planes after your city (dostupné ZDE).
  • Novinky.cz. Baltské aerolinky spustily nevinné hlasování. Češi rozjíždějí ďábelský plán (publikováno 13.8.2024, dostupné ZDE).
  • Novinky.cz. Sestupte a podívejte se jinam. Cimrmanova nejnižší rozhledna na světě nepřestává udivovat (publikováno 10. srpna 2024, dostupné ZDE).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz