Hlavní obsah
Aktuální dění

Volím SPOLU, ale stydím se při chování koalice směrem k ANO

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons / Topi Pigula / CC-BY-SA-4.0

Markéta Pekarová Adamová, jedna z hlavních tváří koalice SPOLU

Občas se stydím, že jsem volič SPOLU. Je to především tehdy, když vládní koalice používá podobné zbraně jako Andrej Babiš. Naposledy to bylo v kampani: Česko, pro tebe všecko.

Článek

Skoro se až stydím o tomto tématu i jen psát. Jsem volič koalice SPOLU. Nemám problém to přiznat navenek. Neznamená to ale, že schvaluji všechny kroky vlády a všem vládním rozhodnutím tleskám. To v žádném případě. Také ale vím, že preferencemi i chováním mi je (nebo dosud byla) koalice SPOLU mnohem bližší než hnutí ANO.

V poslední době mám ale pocit, jako by se mě vládní strany snažily zbavit jako voliče. Hodně z toho, co totiž nemám rád na hnutí ANO a na Babišovi, teď vlastně vidím v řadách politiků, kterým fandím. Příklad uvedu jen jeden, zato z mého pohledu velmi závažný.

Billboardy a fotky s Andrejem Babišem

Trapně jsem se cítil už v roce 2022, když bylo před komunálními volbami a koalice Spolu se vytasila s billboardem, na kterém přirovnávala Andreje Babiše k Vladimirovi Putinovi. Tady asi všichni cítíme, že i když třeba nekopeme za tým ANO, tohle je zkrátka hodně přes čáru. Putin je totiž některými označován za masového vraha. A tak bylo docela smutné pozorovat, že se nikdo z vládních politiků nechytil za nos a neuznal, že to už je přeci jen trochu moc. Naopak, třeba Markéta Pekarová Adamová dále trvala na svém, že se Babiš svým slovníkem k Putinovi přirovnal vlastně sám.

Když si odskočíme do roku 2024, zjistíme, že tu máme další výtvor jako přes kopírák. Hnutí ano si vytvořilo kampaň Česko, pro tebe všecko. Jenže si zapomnělo zaregistrovat doménu se stejným textem. A tak rychle přispěchala koalice SPOLU, doménu ceskoprotebevsecko.cz si zaregistrovala sama. Nabízelo se udělat třeba nějaký vtip a na web umístit něco zábavného. Jenže hned po otevření této webové stránky se na čtenáře usmějí dvě tváře – Andrej Babiš a Klára Dostálová. Oba s ruskými vlaječkami na tvářích a mezi nimi obří nápis: RUSKO, pro tebe všecko. Koalice SPOLU se očividně nepoučila.

S kritikou tak musel přispěchat i prezident Pavel, že tohle už je opravdu nefér a nebezpečné. A já se stále divím, že něco takového projde i přes Petra Fialu, profesora v oboru politologie. Mám za to, že tím SPOLU hodně riskuje a jednou se tímto přístupem možná spálí. Webová stránka je navíc stále aktivní, čímž vláda potvrzuje, že si za svým rozhodnutím stojí.

Pilíř kampaně SPOLU

S tím souvisí vlastně i to, co v podcastu Vlevo dole komentovala expertka na politiku Lucie Stuchlíková, která se diví nepochopitelnému přístupu koalice SPOLU. Ta totiž svou dřívější kampaň vystavěla na několika pilířích, kdy jeden z nich hlásal myšlenku, že „nejsme jako oni“ (myšleno hnutí ANO), že jsme „lepší než je Andrej Babiš“. No a pak stačí pár okamžiků a i vládní koalice se uchýlí k divým praktikám antikampaně, která má druhou stranu pošpinit. A i tady, stejně jako u prvního billboardu, se nikdo z politických stran necítí trapně, že by něco bylo v nepořádku. Petr Fiala dokonce stále dokola tvrdí, že koalice dělá kampaň jen „pozitivní“ a přímo ke zmíněné grafice, na které je Babiš s Dostálovou, se vyjadřuje nekriticky: „Touto formou je to namístě.“

Trochu mi to připadá, jako by si teď vládní politici mnuli ruce, jak se jim povedlo vypálit Babišovi rybník, a na web s heslem opoziční kampaně umístit vlastní nechutný obrázek. Ano, povedlo se jim to a možná jim to připadá vtipné. Ale některým nám, jejich voličům, to vtipné nepřijde. Stydíme se za to a chceme se od toho distancovat.

Posílám tak na dálku jako volič SPOLU své vládě vzkaz, že mi toto rozdmýchávání sporů není příjemné a že jako volič jsem náročnější na to, co moji svěřenci v čele naší země předvádí.

Zdroje:

  • Vlevo dole. Krize v TOP 09. Pekarová zažívá nejtěžší okamžiky kariéry (publikováno 8. května 2024, dostupné ZDE).
  • Aktuálně.cz. Hnutí ANO si nezaregistrovalo doménu s heslem kampaně, koalice Spolu toho využila (publikováno 2. května 2024, dostupné ZDE).
  • Novinky.cz. Pavel: Antikampaň Spolu je nefér a nebezpečná (publikováno 2. května 2024, dostupné ZDE).
  • Seznam Zprávy.cz. Jak na Babiše? Zatím jen billboardy. Na výlety za voliči není čas, říká Bartoš (publikováno 10. srpna 2022, dostupné ZDE).
  • Novinky.cz. Babiš se přirovnal k Putinovi sám, řekla šéfka TOP 09. Jste zoufalí, reagovala Schillerová (publikováno 14. srpna 2022, dostupné ZDE).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz