Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jde ukrást 540 milionů v hotovosti? Jeden Čech to nedávno dokázal, dodnes je hledán

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Shutterstock / J7V5 / license paid

Obrázek je ilustrační

Krádež století, neuvěřitelný počin, nejsnadnější loupež. Všechno to jsou přívlastky spojené s jedním příběhem obyčejného českého občana, který dokázal ukrást víc než půl miliardy korun. V hotovosti.

Článek

Stačilo deset minut, jeden paleťák a dvě nálepky.“ Tak přesně tohle bylo potřeba ke krádeži půl miliardy korun, okomentoval v podcastu Hlasy zločinu novinář Jakub Kvasnička. Celý příběh je navíc tak unikátní, že nebýt důkazů, někteří by možná ani nevěřili, že se skutečně stal.

Nenápadný kluk i pracovník

Psal se rok 1974. V oblasti mezi městy Ústí nad Labem a Liberec se tehdy narodilo nenápadné dítě. František. Vyrůstal v okolí České Lípy. Dnes o jeho dětství a dospívání moc nevíme. Ničím totiž nevyčníval. Lidé z okolí ho znali jako introvertního chlapce a rezervovaného člověka.

Ze svého osobního života nikdy nic moc nesdílel,“ popisovali zpětně jeho kolegové. Byl to úplně normální „bezpečák“. Brýle, silnější postava, větší břicho, obyčejné oblečení. Žil v panelákovém bytě v Praze. Už jako mladík ale vykazoval vysoké známky nadprůměrné inteligence. Rád navíc cestoval do zahraničí (USA, Velká Británie, Maďarsko) a lákaly ho i technologie.

Výcvik přežití v Izraeli

V dospělosti se navíc František Procházka začal zajímat také o přežití v přírodě. Tento zájem ho zavedl až do Izraele, kde absolvoval specializovaný výcvik přežití. Mnozí se domnívají, že právě pobyt v Izraeli, zemi s vysokou mírou bezpečnostních opatření a složitými geopolitickými vztahy, na něj mohl mít silný dopad. Tento kurz mu poskytl teoretické i praktické dovednosti, které mu později usnadnily plánování a realizaci krádeže. Alespoň to si dnes myslíme.

Zaměstnání v bezpečnostní agentuře

V létě roku 2007 František nastoupil do bezpečnostní agentury G4S. Agentura vlastnila vozy, kterými svážela z obchodů hotovost na předem určená místa. Jedno takové místo bylo i v Praze na Žižkově, kde začal pracovat právě František. Ke konci roku, kdy lidé začali v předvánočním čase více utrácet, se samozřejmě objem převážených peněz výrazně navýšil. V agentuře pak pracovníci peníze přepočítávali. Ty následně putovaly do bankomatů, nebo byly rovnou odeslány dodávkami do bank. František ze začátku pracoval pod dohledem kolegy, ale brzy se ukázalo, že je schopný pracovat samostatně, takže nebylo pro některé překvapením, když dostal zodpovědnost vést sobotní směnu 1. prosince 2007. Tedy přibližně čtyři měsíce poté, co do G4S nastoupil.

Foto: Wikimedia Commons / Antal Miklós / CC BY-SA 4.0

Dodávka s logem firmy G4S

Průběh loupeže

V sobotu ráno tak František nastoupil na směnu. Nebylo to nic neobvyklého, pracovalo se i přes víkendy. Když se potkal ráno s vrátným, klidným hlasem mu řekl, že dnes odjede část peněz, pro které si přijede firemní dodávka. Ani to nebylo nic neobvyklého, takže sám vrátný celý plán nijak nezhatil. Kolem půl deváté ráno se František pustil do práce. Vše začalo nedokonalým zalepením kamery. Hned poté začal nakládat peníze. Dodnes tak máme z této jeho akce kamerový záznam.

Po naložení vzal ruční paletový vozík a převezl asi 400 kilo bankovek různé hodnoty k připravené dodávce. To bylo několik minut před devátou hodinou ranní. Tam penězi dodávku naplnil a řidič i s cenným nákladem se přes nic netušícího vrátného dostal z areálu zase pryč. A to přesně s 540 891 700 korun. Vrátný přitom ani nepoznal, že se nejedná o firemní vůz. Na bílém Volkswagenu totiž byla nalepena loga firmy. Řidič dodávky, ke kterému se ještě vrátíme, nevzbudil podezření ani libereckou poznávací značkou, a ani parkovacím manévrem, který se mu díky nervozitě povedlo úspěšně provést až na třetí pokus.

Dlouhé čekání na konec směny a následné zmizení

A teď se dostáváme k opravdu zajímavé situaci. Dodávka je pryč, František Procházka má hlavní úkol úspěšně za sebou. A co dělá ihned poté? Nic neobvyklého. Jeho směna dál trvá. Několik dalších hodin tak musí vydržet na místě činu. Vyhlíží jistě konec směny a snaží se chovat, jako by se nic nestalo. Po pár hodinách pak předává směnu kolegovi a opouští pracoviště. Krádež byla objevena až následující den v neděli ráno. To už je ale František Procházka dávno na útěku.

Řidič dodávky

Řidič dodávky, kterým byl podnikatel Milan Čermák, byl později ztotožněn a dopaden. Trestní minulost už měl za sebou. Na jaře roku 2008 pak u něj policisté našli tři miliony korun v hotovosti. V jeho PC pak později i loga právě zmíněné společnosti. Také díky lokaci jeho mobilu bylo později potvrzeno, že se v době krádeže pohyboval v blízkosti místa činu.

Byl nejdříve vzat do vazby, kterou ale po přibližně šesti měsících opustil. Jeho manželka totiž přispěchala s kaucí deset milionů korun, a tak se Čermák dostal na svobodu. V lednu 2012 byl ale na devět let pravomocně odsouzen, a v dubnu 2012 se tak znovu objevil ve vazbě. Jenže přišel červen 2016, tedy přibližně čtyři roky poté, a Čermák byl znovu propuštěn na svobodu. Tentokrát podmíněně. K činu se ale nikdy nepřiznal. O penězích nic neví. Alespoň to tedy tvrdí.

Co se dělo poté s Procházkou

Jestli dopadl Procházka lépe než Čermák, nevíme. Když se totiž vrátíme zpět k Františkovi Procházkovi, ten už byl v době nedělního ohlášení krádeže dávno na útěku. Naposledy byl oficiálně spatřen na letišti v německém Frankfurtu. Tam ale jeho stopy v roce 2007 končí. I on dostal spolu s Čermákem devítiletý trest. Dodnes ho ale nikdo nedopadl. Existuje spousta teorií, že byl spatřen v Dominikánské republice, nebo na jiných místech v exotice. Žádná z těchto zpráv se ale nikdy nepotvrdila. Dnes ani nevíme, jestli je Procházka stále naživu.

Otazníky nad celým případem

Otazníků a nezodpovězených otázek nad celým případem je možná i proto dodnes celá řada. Neumíme je ale potvrdit, ani vyvrátit. Byl František pouze malým pěšákem v mnohem větší hře? Rozdělili si peníze jeho spolupachatelé a poslali mu je do zahraničí na účet? Nebo si čtyřistakilový balík bankovek vzal do zahraničí s sebou sám Procházka a postupně je měnil ve směnárnách? Může mít v celém příběhu prsty i sama agentura, které nakonec většina peněz byla vyplacena z pojistky? Žije vůbec František Procházka?

Na tyto otázky budeme ještě asi dlouho hledat odpověď. Jisté je, že se Františkovi Procházkovi povedlo něco neuvěřitelného. Během loupeže nikoho nezabil, a dokonce ani nezranil. Možná i proto mu někteří lidé fandí a užívání peněz mu přejí. Jeho příběh je navíc tak populární, že o něm byl natočen díl Krádež století ve velmi populárním českém seriálu Případy 1. oddělení.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz