Hlavní obsah
Sport

Je tu velká šance, že si to dvě české tenistky rozdají o titul na US Open. A taky o 67 milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Obrázek je ilustrační

Po tom, co Markéta Vondroušová ovládla Wimbledon, je tu šance pro český tenis na další grandslam. Tentokrát je to US Open. Navíc v ohni máme hned dvě želízka. A šance, že se obě potkají v samém finále, je poměrně vysoká.

Článek

Srdce českého tenisového fanouška musí plesat. Po tom, co byl totiž zvyklý hodně vysoko v turnajích vidět Kvitovou, Plíškovou nebo třeba Šafářovou, přebírá tuhle štafetu mladší generace. Na grandslamu v New Yorku teď řádí čtyřiadvacetiletá Vondroušová, která vyhrála čtyři zápasy v řadě jen s jedinou ztrátou setu. Totožnou cestu měla i o tři roky starší Muchová, která taktéž ztratila set až ve čtvrtém zápase. Obě tak postoupily mezi osmičku nejlepších.

Cesta za úspěchem

Cesta pavoukem je navíc pro obě docela přívětivá. Tedy minimálně z pohledu, že na sebe obě Češky nenarazí dřív než ve finále. Muchová se navíc po prohře aktuálně nejlepší hráčky na okruhu WTA polky Swiatek v případném semifinále postaví lepší z dvojice Ostapenko - Gauff. Obě jsou určitě hratelnější než úřadující světová jednička.

Sázkové kanceláře věří českému úspěchu

Některé favoritky už navíc v turnaji nepokračují. O to víc se tedy otevírá cesta k vysněnému trůnu těm ostatním. Ze hry už je světová jednička Swiatek, hráčka číslo tři domácí Američanka Pegula, a také světová pětka z Tuniska. Na obě naše hráčky navíc čekají přijatelné soupeřky ve čtvrtfinále. Největší tuzemské sázkové kanceláře tak odhadují postup mezi čtyřku nejlepších jak pro Muchovou, tak i Vondroušovou. A pak už zbývá jen poslední krok pro vysněné finále.

Boj o miliony dolarů

A nehraje se tu jen o tenisový úspěch, jak už to ve sportu bývá. Ale samozřejmě také o ten finanční. A není překvapením, že dotace turnaje je na těch s označením „grandslam“ opravdu štědrá. Už jen samotný postup mezi osmičku nejlepších zajistil oběma českým kometám 455 000 dolarů (přibližně 10 milionů Kč). Obě tak, i když to navenek těžko přiznají, musí pokukovat po nejvyšším stupínku - tedy prize money za vítězství v turnaji, které je rovno 3 milionům dolarů. Tedy něco kolem 65 milionů korun. Stříbrná hráčka si pak odnese přesně polovinu.

Muchová vs. Vondroušová

Samotné finále mezi českými tenistkami by bylo opravdu pikantní. A to hned z mnoha důvodů. Pominu-li, že už jen česko-české finále je něčím unikátní, zajímavá je i vzájemná bilance. Muchová s Vondroušovou totiž proti sobě v posledních pěti letech hrály jen dvakrát. Před pěti lety zvítězila ve Stuttgartu Vondroušová, letos v Indian Wells to byla naopak Muchová. Vondroušová je oproti Muchové levačkou, což je v tenise často považováno za výhodu. Na druhou stranu právě levý loket Vondroušové byl důvodem, proč odstoupila na turnaji ze čtyřhry. Šetří ho totiž pro singlové zápasy.

Pochvala oběma už nyní

Každopádně to, že se něco takového děje, je pro český tenis moc dobře. Tak jako jsme ve fotbale potřebovali vzory jako Pavla Nedvěda a Petra Čecha, stejně tak potřebujeme pro dospívající generaci ženské ikony, jakými Markéta Vondroušová i Karolína Muchová určitě jsou.

Byť je tedy od vítězství v turnaji dělí ještě tři výhry a je jasné, že se to nemůže podařit oběma zároveň, osobně se domnívám, že i případná prohra v nejbližším zápase (který obě čeká 6. září) nezmění nic na pochvale, kterou si za dosavadní účast na turnaji zaslouží už dnes.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Karolína Muchová

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz