Článek
V předvánočním čase se vždy snažím s manželkou a někdy i s dětmi navštívit co nejvíce vánočních trhů v Česku. Kromě Prahy, kde bydlíme, jsme letos zvládli už i moravskou ochutnávku Olomouce a Brna. Trhy jsou pro nás obvykle něco víc než jen stánky s punčem a trdelníky. Rádi totiž cestujeme a poznáváme města v jiném kabátu než obvykle. A v tom vánočním vypadají města opravdu úchvatně.
Brno nás nadchlo svou otevřeností pro děti
Zatímco z Prahy mám často subjektivní pocit, že cílí spíš na turisty a peněženky dospělých, v Brně nás tento víkend mile překvapilo, kolik je toho připraveno pro ty nejmenší. O to víc nás mrzelo, že jsme zrovna děti nechali doma. Nehoupací houpačky, které se dostaly i do televizních novin na Nově, byly na všech místech obsazeny právě šťastnými dětmi. Na jiném místě se děti mohly svézt dětskou tramvají nebo vláčkem a nechyběly ani dětské kolotoče. Na rohu Dominikánského náměstí se navíc i samy děti do Vánoc zapojily. A to prodejem vlastních produktů, které ručně vyrobily. Na chvíli tak člověk skoro zapomněl, že hlavní motivací stánkařů je pochopitelně co největší zisk.
Spirály, chipsy a přemrštěné ceny
Touhu po zisku už šlo ale poměrně čitelně rozpoznat u jídla. A je to pochopitelné. Pronájem stánků na náměstích něco stojí. Výměnou za to ale zase nemusíte v rámci marketingu dělat skoro nic. Lidé vám přijdou sami od sebe. Tak už jen dobře nastavit ceny. Kromě různých luxusních záležitostí i tradičních vánočních pochutin nás ale zaujalo, za kolik se dá prodat obyčejná brambora. Ano, čtete správně. Sice tedy různě upravená, ale stále jen brambora. Někteří si je kupují a jsou za ně ochotni zaplatit nekřesťanské částky.
V Brně jsme například narazili na prodej klasických bramborových „chipsů“. Malý kornout za pár desítek korun, ten větší rovnou za stovku. A jeho váha? Odhadem něco kolem 200 gramů, což odpovídá jedné lehce větší bramboře. Člověk to ale díky objemu nepozná, protože mu prodejce celý kornout naplní, takže ve vás vzbudí dojem, že jste dobře nakoupili.
Mnohem očividnější „zlo“ jsme ale zažili na domácí půdě, tedy na Staroměstském náměstí v Praze. Tam se totiž prodávaly mezi lidmi velmi oblíbené bramborové spirály. Ty se tvoří z jedné brambory kráječem, a poté se celá brambora navleče na špejli a osmaží. O mírném zdražení produktů o cca 10 % na těchto trzích nedávno informovaly Seznam Zprávy, což můžu i osobně potvrdit. Na úvodní fotce ve stejném článku si můžete všimnout reklamy na bramborové spirály, které letos podražily o deset korun. V Praze tak za jednu bramboru, ze které vám někdo udělá spirálu, zaplatíte také stovku.
Přemýšlejme, za co platíme
A tak je třeba zmínit znovu stejný mechanismus, který nemáme rádi a který ale stejně každoročně podporujeme. Nesouhlasíme s předraženým zbožím, ale přesto ho kupujeme. A tím ho předražené udržujeme. V žádném případě přitom nechci plošně bojkotovat koupi jídla na vánočních trzích. Koneckonců i vůně některých jídel je součástí trhů a dává jim nezaměnitelnou atmosféru. Občas si jen říkám, kam až se některé ceny mohou vyšplhat. A pokusit se to zastavit můžeme jen my. A to tím, když v naše případě například čtyřčlenná rodina nebude ochotna zaplatit za čtyři obyčejné brambory čtyři stovky. Protože to už je přeci přes čáru. Alespoň tedy pro někoho.
Anketa
Zdroje: seznamzpravy.cz, tn.nova.cz