Hlavní obsah
Sport

Jen za účast v Melbourne dostala skoro 2 miliony, teď hraje Nosková ještě o mnohem víc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik / Free license

Obrázek je ilustrační

Jen za vkročení na hřiště dostala přibližně 1,8 milionu. I kdyby zápas rychle prohrála. Teď ale čeká naši tenistku čtvrtfinálový zápas, ve kterém jde nejen o sportovní úspěch, ale i obrovské peníze.

Článek

Tenisový svátek. I tak bych jako fanoušek ženského tenisu nazval tyto dva probíhající týdny. Aktuálně totiž probíhá jeden z nejvýznamnějších tenisových turnajů na ženském okruhu WTA. Ty nejlepší hráčky se sjely do Melbourne v Austrálii, kde jsme svědky prvního grandslamu této sezony – Australian Open.

Devět českých tenistek

Nejdříve je tedy třeba pochválit český tenis – respektive každou konkrétní tenistku, která hájí v Austrálii kromě svého jména i barvy naší vlajky. Celkem devět tenistek se probojovalo na hlavní turnaj, což odkazuje na fakt, že tenis v Česku umíme. Ať už se našim hráčkám v prvním kole dařilo, nebo ne, jen za účast v turnaji si odnášejí 120 000 australských dolarů (australský dolar je přibližně 15× silnější než naše koruna).

Tenisový úspěch Noskové

Turnaj v těchto dnes dospěl až do čtvrtfinále. Mezi osm nejlepších tenistek se probojovaly i dvě Češky. Teprve devatenáctiletá Linda Nosková a aktuálně jedenáctá nejlepší hráčka na světě Barbora Krejčíková. Ta bohužel neúspěšně vyzvala v úterním zápase druhou nejlepší hráčku světa – Arynu Sabalenkovou. O poznání přívětivější los má ale mladičká česká kometa Linda Nosková. Té bude v cestě stát Ukrajinka Dayana Yastremenska, až třiadevadesátá hráčka světa. Ty se o postup do semifinále utkají 24. ledna v ranních hodinách (dle SEČ).

Finanční úspěch českých tenistek

Součástí tenisu jsou také finanční odměny, které hráči a hráčky za úspěchy dostávají. Obzvláště, pokud jde o velké turnaje, které jsou samozřejmě dotované mnohem štědřeji. Není pak divu, že i pokud je tenista zraněný, přesto na turnaj přijede a do prvního zápasu nastoupí, i když jej po pár výměnách vzdá. I toho jsme byli v posledních letech na některých turnajích svědky. Stále tak nad tímto jednáním tenistů probíhají rozporuplné diskuze.

Linda Nosková se už ale pohybuje v jiných číslech. Za pouhou účast ve čtvrtfinále získává 600 000 australských dolarů (tedy téměř 9 milionů korun). Zároveň, pokud se jí povede zvítězit a následně i uspět v semifinále, bude na ní čekat další obří odměna. Vítězka turnaje si totiž odnáší v přepočtu 47 milionů korun. Na stříbrnou hráčku pak čeká přibližně 26 milionů korun.

Pozadí finančních odměn

Jenže i ve světě sportu se platí z výdělků daně a pro tenistky platí samozřejmě to stejné. Není novinkou, že daně v rámci tenisu seberou hráčům i polovinu jejich odměny. O to větší tlak je pak na samotné hráče a hráčky vyvíjen, protože si dobře uvědomují nemožnost hrát tenis na nejvyšší úrovni do důchodového věku. Tedy na nějaké vyšší tenisové výdělky mají relativně omezený čas.

Příjemnou změnou také je, že v rámci odměn v tenise už jsme si zvykli na to, že muži i ženy dostávají poměrově stejné částky za úspěch. Pokud se divíte, tak dříve tomu tak opravdu nebylo. Muži dostali za výhru stejného turnaje více peněz než ženy. Argumentace se nejčastěji ubírala směrem k vyšší sledovanosti a zábavnosti mužského tenisu, ale ve výsledku to nedávalo vůbec smysl.

Ať už tedy zápas naší tenistky dopadne jakkoliv, už teď je namístě mluvit o obrovském úspěchu českého tenisu, který má znovu blízko k ovládnutí jednoho z nejsledovanějších tenisových turnajů v roce. Ještě stále totiž máme v ohni jedno želízko.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Barbora Krejčíková
Linda Nosková

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz