Hlavní obsah
Sport

Krejčíková dostane balík peněz, který průměrný Čech vydělá za 154 let

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik / Free license

Obrázek je ilustrační

Česká tenistka slaví dva obrovské úspěchy – ten sportovní, i ten finanční. Výhra Wimbledonu je totiž sportovním i finančním snem všech tenisových sportovců.

Článek

Červenec 2024 a finále Wimbledonu. Dlouho očekáváná a každý rok opakující se tenisová událost, která jen málokoho nechává chladným. Jeden z nejoblíbenějších tenisových svátků tentokrát přinesl radost i všem českým fanouškům, a to díky účasti skvělé Barbory Krejčíkové. Její první finále na wimbledonské trávě a neskutečný úspěch jak sportovní, tak i finanční.

Nejprestižnější tenisový turnaj na světě

Wimbledon je jedním z nejprestižnějších tenisových turnajů na světě. Jde o vůbec nejstarší turnaj, který je specifický travnatým povrchem, bílým oblečením hráčů a hráček, a často také vysokou návštěvností relativně známých tváří, jako jsou třeba David Backham, Brad Pitt, nebo třeba Emma Watson. Nelze samozřejmě zapomenout i na zástupce britské královské rodiny. Prestiž samotnému turnaji přidává i prize money – tedy peníze vyhrazené jako odměna pro ty nejlepší hráče.

Přes 81 milionů korun pro vítěze

Rok 2024 je pro vítěze Wimbledonu obzvláště štědrý. Oproti předešlému roku si totiž vítěz odnáší o 14,9 % více prostředků než rok minulý. Poražený dokonce o 19,1 %. Jakou částku tedy pořadatelé nachystali pro tenisty? Pro vítěze je to pohádkových 2,7 milionu britských liber (GBP). Poražený finalista si odnáší 1,4 milionu. Pokud tyto částky převedeme na naši měnu, výhra 2 700 000 GBP pak odpovídá dle převodníku na webu kurzy.cz částce 81 237 600 korun. Poražený finalista se pak těší přibližně ze 42 milionů korun.

Srovnání s průměrnou mzdou v ČR

Zajímavý výsledek pak nabízí srovnání výhry na Wimbledonu s průměrným ročním výdělkem běžného Čecha. Všichni samozřejmě víme, že srovnávat pracovní život tenisty a člověka, který chodí 8 hodin denně do běžné práce, není úplně tak šťastný. I co se týče odměňování. V Česku jsme nejčastěji zvyklí na přibližně stejnou mzdu každý měsíc, zatímco výdělky tenistů jsou výrazně volatilnější s ohledem na úspěch v jednotlivých turnajích.

Přesto proveďme alespoň pro zajímavost jednoduché srovnání. Očekávaný průměrný plat pro rok 2024 byl v Česku stanoven na 43 967 korun měsíčně. Pokud tedy vydělíme částku 81 237 600 korun právě tímto průměrným platem, dostaneme se na číslo 1848 (měsíců), které odpovídá zmíněným 154 letům. Odměna poražené finalistky pak odpovídá přibližně 80 letům.

Zajímavosti o odměnách ve světě tenisu

K odměňování ve Wimbledonu přidám ještě několik zajímavostí.

  • Stále rostoucí odměny - finanční odměny v tenisovém turnaji stále rostou. Například srovnání s rokem 1974 (tedy před padesáti lety) je až úsměvné. Tehdy si výherkyně turnaje odnesla 7 000 GBP.
  • Rozdíly mezi pohlavími - ačkoli dnes jsou odměny pro muže a ženy ve Wimbledonu stejné, rozhodně tomu tak nebylo vždy. Rovnost odměn byla zavedena až v roce 2007, což je zajisté krok správným směrem.
  • Daně – značnou část z výhry tenisté odvedou na daních. Uvádí se, že na Wimbledonu zůstane vítězům přibližně polovina ze zmíněné výhry.

Ale zpátky ke Krejčíkové. Jako čeští fanoušci můžeme a musíme být na její wimbledonskou cestu rozhodně pyšní. Inspirativních lidí, kteří navíc zvyšují zájem veřejnosti o sport, totiž není nikdy dost.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz