Hlavní obsah
Názory a úvahy

Mám rozporuplné pocity z příletu Pavla Zachy do nároďáku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Vytvořeno generátorem umělé inteligence Deeply

Obrázek je ilustrační

Rozpaky z možného příletu Zachy jsou namístě. V anketě se ptám na to, zda byste jeho přílet podpořili, nebo si naopak myslíte, že by jeho účast v nároďáku uškodila. Oba názory jsou relevantní.

Článek

Pavel Zacha. Bezesporu jeden z nejlepších českých hokejistů současnosti. Zároveň ale také jméno, které je často negativně skloňováno v souvislosti s národním hokejovým týmem. A právě národní mužstvo by měl Zacha na aktuálně probíhajícím šampionátu možná posílit. Máme mít z toho radost, nebo rozpaky? Pojďme se na to podívat od začátku.

Pavel Zacha

To, že se jedná o bezesporu velmi talentovaného hokejistu, prozrazují čísla.

  • Devět. Přesně tolik sezon už odehrál rodák z Brna v nejlepší lize světa – NHL. To je známka toho, že s nejlepšími umí držet krok. Navíc v posledních letech se stále zlepšuje, což dokazují skvělé statistiky.
  • Padesát devět. Tak přesně tolik kanadských bodů nasbíral Zacha v poslední sezoně za Boston Bruins v NHL. Vylepšil si tak svůj osobní rekord z minulého roku. A to přesně o dva kanadské body. Mezi Čechy v NHL skončil v bodování na druhém místě hned za spoluhráčem Pastrňákem. Poslední roky tak opravdu válí.
  • Dvacet jedna. Přesně tolik branek nastřílel v posledních dvou sezonách. Nikdy předtím se v zámoří přes dvacet gólů nepřehoupnul. I to dokazuje, v jaké skvělé formě se nyní Zacha nachází.

Minulost a současnost

Není tak divu, že po přestupu z New Jersey do Bostonu si ho tamní fanoušci v posledních dvou letech velmi oblíbili. Stal se totiž pevným členem základní sestavy a důležitým prvkem pro boje o Stanley Cup. Jiné už je to ale u fanoušků v Česku. Jedni ho neřeší, druzí mu ale vyčítají, že už tolikrát odmítl reprezentaci. A téměř pod každým článkem najdete negativní komentáře, že v reprezentaci nemá co dělat.

V posledních hodinách ale média zaplavila veřejný prostor informací, že Zacha chce na Mistrovství světa v ČR přijet a náš nároďák posílit. Samozřejmě důvodů k radosti je hned celá řada. Zacha by opravdu mohl pomoci při boji o medaili. Jeho čísla, jak jsem uváděl výše, jsou opravdu impozantní. Navíc pokud by spolu s ním přiletěl i Pastrňák, tohle duo se z posledních dvou let velmi dobře zná a vzájemná kooperace by mohla přinést užitek.

Negativa

Pokud by nároďák nakonec posílil, může ale také způsobit více škody než užitku.

  • Tak zaprvé, pokud by opravdu přiletěl, znamená to, že ho trenér Rulík chce do základní sestavy. Jeden z dalších hráčů by tak automaticky musel z kola pryč. Jenže kdo? Jako levé křídlo by měl odejít už několikagólový Stránský? Nebo nejrychlejší bruslař Flek? To si lze jen těžko představit.
  • Druhá věc je odpočinek a aklimatizace. Ještě v sobotu večer jsme neměli informaci o výstupní zdravotní prohlídce Zachy, kterou musí úspěšně projít, abych mohl přiletět. Má za sebou náročnou sezonu v NHL. Jen v základní části stihl odehrát 78 zápasů. Další přidal ve vyřazovacích bojích. Dostat se z Bostonu do Prahy zabere také nějaký čas. A poradit si s šestihodinovým posunem? To jistě také také není otázka jednoho dne. Zůstávají tak otazníky nad tím, zda by byl fyzicky, tak jako ostatní hráči z NHL, opravdu připravený.
  • Zároveň je také jistým rizikem to, jak by ho přijala kabina. Všichni moc dobře vědí, že reprezentaci vždy odmítal. Ať už k tomu měl jakékoliv důvody. A narušení dobré party je jistě to poslední, co by si sám trenér přál.

A tak otázka, jestli Zacha má, nebo nemá posílit české mužstvo, je opravdu namístě. Osobně mám z jeho možného příletu rozporuplné pocity. Vy svůj názor můžete vyjádřit v anketě níže.

Anketa

Podpořili byste účast Pavla Zachy v národním týmu?
ANO, bylo by to skvělé
57,2 %
NE, v týmu nemá místo
25,7 %
NEVÍM, názorově jsem někde uprostřed
17,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9102 čtenářů.

Zdroje:

  • Aktuálně.cz. Zacha odmítl MS tolikrát, že to není náhoda, říká Rulík. Jandačův postoj ale nesdílí (publikováno 14. září 2023, dostupné ZDE).
  • NHL.com. Pavel Zacha (dostupné ZDE).
  • Český hokej.cz. A-tým: Dvojice z Bostonu chce jet, říká Nedvěd. Čeká se na výstupní prohlídky (publikováno 18. května 2024, dostupné ZDE).
  • Sport.cz. Pastrňák i Zacha chtějí na MS. Jsou obouchaní, ale přiletět by mohli v pondělí, řekl Nedvěd (publikováno 18. května, dostupné ZDE).
  • iDnes.cz. Zacha jde do Bostonu za Pastrňákem. New Jersey jej vyměnilo za Haulu (publikováno 13. července 2022, dostupné ZDE).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz