Hlavní obsah
Jídlo a pití

Meloun jako letní salmonelová bomba

Foto: Freepik / volná licence

Obrázek je ilustrační

Meloun patří mezi naše nejoblíbenější letní pochutiny. Už málo se ale ví, že může být při nevhodném konzumování také nositelem salmonely.

Článek

Meloun je pro mnohé z nás symbolem léta. Ledově vychlazený kousek dokáže potěšit kdejakého strávníka, navodit pocit dovolené a zpříjemnit letní dny. Málokdo z nás už ale ví, že má toto ovoce, či zelenina i svou odvrácenou stránku. A té bychom měli věnovat alespoň část naší pozornosti. Řeč je tu o salmonele. Meloun totiž patří mezi nejrizikovější plodiny, pokud jde o salmonelu. Není to mýtus, ale opakovaně potvrzovaná skutečnost.

Proč zrovna meloun?

Na rozdíl od jablka nebo banánu neleží meloun na stromě. Vyrůstá na zemi, kde je v přímém kontaktu s půdou, hnojem, zavlažovací vodou i zvířaty. A právě to je ten problém. Jeho slupka je totiž tvrdá a v detailu i hrbolatá, a proto se na něm skvěle drží bakterie. Právě ve chvíli, kdy si tedy vezmete nůž a meloun rozkrojíte, se mohou tyto bakterie velmi lehce přesunout dovnitř, a kontaminovat tak sladkou dužinu. A tam mají ideální podmínky – vlhko a teplo.

Jinými slovy, pokud necháte nakrájený a pořádně neomytý meloun pár hodin na stole, vytváříte pro bakterie dokonalé prostředí. Právě proto americké Centers for Disease Control and Prevention (CDC) melouny (odrůdy cantaloupes) pravidelně zařazují mezi potraviny spojené s epidemií salmonelózy. Podobně i evropský úřad EFSA varuje, že právě melouny a další plodová zelenina jsou častým nosičem salmonely. Informoval o tom například Státní zdravotní ústav (SZU).

Osvětu se na sociálních sítích snaží dělat i biochemička Karolína Fourová, která se zabývá výživovým poradenstvím .

Dá se tomu předejít?

Ano. Riziko je možné zásadně snížit, pokud se dodrží několik jednoduchých kroků:

  • Meloun omýt, a to pořádně, ideálně kartáčem, i když se zdá možná nelogické, že kůru melounu stejně nejíme.
  • Použít čistý nůž a prkénko, aby se bakterie, pokud na melounu přesto nějaké zůstaly, nepřenesly z povrchu dovnitř.
  • Meloun skladovat v lednici a nenechat ho dlouho na slunci. Jak bylo zmíněno výše, právě teplo podporuje množení bakterií, je tak dobré se tomuto vyhnout.

Osvěžení s varováním

A tak určitě nejde o to, abychom melouny přestali jíst. Byla by škoda ochudit se o takovou lahůdku. Ale stejně jako víme, že syrové maso musíme pořádně tepelně zpracovat, měli bychom mít v hlavě i to, že meloun může být riziková plodina, pokud si s jeho přípravou nedáme pozor.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz