Článek
Meloun je pro mnohé z nás symbolem léta. Ledově vychlazený kousek dokáže potěšit kdejakého strávníka, navodit pocit dovolené a zpříjemnit letní dny. Málokdo z nás už ale ví, že má toto ovoce, či zelenina i svou odvrácenou stránku. A té bychom měli věnovat alespoň část naší pozornosti. Řeč je tu o salmonele. Meloun totiž patří mezi nejrizikovější plodiny, pokud jde o salmonelu. Není to mýtus, ale opakovaně potvrzovaná skutečnost.
Proč zrovna meloun?
Na rozdíl od jablka nebo banánu neleží meloun na stromě. Vyrůstá na zemi, kde je v přímém kontaktu s půdou, hnojem, zavlažovací vodou i zvířaty. A právě to je ten problém. Jeho slupka je totiž tvrdá a v detailu i hrbolatá, a proto se na něm skvěle drží bakterie. Právě ve chvíli, kdy si tedy vezmete nůž a meloun rozkrojíte, se mohou tyto bakterie velmi lehce přesunout dovnitř, a kontaminovat tak sladkou dužinu. A tam mají ideální podmínky – vlhko a teplo.
Jinými slovy, pokud necháte nakrájený a pořádně neomytý meloun pár hodin na stole, vytváříte pro bakterie dokonalé prostředí. Právě proto americké Centers for Disease Control and Prevention (CDC) melouny (odrůdy cantaloupes) pravidelně zařazují mezi potraviny spojené s epidemií salmonelózy. Podobně i evropský úřad EFSA varuje, že právě melouny a další plodová zelenina jsou častým nosičem salmonely. Informoval o tom například Státní zdravotní ústav (SZU).
Osvětu se na sociálních sítích snaží dělat i biochemička Karolína Fourová, která se zabývá výživovým poradenstvím .
Dá se tomu předejít?
Ano. Riziko je možné zásadně snížit, pokud se dodrží několik jednoduchých kroků:
- Meloun omýt, a to pořádně, ideálně kartáčem, i když se zdá možná nelogické, že kůru melounu stejně nejíme.
- Použít čistý nůž a prkénko, aby se bakterie, pokud na melounu přesto nějaké zůstaly, nepřenesly z povrchu dovnitř.
- Meloun skladovat v lednici a nenechat ho dlouho na slunci. Jak bylo zmíněno výše, právě teplo podporuje množení bakterií, je tak dobré se tomuto vyhnout.
Osvěžení s varováním
A tak určitě nejde o to, abychom melouny přestali jíst. Byla by škoda ochudit se o takovou lahůdku. Ale stejně jako víme, že syrové maso musíme pořádně tepelně zpracovat, měli bychom mít v hlavě i to, že meloun může být riziková plodina, pokud si s jeho přípravou nedáme pozor.